Порятунок Случі:  погляд звягелянина

Порятунок Случі: погляд звягелянина

Як кажуть у народі, почув краєм вуха, що влада Звягеля скликає конференцію на тему, що робити із річкою Случ. Я пам’ятаю обліплені народом скелі та береги нашої Случі, куди приїздили на відпочинок кияни та жителі інших міст…

І що ми маємо зараз? Обміліла, заросла бур’янами, у воді якої, напевно, відсотків 50 фекалій. Бо, як можна було допустити, щоб зливовою каналізацією текли в річку неочищені фекальні стоки, напевно, третини жителів нашого міста?

Терміново потрібно перед зливом у річку місцевих каналізацій будувати КНС, а від них — трубопроводи каналізацій на очисні споруди Водоканалу, а не вкладати величезні гроші у, так звану, очистку річки.

Вже у недалекому минулому наробили величезної біди, знищивши болота, які були природними резервуарами питної води, що наповнювали джерельною водою поліські річки, а тепер нащадки отих меліораторів збираються далі калічити річку. Природа, як може, захищає Вас, шановні, вирощує на річці бур’яни, які поглинають оті фекалії, які скидає населення зливовою каналізацією, а також недоочищені каналізаційні стоки низки міст та містечок зверху за течією річок Случ, Хомора.

Жителі Баранівки, Пулин, Ємільчиного давно п’ють воду із артсвердловин водоканалів. Нашому місту теж потрібно взяти приклад, і метрах у 100 від берегів Случі змонтувати артсвердловини для Водоканалу та поїти жителів чистою водою.

Знову хочу підняти тему електрифікації нашого міста. Понакуповували дизель-генераторів, а вартість 1 кВт цих генераторів — 50-60 грн, тоді як вартість 1 кВт, виробленого ГЕС, — у межах 50-60 коп. Думаю, що за гроші, витрачені на закупівлю дизель-генераторів, можна було б обладнати місто гідроелектростанціями, отримати дешеву електроенергію, забезпечивши і населення, і комунальні підприємства дешевою електроенергією. Бо скоро зима, а путін не спить, збирає запас ракет.

Так що потрібно будувати, поки не пізно, комунальні ГЕС. Народ не можна тримати при свічках.

До речі, почув по радіо, що Україна з підривом Каховської ГЕС втратила річний запас води. Ситуація з водою катастрофічна. Наприклад, джерело в с. Олександрівка, куди їздить за водою ледве не пів Звягеля, зменшило витік води. Потрібно ставити греблі і на Случі, і на Церемі, і на Тні, і на Смолці, та робити запаси води, тим самим підняти рівень грунтових вод. Приклад: с. Ушомир під Коростенем, на річці Уж змонтував ГЕС та греблю бізнесмен, а жителі Ушомира отримали воду в колодязях, якої там не було з часів побудови меліоративних споруд.
 

З повагою до читачів
М. МУЗИЧКО