Наша ініціатива: учні та вчителі Дідовицької школи отримали світловідбивні жилети

Наша ініціатива: учні та вчителі Дідовицької школи отримали світловідбивні жилети

Упродовж останніх кількох тижнів на автошляхах Житомирщини зросла кількість ДТП зі смертельними наслідками. Жертвами переважно стають пішоходи. Вони — мало помітні в темряві. Особливо зараз — коли через терористичні атаки країни-агресора на енергетичну інфраструктуру України відсутнє вуличне освітлення, освітлення аварійно-небезпечних ділянок доріг, та й взагалі, як ось трапилося днями, будь-яке освітлення.

Проблему помітності пішоходів для водіїв газета «Звягель» висвітлила в минулому номері. Так, ситуації бувають різні. Є водії, які нехтують допустимим швидкісним режимом і провокують ДТП; є пішоходи, які переходять дорогу, де їм заманеться, або ж узагалі йдуть проїжджою частиною. Свідомість усіх учасників дорожнього руху має бути перш за все!

Зокрема, якщо йдеться про пішоходів, то вони мають ужити всіх заходів, щоб водії їх помітили й зрозуміли наміри.

Одягати світловідбивні жилети — один із основних заходів безпеки.

У понеділок, 14 листопада, газета «Звягель» вручила такі жилети учням і колективу Дідовицької філії Пилиповицького опорного закладу освіти — 45 дитячих і 12 дорослих.

Село Дідовичі ми обрали не випадково. Саме тут, на трасі «Київ-Чоп», нещодавно трапилася жахлива дорожньо-транспортна пригода, в якій загинули двоє пішоходів — чоловік і дружина. Без батьків залишилися троє дітей…

На імпровізованій лінійці на подвір’ї школи директор газети «Звягель» Геннадій Фрегер пояснив учням важливість такого світловідбивного елементу одягу. Одягати жилети в темну пору доби — це не привід для кепкування з боку однолітків, це — реальна турбота про власне здоров’я й життя.

Виявивши ініціативу, ми, газета «Звягель», закликаємо місцевих меценатів її підтримати й продовжити в інших навчальних закладах!

І йдеться не тільки про ті села, що розташовані на автошляхах з інтенсивним рухом. В ідеалі всі учні шкіл і вихованці дитсадків повинні бути забезпечені світлоповертальними елементами одягу. Адже настав такий період, коли світловий день короткий, ранні сутінки, часом — тумани й сніг, і діти повертаються з навчання в другу зміну чи з гуртків уже в темряві.

Начальник управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради Тетяна Ващук схвально відреагувала на ініціативу й пропозицію забезпечити всі навчальні заклади світловідбивними жилетами.

— Це — хороша ідея. Щоправда, ми таке питання ще не обговорювали. Але я виступлю з такою пропозицією. Головне, що вже є початок. У кожного навчального закладу є шефи, спонсори. Можливо, треба розробити якусь програму, бо, як уже не раз йшлося, в Україні діє Постанова Кабміну №590, яка забороняє на період воєнного стану значну частину різних бюджетних видатків, — прокоментувала Тетяна Ващук.

Маємо надію, що наш почин підтримають меценати Новоград-Волинської й сусідніх громад.

\"Наша \"Наша

Олег БРЮХАНОВ
Фото Артема ТАРАСЮКА