ВІДКРИВАЄМО СЕКРЕТИ ЩАСЛИВОГО СІМЕЙНОГО ЖИТТЯ

Вже більше року в нашому місті діє клуб «Сімейне життя». Наша наступна розмова з одним із засновників цього клубу — Олександром КУЛТИШЕВИМ.
— Олександре, як виникла ідея створення такого клубу?
— Ні для кого не секрет те, що нині таке поняття як сім’я переживає не найкращі свої часи. Одного разу мені довелося поспілкуватися з працівницею ЗАГСу, і в цій розмові я дізнався про те, що в нашій державі на один шлюб припадає два розлучення. І замислився — для чого люди одружуються? Якими мріями наповнені їхні серця? Яке місце в цих мріях посідає шлюб? Коли спілкуєшся зі студентською аудиторією, то виявляється, що більшість молоді виросла в неповних сімях або родинах, де про теплоту стосунків давно забули. Тому сучасна молодь в більшості своїй просто не готова до створення сім’ї. А в тих сім’ях, які вже існують десять років і більше, накопичується стільки проблем і образ один на одного, що багато з них, якщо ще і не розлучилися, то стоять на цій межі.
І саме для того, щоб якось розібратися з цими проблемами, вийти на спілкування один з одним, прислухатися до поради інших людей, і був створений клуб «Сімейне життя».
— З чого, власне, все починалося?
— З самого початку клуб створили п’ять сімейних пар. Ми разом збиралися, обговорювали ті чи інші сімейні проблеми, пили чай з цукерками. Хотілося б зазначити, що я потрапив до клубу трохи пізніше. Приїхав з відрядження, а дружина запропонувала — давай сходимо, кажуть, що там цікаво. Нарікаючи на втому, спочатку відмовився, а згодом — таки пішов. І з того часу не пропускаю жодного засідання. З кожним разом членів клубу стає все більше і більше.
— Яке саме коло питань найчастіше обговорюється в клубі?
— Все, що стосується сімейного життя. Кожен за бажанням може винести свої проблеми, і ми їх обговорюємо. Якщо ж людина з якихось причин соромиться, то у нашому клубі існує скринька, де можна таємно залишити записку із запитанням. Вона, до речі, досить популярна. Ми збираємося щотижня у другій школі.
— Який середній вік членів клубу?
— Він необмежений, але зараз переважно клуб відвідують люди 30-40-річного віку, є молодші, а є і старші.
— Олександре, ваш клуб існує рік і чи вдалося за цей час, скажімо, допомогти зберегти сім’ю на межі розлучень.
— Так, у нас були такі випадки, коли люди на межі розлучення, зовсім охоловши один до одного, просто заради цікавості навідалися і незабаром знову налагодили дружне сімейне життя. Кожному шлюбу, яким би успішним він не був, потрібен план і стратегія для подолання почуття відчуження і досягнення єдності. Для прикладу візьміть для початку двох егоїстичних людей з різним минулим і різними характерами. Тепер додайте шкідливі звички, відмінності в поглядах на життя та розігрійте це щоденними життєвими труднощами. Що в нас вийде в результаті? Конфлікт. Оскільки в кожному шлюбі є незгоди та суперечності, питання полягає не в тому, як їх уникати, а в тому, що з цим робити. Адже конфлікт може призвести не лише до відчуження, але й до єдності. Все залежить від того, як його вирішувати. Саме про це ми і говоримо, спілкуємося.
Так, в однієї з пар, яка відвідує наш клуб, виникла конфліктна ситуація — він приділяє їй недостатньо уваги, вона, відповідно, сердиться, ображається. Разом з тим,
ми помітили, що ця жінка також має «колючий» характер. А чоловіки, вони хоч і сильні, але також ласку люблять. Ось він і почав уникати спілкування. Телевізор, комп’ютер, на роботі довго затримувався. Після спілкування в клубі і обговорення всіх цих проблем, їх стосунки налагодилися. Адже в кращий бік змінилися обоє.
— Олександре, ви просто спілкуєтеся в клубі чи залучаєте психологів, якусь літературу з цього направлення?
— Чесно кажучи, з психологами ми поки що не працюємо. Як на мене, то кожен може бути і сам для себе психологом, якщо цього захоче. Якщо захоче зрозуміти, прийняти, вибачити і вибачитися. А щодо літератури, то перед новим роком у Києві відбулася всеукраїнська конференція, яку проводила місія «Сімейне життя в Україні», і там нам дійсно вдалося придбати чимало цікавої літератури. Відповідно, ми хочемо провести таку ж конференцію і в Новограді-Волинському. Запрошуємо на неї всіх бажаючих 14 лютого в актовий зал гімназії імені Лесі Українки, з 13.30 до 20 годин. Буде надзвичайно цікава програма, і кожна сімейна пара зможе взяти у ній активну участь.
— Олександре, що, на ваш погляд, потрібно для того, щоб відновити тепло у сімейних стосунках?
— Це об’ємне питання, але одне, без сумніву, — потрібно знайти точку відліку, яка покладе початок до взаєморозуміння. Пам’ятаєте, як сказано було: «Дайте мені точку опори і я переверну весь світ»? Так само і ми допомагаємо один одному знайти цю точку опори. Адже, головне, щоб люди почали спілкуватися, щоб сприймали один одного такими, які вони є, не намагаючись переробити чи переламати. І ще є дуже багато цікавих порад, але детальніше про них ви зможете дізнатися на конференції та на засіданнях нашого клубу.
За детальною інформацією звертайтеся за телефонами 5-27-13, 8-068-111-72-33, 8-097-748-98-01.
— Дякую за змістовну розмову і щиро бажаю вам успіхів у цій добрій справі.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА