Відбулися засідання постійних комісій  та погоджувальної ради 48-ї сесії міської ради

Відбулися засідання постійних комісій та погоджувальної ради 48-ї сесії міської ради

У межах підготовки до пленарного засідання сорок восьмої сесії Звягельської міської ради відбулися засідання постійних комісій та погоджувальної ради, у ході яких депутати опрацювали питання порядку денного.

 

Засідання протягом минулого тижня провели всі п’ять постійних комісій міської ради.

16 квітня — постійні комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології та водних ресурсів та з питань депутатської етики, дотримання законності та охорони прав і свобод громадян.

17 квітня — постійна комісія міської ради з питань соціальної політики, охорони здоров’я, освіти, культури та спорту.

18 квітня — постійні комісії міської ради з питань містобудування, архітектури та земельних відносин та з питань бюджету територіальної громади, комунальної власності та економічного розвитку.

22 квітня відбулося засідання погоджувальної ради з розгляду питань порядку денного пленарного засідання сорок восьмої сесії міської ради восьмого скликання, яке провів міський голова Микола Боровець.

У роботі погоджувальної ради взяли участь секретар міської ради Оксана Гвозденко, заступники міського голови Наталія Борис та Ірина Гудзь, керівники депутатських фракцій і груп, керівники виконавчих органів міської ради та громадськість.

Першочергове питання — підтримка наших захисників. Попри дефіцит бюджету, міська рада продовжує знаходити всі можливості для закупівлі необхідного для військових — квадрокоптерів та устаткування до них, тепловізійних приладів, приладів нічного бачення, ретрансляторів, запчастин до автомобільної техніки та іншого обладнання. Крім цього, буде придбано облігації внутрішньої державної позики.

Найгострішим питанням, яке викликало багато суперечок у звягелян, є освітня реформа, а саме: створення профільного ліцею у громаді.

Відповідно до Плану трансформації закладів, прийнятого міською радою ще у 2022 році, профільний ліцей академічного спрямування створюється на базі Ліцею №1 імені Лесі Українки. Відповідно до змін, які вносяться, у Ліцеї №1 припиняється набір учнів до 1 класів із 2024 року. Це важливо для того, щоб створити максимально комфортні умови адаптації першокласників до навчання та уникнути емоційних хвилювань, пов’язаних зі зміною закладу освіти в майбутньому.

Депутати детально ознайомилися зі змінами до Плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Звягельської міської територіальної громади на 2022-2027 роки та Планом заходів зі створення профільного ліцею у Звягелі.

Також депутати внесли правки щодо того, що з 2027 року, лише у разі необхідності, якщо заклад не зможе вмістити всі класи, можливе переведення учнів 5-9 класів із Ліцею №1 в інші заклади громади та що управління освіти і науки міської ради сприятиме працевлаштуванню педагогів початкової ланки, які не здійснюватимуть набір до 1-х класів у Ліцей №1 (за їх згодою).

Натомість, Гімназії №2, №5, №6 вже з наступного навчального року не набиратимуть 10 класи. Діти підуть навчатися до Ліцею №1. Таким чином він поступово трансформується у заклад старшої ланки навчання.

Одне з питань, яке розглядатиметься на пленарному засіданні, — призначення заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради. На цю посаду міський голова Микола Боровець пропонує Гудзя Дмитра Сергійовича, сержанта позаштатом, учасника бойових дій, який добровольцем пішов до лав Збройних Сил України та був поранений при захисті незалежності та територіальної цілісності України від російського агресора.

У ході засідань комісій депутати ознайомилися зі звітом щодо виконання бюджету міської територіальної громади за І квартал 2024 року та детально опрацювали зміни до бюджету громади на 2024 рік.

У галузі охорони здоров’я для нових амбулаторій планується закупівля медикаментів, перев’язувальних матеріалів, інвентарю та обладнання: автоматичного зовнішнього дефібрилятора, аналізатора ШОЕметра, портативного спірометра, комп’ютера в комплекті до електрокардіографа тощо.

Відбулися засідання постійних комісій  та погоджувальної ради 48-ї сесії міської ради

Також депутати планують надати виплату першого внеску грошової компенсації для придбання житла медичним працівникам за державною програмою єОселя. Таке рішення дозволить заохотити молодих спеціалістів залишатися у Звягелі та працювати на благо жителів громади.

У цьому році знову планується виділити кошти на оздоровлення деяких категорій дітей, у тому числі — й тих, один із батьків яких загинув або зник безвісти.

Обговорили також і додаткове виділення коштів на проєкт «Покращення гідрологічного стану річки Случ та капітальний ремонт берегоукріплень у місті Звягель Звягельського району, Житомирської області (у т.ч. інженерно-вишукувальні роботи, проведення оцінки впливу на довкілля, розробка проєктно-кошторисної документації з проходженням комплексної експертизи)» та виділення коштів на співфінансування ремонтних робіт для ОСББ (ліфти, покрівлі), відповідно до Програми фінансової підтримки співвласників багатоквартирних будинків та фінансових можливостей бюджету МТГ.

Триває робота над впровадженням місцевого цифрового сервісу — застосунку «е-Звягель». Реалізація проєкту дозволить перевести місцеві послуги у цифровий формат та спростить залучення громадськості до прийняття рішень.

Жителі громади матимуть доступ до різноманітних сервісів: транспортного, передачі комунальних показників і платежів, сповіщення про тривоги, аварійні ситуації, перекриття доріг; зможуть записатися онлайн до лікаря, ЦНАПу; отримають доступ до інтерактивних мап відключення електрики, джерел питної води, укриттів, пунктів обігріву, автобусних маршрутів тощо.

Ознайомилися із напрацьованою Програмою створення безбар’єрного простору в Звягельській міській територіальній громаді на 2024-2026 роки. Її мета — спрямування зусиль органів місцевого самоврядування та суспільства в цілому на створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими. Програма передбачає низку заходів, а саме: створення безбар’єрного простору за напрямами — фізична безбар’єрність, інформаційна безбар’єрність, цифрова безбар’єрність, суспільна безбар’єрність, освітня безбар’єрність, економічна безбар’єрність. Детальніше з програмою можна ознайомитися на порталі документів міської ради.

Крім цього, депутати розглянули питання про затвердження Порядку формування фонду житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб на території Звягельської міської територіальної громади в межах реалізації Договору про грант між міською радою та Північною екологічною фінансовою корпорацією («НЕФКО») від 11 жовтня 2022 року.

Розглянули низку інших важливих для життєдіяльності громади питань, зокрема:

  1. • Порядок розміщення відкритих літніх майданчиків біля об’єктів громадського харчування та закладів продовольчої торгівлі на території Звягельської міської територіальної громади;
  2. • Перелік адміністративних послуг, які надаються через Центр надання адміністративних послуг Звягельської міської ради;
  3. • Присвоєння посмертно звання «Почесний громадянин Звягеля» загиблим воїнам;
  4. • Нагородження відзнакою Звягельської міської територіальної громади орден «Звягельська доблесть».

Під час погоджувальної ради детально опрацьовано пропозиції та зауваження до проєктів усіх рішень чергової сесії від постійних комісій міської ради, засідання яких проходили упродовж минулого тижня. Остаточні рішення щодо цих та інших питань депутати приймуть на пленарному засіданні сорок восьмої сесії міської ради, яке відбудеться о 9:00, 25 квітня 2024 року, у великій залі Будинку рад.

Із проєктами рішень, які вносяться на розгляд чергової сесії міської ради, можна ознайомитися на порталі документів офіційного сайту Звягельської міської ради.

Відділ інформації міської ради