«Дякуємо, що допоміг вижити!» Триває збір підписів для присвоєння звання «Герой України»

«Дякуємо, що допоміг вижити!» Триває збір підписів для присвоєння звання «Герой України»

На сайті петицій до Президента України створено петицію щодо присвоєння почесного звання Героя України (посмертно) захиснику Сергію Костюченку — нашому земляку, військовослужбовцю ЗСУ, старшому сержанту 54-го ОРБ, 1977-го року народження. Автором петиції є дружина Людмила — вона висловила прохання вшанувати розвідника, котрий віддав життя при захисті Батьківщини.
Історію Сергія розповідаємо далі.




Народився 16 квітня 1977 р. в Новограді-Волинському. Навчався у загальноосвітній школі №2. У 1995 р. закінчив місцеве СПТУ-7, у 2004 р. — Національний університет харчових технологій, за напрямом «Інженерна механіка».

Шлях військового розпочав у 1995 р. зі строкової служби у внутрішніх військах спеціального призначення в підрозділі «Ягуар», на посаді заступника командира штурмового взводу, старшого інструктора частини спеціального призначення внутрішніх військ. У 1997 р. здобув найвищу нагороду спецназу «Краповий берет» — ознаку найвищих досягнень та виняткової гордості спецпризначенців.

У 1998-2006 роках працював на ВАТ «Новоград-Волинський хлібозавод», з 2006-го по 2014-й здійснював підприємницьку діяльність.

Учасник Революції Гідності 2014-го року.

У 2014-2015 рр. добровольцем брав участь в АТО. Службу проходив у 54-му ОРБ на посаді головного сержанта командира відділення роти глибинної розвідки.

\"«Дякуємо,

Сергій та його група здобували зразки військового озброєння з російським маркуванням та передавали його керівництву держави, як доказ участі росії у цій війні. За це були представлені до нагороди.

Перебуваючи в Донецькій області, неодноразово з групою організовував відбиття нападів диверсійно-розвідувальних груп, влаштовували засідки ворогу. Його підрозділ захопив стратегічно важливу висоту, за що вдруге був представлений до нагороди. Здійснювали численні рейди в тил ворога, здобуваючи дані про розташування військ, їх комунікацію та комплектування.

У результаті активної розвідувальної діяльності, він та його відділення розробили детальний план розташування всіх важливих військових об’єктів окупованого міста Горлівка, за що втретє були представлені до нагороди. Налагодив контакти з мешканцями окупованих територій, які надавали інформацію щодо пересування ворога. Врятував багато життів під час Дебальцівського котла, виводячи наших військових з оточення.

Тричі Сергій та його відділення були представлені до нагороди, але у зв’язку із «регулярною» втратою документів, нагороджені не були. Самовідданість, мужність, сміливість, патріотизм та професіоналізм воїна — командира відділення роти глибинної розвідки — все ж таки удостоїлися іншої, дуже дорогої нагороди — слів військових побратимів: «Дякуємо, що допоміг вижити!».

У лютому 2022 року, з початком повномасштабного вторгнення, повернувся з-за кордону та продовжив службу в 54-му ОРБ на посаді старшого сержанта, номера
обслуги гранатометного відділення взводу вогневої підтримки.

\"«Дякуємо,

Загинув Сергій під час виконання бойового завдання 10 червня 2022 року внаслідок артилерійського обстрілу в с. Покровське, Бахмутського району Донецької області.

Лише за три місяці бойових дій у 2022 році нагороджений двома орденами: 24 березня —орденом «За мужність» III ступеня, орденом «За мужність»
II ступеня — посмертно.

У Сергія залишилися дружина Людмила і двоє доньок — Любов та Катерина. Ось що розповіла про нього дружина:

«Відвага, сила волі та сміливість мого чоловіка завжди мене вражали. Любов до своєї землі, почуття обов’язку захисника і давно забуте багатьма таке поняття, як сумління, не дозволили йому ховатися від страшної біди, в якій опинилася наша країна. Вважав своїм обов’язком кинути виклик рашистській нечисті і боронити свою землю».

Кожен голос у таких петиціях — це шана та вдячність відданим патріотам, безстрашним захисникам. Завдяки їхнім мужнім вчинкам, Україна продовжує боротьбу.

Підписати звернення можна на сайті електронних петицій за посиланням: https://petition.president.gov.ua/petition/192786 або за  QR-кодом:

\"«Дякуємо,

Підготувала Юлія КЛИМЧУК