За кілька днів — три смерті

3 жовтня, близько 19 години, на автодорозі «Київ-Чоп» (с.Гали) водій автомобіля «Фольксваген», громадянин Швейцарії, рухаючись у напрямку м.Рівне, скоїв наїзд на двох пішоходів, які переходили дорогу на нерегульованому пішохідному переході. В результаті пригоди пішоходи загинули на місці аварії від важких тілесних ушкоджень. Причина аварії з’ясовується.
А 6 жовтня, близько 19 години, на автодорозі «Київ-Чоп» (с.Піщів) водій автомобіля ДАФ, житель м.Луцьк, рухаючись у напрямку м.Рівне, скоїв наїзд на жінку-пішохода, яка переходила дорогу по нерегульованому пішохідному переходу. В результаті пригоди невстановлена особа була доставлена до реанімаційного відділення Новоград-Волинського ТМО. Однак наступного дня, не приходячи до тями, потерпіла померла.
ВДАІ Новоград-Волинського МВ нагадує водіям міста та району прості, але такі важливі, правила безпечної їзди в дощ:

  • Перше і найважливіше правило в умовах поганої погоди і обмеженої видимості — дотримання безпечного швидкісного режиму та дистанції. В даному випадку у водія буде можливість вчасно відреагувати на зміну дорожньої ситуації і при необхідності безпечно зупинитися перед несподіваною перешкодою, адже в екстренній ситуації автомобіль значно легше контролювати саме під час руху на невеликій швидкості.

  • У перший час після початку дощу потрібно бути особливо уважним і обережним, не перевищувати швидкість, не робити різких маневрів і гальмувань. Справа в тому, що на початку дощу бруд, що є на дорозі, розмокає, й дорога стає надзвичайно слизькою.

  • Якщо дощ настільки сильний, що ви втрачаєте з поля зору транспорт, що їде попереду, необхідно відмовитися від продовження руху. В даному випадку рекомендується виїхати на узбіччя і зупинитися, обов’язково увімкнути при цьому аварійну світлову сигналізацію.

  • У дощ, а особливо з настанням сутінок, водіям і пішоходам для підвищення безпеки рекомендується обов’язково виділити себе на дорозі. Водії повинні заздалегідь увімкнути на своїх автомобілях габаритні вогні, ближнє світло фар або протитуманні фари, а пішоходи — по можливості використовувати світлий одяг і світлоповертальні елементи, що дозволить водіям здалеку їх побачити на дорозі і вжити відповідних заходів.

  • Навіть у гарну погоду світло фар зустрічного транспорту заважає водіям здалеку помітити людину на дорозі, а в дощ видимість для водіїв скорочується ще сильніше — на мокрій дорозі вночі відбивається світло фар і дорожніх ліхтарів. Пішоходам важливо враховувати дану особливість і несподівано не виходити на дорогу, починати перехід проїжджої частини, тільки переконавшись у тому, що всі машини зупинилися. Крім того, перехід дороги потрібно намагатися закінчити вчасно і не залишатися на розділювальній смузі.


С.ДМИТЕРЧУК, начальник ДАІ Новоград-Волинського МВ, майор міліції