«Плануємо відкрити фельдшерський пункт і аптеку, побудувати стадіон  і облаштувати тротуар уздовж дороги», — соціальні ініціативи каменедробильного заводу

«Плануємо відкрити фельдшерський пункт і аптеку, побудувати стадіон і облаштувати тротуар уздовж дороги», — соціальні ініціативи каменедробильного заводу

Новоград-Волинський каменедробильний завод (ТОВ «НВ КДЗ») славиться одним із найміцніших щебенів у Європі. Його продукцію використовували при зведенні споруд атомних електростанцій, космодрому Байконур, на будівництві першого в Україні швидкісного автобану «Київ-Бориспіль».

Повномасштабна війна суттєво позначилася на об’ємах виробництва, проте навіть у таких умовах протягом 2023 року підприємство сплатило до бюджетів 24 млн грн. Водночас каменедробильний завод знаходить можливості для втілення соціальних ініціатив у мікрорайоні «Кар’єр».

Про це та інші особливості роботи підприємства — наша розмова з директором Сергієм МАЯЦЬКИМ.




\"«Плануємо Директор каменедробильного заводу Сергій Маяцький (праворуч) із головою Звягельської РВА Іваном Туровським.

— Відомо, що до повномасштабного вторгнення рф продукція підприємства широко експортувалася в країни СНД та Європи. Як зараз переорієнтувалися ринки збуту?

— Основною діяльністю нашого підприємства є переробка необробленого граніту в урочищі «Конотоп» із 1951 року.

Тяжким було відновлення каменедробильного заводу після його приватизації у 2004 році. Спочатку це було невелике підприємство «Труд» із недоречно гігантською територією та дуже застарілим обладнанням, яке переробляло незначні обсяги необробленого граніту в щебеневу продукцію безпосередньо в кар’єрі. Завдяки своїм унікальним фізико-механічним властивостям, а особливо — міцності каменю, наше підприємство стало відоме за межами України.

Але старі совкові форми господарювання почали гальмувати розвиток виробництва. Виробництво було неефективним та затратним — стара техніка, застарілі методи підходу до оптимізації роботи. Стало очевидним, що для одного підприємства нераціонально здійснювати два окремих процеси: видобування та перероблення граніту, оскільки вони відрізняються за технологією, потребують окремого устаткування та окремих фахівців.

Сучасний світ глобальної економіки вимагає конкретної спеціалізації, що передбачає вкладання великих ресурсів у сучасне дробарне обладнання, спроможне випускати конкурентну продукцію. І тут нам посприяла підготовка інфраструктури України до проведення «ЄВРО-2012». До керівництва «Труда» у 2008 році звернулася відома македонська компанія «Скоп’є» — переможець державного тендеру на будівництво доріг — із проханням надати в оренду ділянку для розміщення обладнання.

Це дозволило ТОВ «Труд» укласти вигідний довгостроковий контракт на поставку великих обсягів необробленого граніту з Акціонерним товариством «Скоп’є», яке впродовж 2008-2011 років було постачальником будматеріалів при залученні у важливому проєкті — ремонті ділянки автодороги «Київ-Чоп», що здійснювалася Урядом України у співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Продукція підприємства була сертифікована та стала відповідати всім обов’язковим нормам і вимогам діючого Державного стандарту України й Міжнародного стандарту, також були отримані сертифікати на єврофракції, що дало змогу реалізовувати продукцію в країни Балтії та Польщі.

У 2011 році македонці, завершивши свій контракт, продали виробниче майно ТОВ «Моноліт», перейменоване в 2014 році у «НВ КДЗ», коли я став його директором, залучивши потужних інвесторів. Створення нового переробного підприємства поруч із потужним добувачем ТОВ «Труд» та залучення нових інвестицій у переробку дозволило збільшити загальний випуск продукції у три рази. Незважаючи на те, що «НВ КДЗ» та ТОВ «Труд» є абсолютно окремими підприємствами (різні власники, окреме майно і т. д.), їх співпраця виявилась ефективною і вони планують її продовжувати у майбутньому.

\"«Плануємо

— Наскільки повномасштабне вторгнення рф позначилося на загальних об’ємах виробництва (щебеню, гранітного декору, бутового каменю, щебеневих сумішей, стінових блоків та тротуарної плитки)?

