Ремонт вулиць у Звягелі та районі: як між фірмами депутатів поділили 88 мільйонів

Ремонт вулиць у Звягелі та районі: як між фірмами депутатів поділили 88 мільйонів

Дві фірми депутатів Звягельської міської ради з початку повномасштабного вторгнення отримали 88 мільйонів на поточний та капітальний ремонт вулиць Звягеля та району. Про це йдеться у матеріалі Наталії Іжицької, розміщеному на інформаційному ресурсі Житомир.info 29 серпня.




Закупівлями зацікавилися в Держаудитслужбі


Авторка статті оперує даними з платформи ProZorro. Зокрема, йдеться, що найбільшу кількість підрядів отримало ТОВ «Укр-Дор-Сервіс» — 140 укладених угод. Замовником поточних ремонтних робіт доріг є КП Звягельської міської ради «Звягельсервіс». Вартість укладених угод різна: від 13 тис. грн до 2,26 млн грн. За півтора року повномасштабного вторгнення сумарна вартість укладених угод склала 24 мільйони гривень.

Дві угоди на 5,9 мільйона з ТОВ «Укр-Дор-Сервіс» уклало управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради. За ці кошти підрядник має відремонтувати дві вулиці. Ще угоду на 6 мільйонів управління має намір укласти з «Укр-Дор-Сервіс» на ремонт вулиці Гетьмана Сагайдачного в місті Звягель.

КП Звягельської міської ради «Звягельсервіс» уклало 55 угод на ремонт вулиць із ТОВ «Новоград-Волинські шляхи». Вартість робіт складає від 35 тис. грн до 1 млн грн. Загальна вартість укладених угод — 19 мільйонів гривень.

Окрім підрядів від КП Звягельської міської ради «Звягельсервіс», ТОВ «Новоград-Волинські шляхи» отримало 40 мільйонів на капітальний ремонт вулиць від управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради. Загалом уклали 4 угоди. Усіма закупівлями зацікавилося Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області. Провівши моніторинг, аудитори виявили порушення у не відхиленні тендерних пропозицій, які підлягали відхиленню, відповідно до закону. У двох тендерах замовник оскаржує висновки аудиторів у суді, ще у двох — усунув порушення, розірвавши з фірмами угоди, коли роботи вже були оплачені.

Для прикладу, тендер із капітального ремонту вулиці Садова в с. Великий Молодьків Звягельського району за 6,27 млн грн. Управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради провело закупівлю за процедурою відкритих торгів з особливостями. Окрім переможця тендеру ТОВ «Новоград-Волинські шляхи», участь взяло ПП «Автомагістраль», запропонувавши цінову пропозицію на понад 1 мільйон дешевшу, але замовник пропозицію фірми відхилив. Провівши моніторинг, аудитори виявили, що пропозицію «Автомагістралі» відхилили безпідставно, а пропозиція ТОВ «Новоград-Волинські шляхи» навпаки підлягає відхиленню.

Порушення, відповідно до зобов’язання аудиторів, замовник «усунув» — договір розірвав, однак і кошти фірмі заплатив.

Ще на 15 мільйонів управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради має намір укласти угоду з ТОВ «Новоград-Волинські шляхи». За ці кошти фірма має капітально відремонтувати вулицю Анни Ярославни (вiд будинку №10/2 до будинку №19) в місті Звягель.

ТОВ «Укр-Дор-Сервіс» засноване в 2018 році у Звягелі. Власниками фірми є Ірина Мельник та Дмитро Рудницький — депутат Звягельської міської ради від політичної партії «Наш край» та голова постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології та водних ресурсів.

ТОВ «Новоград-Волинські шляхи» зареєстроване в 2002 році в селі Майстрів Звягельського району. Власниками фірми є Юлія Табалюк, Віталій Табалюк (директор фірми і депутат Звягельської міської ради від партії «Європейська Солідарність») та Станіслав Табалюк (депутат Чижівської сільської ради, на місцевих виборах 2020 року балотувався до Новоград-Волинської районної ради від партії «Європейська Солідарність»).

[caption id="attachment_156340" align="alignnone" width="1600"]\"Ремонт Капітальний ремонт на вул. Івана Мамайчука.

«Я впевнений, що це — лише вершина айсберга», — реакція Дмитра Костюка


«Місто не спить, повітряна тривога, ракетна небезпека, одна з найнебезпечніших для тилу ночей цього року. Надворі — війна. Хто на фронті, хто в тилу, хто тут і зараз працює для забезпечення армії, а хто — над розпилом бюджетних коштів. Таких у Звягелі багато. Таких багато і в Києві, і, як показали журналістські розслідування, навіть у самому Міністерстві оборони, та це — окрема трагічна історія...» — написав на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат України Дмитро Костюк.

«Навесні я багато публікацій приділив темі дорожнього будівництва у Звягельській громаді, як на «ямковому» недоремонті місто транжирить мільйони гривень. Не проводить капітальних ремонтів, адже у місцевих князьків бракує техніки, щоб освоювати ці підряди. Мерія, керівники управлінь, комунальних установ, депутати міськради (не всі!) працюють над наповненням кишень ділків-політиків. Натомість громада не побачить ні сотень мільйонів рекордних доходів до бюджету, ні якісних ремонтів доріг. Так і виходить, адже вже закінчується літо, за яке і мали б все відремонтувати, а не стелити асфальт під дощем та снігом, як у нас прийнято. На темі «все для перемоги», забезпечення армії я спекулювати не буду. Вирішили, що важливо нині робити дороги та тротуари — маєте право, вони справді в жахливому стані.

