Водоканал замінив обладнання, яке старіше за… Другу світову. Реконструкція водогонів та інших агрегатів триває

Водоканал замінив обладнання, яке старіше за… Другу світову. Реконструкція водогонів та інших агрегатів триває

Споживачі централізованого водопостачання й водовідведення справедливо вимагають якісних послуг. Проте не завжди беруть до уваги, що якісну послугу спроможне забезпечити лише сучасне оновлене обладнання. Погодьтеся, не зовсім розумно вимагати від «Жигулів» і «Мерседеса» однакового комфорту й швидкісного режиму. При цьому, розвиваючи аналогію, навряд чи доречно звинувачувати водія…

Чому в мережах Водоканалу досі використовувалося обладнання, введене в експлуатацію ще 1954-го, 1940-го і, навіть, 1939-го років — це, мабуть, питання до багатьох попередніх керівників як цього комунального підприємства, так і галузі житлово-комунального господарства загалом.

\"Водоканал

Старе новим не буде, як його не ремонтуй


«Це просто жах, яке господарство дісталося «у спадщину» новому начальнику Водоканалу», — йшлося в статті газети «Звягель» у грудні 2021 року. Олександр Тимофіїв, який на той момент пропрацював керівником Водоканалу лише три місяці, доповідав міському голові та депутатам міської ради про кричущий стан більшості вузлів та агрегатів, що забезпечують громаду централізованим водопостачанням і водовідведенням. На запитання: як сталося, що підприємство критичної інфраструктури довели до такого стану, він делікатно тоді відповів, що «цьому оцінку мають давати компетентні органи». Судячи з відсутності резонансних заяв і розкриттів, розслідування діяльності попереднього керівництва Водоканалу загальмувало або ж і взагалі припинилося. А, може, ми нічого не розуміємо, й усе робилося «по-господарськи», якщо окремі споживачі змушені були користуватися водогонами 1940-х років?..

\"Водоканал

Словом, без багатомільйонних капіталовкладень, спрямованих на заміну мереж, агрегатів, іншого обладнання, якісного й безперебійного водопостачання ми не отримаємо. Старе завжди виходитиме з ладу, скільки його не ремонтуй, а відремонтована «забитими дерев’яними кілочками» труба постійно призводитиме до втрат води ще й пропускатиме в мережу бруд, утворюючи вторинне забруднення.

У 2023 році депутати міської ради, розпоряджаючись міським бюджетом із сотень мільйонів гривень, нарешті звернули увагу на проблеми Водоканалу. І йдеться не про дотації, якими в попередні роки закривали борги підприємства за електроенергію, щоб водопостачання не зупинилося зовсім.

Цьогоріч, як уже йшлося в попередніх публікаціях газети «Звягель» (зокрема, в матеріалі за підсумками прес-конференції міського голови Миколи Боровця «Перше півріччя Звягельської громади — у цифрах» (№31 від 3 серпня 2023 року) та в матеріалі про стан і перспективи порятунку річки Случ «Чи врятує Случ «Амфібія» вартістю майже 10 млн грн?» (№32 від 10 серпня 2023 року), депутати міської ради передбачили десятки мільйонів інвестицій у покращення господарства КП ЗМР «Звягельводоканал». Дещо — уже зроблено, інші проєкти — на стадії проведення робіт чи закупівель.

\"Водоканал

Заміна мереж — із мінімальним пошкодженням асфальту


Нижче — про виконане станом на середину серпня. «Незважаючи на воєнний стан, фахівці КП ЗМР «Звягельводоканал» роблять усе можливе для запобігання аварійним ситуаціям, шляхом реконструкції водопровідних мереж.

Зокрема, на вул. Нестора Літописця, для забезпечення містян питною водою, проведено заміну азбестоцементної існуючої труби, введеної в експлуатацію ще у 1980 році, на поліетиленову трубу PE 100 SDR-17, прокладену методом горизонтально-направленого буріння, замінено сім водопровідних колодязів 1000-1500 мм, установлено чавунну засувку ДУ 100 (ДУ — корисний діаметр), установлено два пожежних гідранти, проведено монтаж вузлів обліку діаметром 15-40 мм.

