Новий «Закон про зайнятість» має допомогти молоді та надати пільги роботодавцям

Президент України підписав Закон України «Про зайнятість населення». На думку авторів Закону, він буде стимулювати роботодавців, щоб їм було вигідно створювати робочі місця, практично надавати путівку в життя молодим і підтримувати людей зрілого віку, яким складно конкурувати на ринку праці. Можна виділити кілька головних моментів нового Закону:

  • Зменшення податків роботодавцям. За створення першого робочого місця для молоді і робочого місця для безробітних громадян старше 50 років, не менше ніж на два роки, роботодавець один рік не сплачує єдиний соціальний внесок (41.2% нарахувань на зарплату цих працівників). При достроковому звільненні працівника роботодавець зобов’язаний сплатити соцвнесок за весь відпрацьований працівником період.

  • Облік трудового стажу. При стажуванні в період навчання в навчальному закладі роботодавець зобов’язаний видати працівнику трудову книжку з записом про проходження стажування.

  • Усунення дискримінаційних проявів при прийомі на роботу. В оголошеннях про вакансії заборонено вказувати вік та стать кандидатів, вимагати відомості про особисте життя.

  • Забезпечення сільської місцевості спеціалістами. Молоді спеціалісти-випускники навчальних закладів, які уклали контракт не менше як на три роки на роботу в селі, отримують стартові кошти в розмірі десяти мінімальних заробітних плат та службове житло.

  • Соціальний захист безробітних. Статус безробітного людина, яка реєструватиметься в службі зайнятості, отримуватиме з дня реєстрації.

  • Безкоштовне перенавчання. Громадянам старшим 45 років зі стажем роботи не менше 15 років буде надаватись ваучер для безкоштовного перенавчання або підвищення кваліфікації. В грошовому еквіваленті ваучер становить десять прожиткових мінімумів. Держава навчить безробітних затребуваним робітничим професіям за заявками підприємств.


Новий Закон України «Про зайнятість населення» розширить можливості реалізації права громадян на працю, особливо тих категорій, які потребують соціальної підтримки держави та буде гарним підгрунтям для стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та легалізації трудових відносин.
В.СЕРБІН, директор Новоград-Волинського міського центру зайнятості