— Добігає кінця важкий календарний 2023 рік, і ми можемо сміливо стверджувати, що два останні роки були нелегкими та напруженими в роботі нашого підприємства. З початком повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну на каменедробильному заводі було одразу зупинено виробництво та реалізація щебеневої продукції.

Із перших днів війни мобілізовано 60 працівників заводу. У зв’язку з тим, що підприємство має сезонний характер роботи (тобто, роботи на підприємстві проводяться відкритим способом), — за місяць до початку війни почали накопичуватися борги за розрахунками за продукцію. Іншими словами: покупці перестали розраховуватися за продукцію. Тому заробітну плату працівникам заводу почали видавати паливом (яке було на залишку) та продуктами харчування.

У березні 2022 року підприємство почало працювати та реалізовувати свою продукцію приватним підприємствам, надавати благодійну допомогу на потреби ЗСУ. Повільно виплачувалася заробітна плата мобілізованим працівникам, яка склала за 6 місяців 2022 року 2468,7 тис. грн. Поступово збільшувалася реалізація за рахунок громад. Нині керівництво підприємства налагоджує зв’язки з покупцями, але реалізація щебеневої продукції зменшена в два рази, у порівнянні з темпами до повномасштабного вторгнення (внаслідок відсутності державних замовлень на будівництво доріг).

За рахунок самовідданої праці колективу заводу податки до бюджетів усіх рівнів підприємство сплачує своєчасно та в довоєнних обсягах. Так, за 2023 рік підприємство сплатило до бюджетів 24000,00 тис. грн. У цьому році зима прийшла раніше календарного року — зі снігом та хурделицею, тому знову тимчасово призупинено реалізацію щебеневої продукції замовникам. Але ми й надалі плануємо сумлінно виконувати свої зобов’язання щодо сплати податків та надання благодійної допомоги.

\"«Плануємо

— Відомо, що підприємство дбає про благоустрій мікрорайону, який серед звягелян так і називається — «Кар’єр», проте нерідко доводиться чути нарікання місцевих жителів на шум і пил, що спричиняє робота заводу…

— За період відновлення роботи заводу керівництвом підприємства проведена велика робота для покращення умов праці колективу. Щорічно за рахунок власних коштів виділялося та освоювалося по 2 млн грн на пилоподавлення, також у цехах встановлені системи вентиляції та аспірації, постійно проводиться моніторинг навколишнього середовища. На складах підприємства, де зберігається готова продукція, постійно проводиться полив. На території заводу та по вул. Гранітній, де проживають мешканці мікрорайону «Кар’єр», проведено ремонт дороги. Тут 5-6 разів на день спеціальними машинами проводиться полив водою.

\"«Плануємо

— Чи є у Ваших планах нові проєкти для покращання благоустрою мікрорайону «Кар’єр»?

— Що стосується покращання життя мікрорайону, то ми плануємо в наступному році відкрити фельдшерський пункт та аптеку, адже в мікрорайоні проживає багато літніх людей, яким складно добиратися до міста. Плануємо разом із місцевими бізнесменами зробити сертифікований футбольний стадіон та тротуар від прохідної до автобусної зупинки.

\"«Плануємо

— Підприємство юридично зареєстроване у Стриївській громаді, проте багато в чому використовує інфраструктуру міста Звягель. Чи завжди вдається знаходити належне порозуміння з органами місцевого самоврядування?

— Каменедробильний завод зареєстровано у Стриївській громаді, бо він розташований на землях району. Тому й податки сплачуються до Стриївської громади. Ми не можемо перереєструватися в місто, оскільки це суперечить законодавству. Але, розуміючи свою соціальну відповідальність, керівництво заводу постійно бере участь у ремонті та розбудові міської інфраструктури за рахунок благодійної допомоги, а це — мільйони гривень щорічно. Постійно надається благодійна допомога релігійним громадам, школам, ОСББ, дитячим садочкам та військовим частинам і мобілізованим.

Головне — це наша спільна перемога у війні, і тут у нас — повне порозуміння з органами місцевого самоврядування.

Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото «НВ КДЗ»