По вул. Івана Франка замінено частину чавунної існуючої труби, введеної в експлуатацію в 1989 р., на поліетиленову трубу довжиною 200 погонних метрів (м/п) ДУ 50, та 15 м/п ДУ 25, облаштовано водопровідний колодязь та встановлено три кульових крани.

По вул. Михайлівській проведено заміну чавунної існуючої труби, введеної в експлуатацію ще у 1940 році, на поліетиленову трубу довжиною 136 м/п. Замінено чавунну трубу, яка введена в експлуатацію у 1954 році, на поліетиленову — довжиною 149 м/п.

\"Водоканал

Прокладено футляри з поліетиленових труб довжиною 59 м/п, замінено шість водопровідних колодязів діаметром 1000-1500 мм, установлено чавунну засувку ДУ 100, установлено пожежний гідрант, проведено монтаж вузлів обліку діаметром 15-20 мм», — повідомили «Звягелю» в КП ЗМР «Звягельводоканал».

Поліетиленові труби, що використовуються для реконструкції, виключають ризик корозії, зменшують ймовірність їх пошкодження під час перепадів температур та гідравлічних ударів, а також забезпечують загальну герметичність трубопроводу. Окрім того, роботи з прокладання трубопроводу виконувалися методом горизонтально-направленого буріння, що значно спрощує їх виконання, не пошкоджує асфальтне покриття, забезпечує зниження вартості та прискорює темпи будівництва, надає змогу прокладати комунікації під водними та іншими перешкодами, — стверджують на підприємстві.

\"Водоканал

Під час промивки — капітальні ремонти


Промивка водопровідної мережі — це не лише, власне, промивка у прямому розумінні цього слова. Відключення води дозволяє колективу Водоканалу виконати регламентні роботи, які неможливо здійснити, якщо не припинити водопостачання.

«Під час планової промивки водопровідної мережі наші працівники виконали надзвичайно важливі ремонтні роботи для забезпечення стабільного постачання води в місто.
Для можливості зонування та відключення окремих ділянок та районів міста, якіснішого та точнішого обліку поданої води, лише за дві (!) доби ми замінили дві засувки ДУ 400 (корисним діаметром 400 мм) на дюкерному переході через р. Смолка.

Для контролю над обсягом поданої води в мережу встановили ультразвуковий лічильник ДУ 300 на території основного виробництва за адресою: вул. Водопровідна, 50А. Також за цією адресою замінено засувку ДУ 300.

На підвищувально-насосній станції, розташованій по вул. Шевченка, 29, замінили дві засувки ДУ 100.

На підвищувально-насосній станції, розташованій за адресою: Шевченка, 26, замінили чотири засувки ДУ 100.

Неймовірно великий обсяг виконаної роботи неможливо було реалізувати без зупинки водопостачання в місті. Усі замінені засувки були зношеними та непрацюючими. До прикладу, засувки ДУ 400, які розташовувалися на дюкерному переході через р. Смолка, були введені в експлуатацію в далекому 1939 році.

Дякуємо всім мешканцям, які з розумінням ставляться до тимчасових незручностей», — зазначили у КП ЗМР «Звягельводоканал».

\"Водоканал




До кінця поточного року заплановано ще багато ремонтних робіт. Чи вдасться їх виконати в повному обсязі, залежить значною мірою від підсумків тендерних процедур. Адже до виконання робіт із горизонтально-направленого буріння залучаються організації з інших міст, які мають необхідну техніку та досвід. Зараз значна частина проєктів — саме на етапі закупівель робіт, про що, в міру їх виконання, газета «Звягель» інформуватиме надалі.

Олег БРЮХАНОВ
Фото КП ЗМР «Звягельводоканал»