Оскільки навесні результату виділення мільйонів у вигляді відремонтованих доріг не було, я відправив до Звягеля перевірити підозрілі, на мою думку, дорожні тендери Держ-
аудитслужбу. Вчора портал Житомир.інфо опублікував, як я думаю, лише деякі епізоди виявлених аудиторами тих зловживань, якими займається міська влада задля збагачення певних конкретних місцевих політиків.

Так, відповідно до матеріалу журналістів, дві фірми депутатів Звягельської міської ради з початку повномасштабного вторгнення отримали 88 мільйонів на поточний та капітальний ремонт вулиць Звягеля та району. Що таке 88 мільйонів гривень для Звягеля? Цей бюджет дорівнює приблизно тому, що місто виділяло на дороги раніше — в минулі років із 10 разом узяті (без врахування інфляції)!

У статті журналістів розписано, хто, скільки і з якими порушеннями «освоїв». Я впевнений, що це — лише вершина айсберга. Сподіваюсь на активність правоохоронців зокрема, і громадськості загалом. Адже те, що в міській владі змова, що вона працює на забезпечення конкретних бізнес-інтересів, що люди, які приймають рішення щодо виділення мільйонів, і ті, хто ці мільйони отримує, — це одні і ті ж особи... Усе це я та інші наші земляки, яким це болить, намагаємось донести вже не перший рік!

Та місцевій владі байдуже, вони вважають, що це — в порядку речей, вони знають, як проводити рішення, щоб не мати питань від правоохоронних органів, єдина їхня можлива відповідальність — політична!

Війна не має ставати на перешкоді людям для того, щоб змінити ту владу, яка працює на свої кишені, а не на перемогу!

Я вимагаю:

— створення в міській раді Звягеля антикорупційної комісії, якщо в цій раді ще залишилися доброчесні депутати, які готові її сформувати!

— скасування всіх непрозорих тендерів і проведення нових відкритих конкурентних закупівель;

— звільнення посадових осіб, які є учасниками змови в інтересах дорожніх компаній;

— складання мандатів тими горе-депутатами, які безпосередньо впливають і чинять тиск на колег із метою розподілу бюджетних коштів на користь своїх компаній;

— притягнення до відповідальності недобросовісних підрядників і корупціонерів при владі, які з року в рік лобіюють їхні інтереси!» — пише Дмитро Костюк.

Газета «Звягель» підкреслює, що всі зацікавлені особи, а також управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради мають можливість прокоментувати вищевикладені обставини на сторінках газети.

\"Ремонт Капітальний ремонт на вул. Академіка Лисіна.

На часі чи ні?


Значна частина громади дорікає органам місцевого самоврядування тим, що запланували сотні мільйонів на проєкти й об’єкти, які жодним чином не сприяють пришвидшенню української Перемоги. Більше того — вимагають припинити такі видатки й усі бюджетні гроші (крім тих, що передбачені на захищені статті видатків) терміново спрямувати на потреби ЗСУ та ТРО.

«Намагалися збалансовувати бюджетні видатки і вирішувати гострі питання. Усі рішення погоджувалися колегіально. Маючи можливість, і не робити — це було б неправильно», — зазначив міський голова Микола Боровець, підводячи підсумки життєдіяльності Звягельської громади за перше півріччя 2023 року.

…У владних коридорах звягельського Будинку рад довелося почути наступну думку. Після української Перемоги усі вільні кошти з Держбюджету та міжнародну допомогу спрямують на відбудову зруйнованих рашистами міст і сіл. Тиловим містам — таким, як Звягель, не доводитиметься розраховувати на бодай якісь субвенції. До того ж, суттєво знизяться надходження до місцевого бюджету від ПДФО (зараз левову частку бюджету наповнює саме ПДФО військових, яких за штатами мирного часу налічуватиметься значно менше). Відтак, Звягель у подальші, може навіть, десятиліття навряд чи матиме можливість на значні інвестиції в розвиток місцевої інфраструктури.

Тож, висновок в органах місцевого самоврядування зробили такий: поки є можливість — треба робити.

Поряд із цим у міській раді наголошують, що жодне звернення від військових частин не залишилося без розгляду. Так, на придбання військових облігацій у першому півріччі Звягельська міська рада виділила 220 млн грн. Рішенням сесії від 20 липня спрямовано ще 50 млн грн. На фінансову підтримку Збройних Сил України та потреби оборони кошти з міського бюджету виділяють кожну сесію, у тому числі ці питання регулярно стають підставою для проведення позачергових сесій міської ради.

Загальна сума субвенцій військовим частинам (у відповідь на їхні безпосередні звернення й запити) склала в першому півріччі 67,5 млн грн. А з початку повномасштабного вторгнення — близько 100 млн грн.

Крім цього, було профінансовано багато інших потреб військових, про що йшлося в попередніх публікаціях газети «Звягель».

За матеріалами
Наталії ІЖИЦЬКОЇ та сторінки
Дмитра КОСТЮКА у Фейсбуці