Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

Він має стати прикладом сталого розвитку сільських територій

 

Великомолодьківський старостинський округ Звягельської громади отримав нову культурну локацію у вигляді молодіжного простору «Молодь Діє». Тут пропонують широкі можливості для дозвілля дітей, молоді й дорослих. Серед них — сімейні кінопокази просто неба, круглі столи, тренінги, екоакції, майстер-класи, творчі майстерні, дитячий літній табір, сімейні спортивні естафети та багато іншого.

Реалізація проєкту стала можливою завдяки перемозі Звягельської бібліотеки в грантовій програмі «Відкрите врядування та права людини на місцевому рівні в Україні» від Ради Європи.

На оновлення сільського бібліопростору «ПАЗЛ» та дозвіллєві заходи від міжнародних донорів надійшло фінансування в сумі 783660 грн. Одними з перших реалізованих ініціатив стали екоакції «Сади перемоги» та «Моє квітуче село».

 

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

  1. — Це буде моє дерево, —

каже, притоптуючи свіжий грунт, хлопчина, котрий сором’язливо відмовився назвати ім’я. — Я люблю своє село. І житиму тут. Не хочу нікуди їхати.

Така позиція — рідкість у сьогоднішніх реаліях. Переважна більшість намагається за першої ліпшої нагоди вирватися з села, де, як правило, залишилося мало перспектив і можливостей при працевлаштуванні.

Не в останню чергу через відтік молоді в більш привабливі в цьому плані міста чи за кордон народжуваність у селах Звягельської громади у 2023 році у 3,3 рази поступається смертності. Така інформація випливає зі звітів старост старостинських округів. Торік народилися в селах громади 32 дитини, тоді як померли 106 осіб.

Ще одним визначальним чинником для збереження села є пропозиція організованого дозвілля. Наявність робочих місць, освітніх, соціокультурних послуг можуть мотивувати молодь після здобуття освіти повернутися на постійне місце проживання у рідне село.

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

  1. Згуртування, активізація та залучення молоді в життя громади

Так про мету проєкту відгукується його авторка й керівниця Ольга Широкопояс — заступниця директора з соціокультурної діяльності Звягельської бібліотеки.

Загалом у межах гранту заплановано близько 40 активностей, які триватимуть упродовж 2024 року. Вони розпочалися з екоакцій «Сади перемоги» і «Моє квітуче село».

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

Учні 5-го й 9-го класів місцевої гімназії, їхні класні керівники і працівники Будинку культури висадили 50 саджанців плодових дерев, 10 — декоративних, 32 квіткові кущі та 300 цибулин квітів.

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

Фруктовий сад розташувався на березі ставка, що неподалік центру села. Деревця — майже місцеві, із Корця. Є надія, що вони краще приймуться, оскільки вирощені в таких самих кліматичних умовах і на подібних грунтах.

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

Саджанці декоративних культур та квіти висадили в центрі — біля Будинку культури та пам’ятника Тарасу Шевченку.

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

  1. «Кава з мером»

Це — одна з активностей, що будуть запропоновані великомолодьківській молоді в межах проєкту. До неї планується залучити 15 осіб віком 16 плюс.

Програма також передбачає сімейні кінопокази просто неба, круглі столи, тренінги, майстер-класи, творчі майстерні, дитячий літній табір, сімейні спортивні естафети. Наприклад, дискусійний стіл «Успішний я — успішна громада», конкурс листів на тему: «Якою я бачу свою громаду в майбутньому», інтелектуальний діалог «Хто і як захищає права дітей?», психологічний тренінг «Моє ментальне здоров’я», навчальний майданчик для дітей та батьків «Як поводитися з вибухонебезпечними предметами» й багато іншого.

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

— Заклади культури постійно шукають додаткове фінансування та подають заявки на грантові програми. Це — кропітка і складна робота, адже потрібно придумати проєкт, який буде цікавий як жителям, так і грантодавцям, відповідатиме вимогам і темі, — каже Ольга Широкопояс.

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

Частина коштів направлена на закупівлю техніки та обладнання для простору — стільці, дивани, столи, книжкові шафи, два ноутбуки, проектор, телевізор, акустична система з мікрофонами, панелі для опалення, зарядна станція EcoFlow, спортивний інвентар, матеріали для творчості та проведення екоакцій. Також передбачено на послуги експертів і навіть на кава-брейки та попкорн.

  1. «Чудова ініціатива, що сприятиме розвитку села», — 

коментує староста Великомолодьківського старостинського округу Лариса Левчук, котра долучилася до екоакцій.

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

Вона зазначила, що за підсумками 2023 року в межах округу найкраща демографічна ситуація в Звягельській громаді. Торік тут народилися 10 дітей. Це — майже третина від усіх новонароджених у селах громади.

Загалом на території округу, до якого входять села Великий Молодьків, Груд і Багате, проживає 1220 осіб. У Великомолодьківській гімназії навчається 136 дітей. Заклад дошкільної освіти «Сонечко» відвідує 35 дітей.

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

У Великому Молодькові діють Будинок культури та амбулаторія загальної практики-сімейної медицини. У селі Груд функціонує пункт здоров’я, який обслуговує 530 жителів.

Культурним осередком старостинського округу стане новий молодіжний простір «Молодь Діє» на базі бібліопростору «ПАЗЛ».

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

  1. У «ПАЗЛі» — 380 користувачів

Серед них: 190 — дорослих, 50 — юнацтво, 140 — діти. Заклад розташований на другому поверсі Будинку культури.

За кошти з міського бюджету тут провели ремонт: полагодили дах, відремонтували укриття, облаштували зовнішній дренаж, утеплення будівлі, замінили електропроводку та виконали внутрішні оздоблювальні роботи.

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

У більшій залі відбуватимуться культурно-масові заходи, меншу кімнату відвели для зберігання книжкового фонду, інвентарю, техніки.

— Вартість ремонтних робіт не входила в складові гранту. Лише техніка, витрати на заходи, залучення експертів, закупівля інвентарю тощо. Тому частину профінансували з міського бюджету, долучилася й бібліотечна система — 5,7 тис. грн виділили зі спецфонду, ще 6 тисяч — із фонду заробленого, — каже директорка Звягельської бібліотеки Людмила Онищук.

  1. «Діти малюють, клеять, навіть вафлі спільно пекли», —

розповідає бібліотекарка «ПАЗЛу» Альона Степанюк.

— Поруч — школа і дитсадок. Діти після занять сюди прибігають, і тут їм пропонують змістовне дозвілля. Дорослі відвідують рідше, але теж приходять, — каже вона.

Фонд бібліопростору налічує 3210 екземплярів. Було в межах 7-8 тисяч, але більшість списали у 2022 році, після повномасштабного вторгнення. Під списання переважно потрапила російськомовна література.

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді
Книжковий фонд чекає завершення ремонтних робіт. 

Водночас фонд «ПАЗЛу» суттєво оновився. З районної бібліотеки ім. Лесі Українки, яку переобладнали під міський туристичний центр, передали 1055 книг. Передплатили періодичних видань на суму 4,9 тис. грн, придбали 99 книг на суму 12,9 тис. грн. Планують, що бібліотечний фонд становитиме близько 4 тисяч.

— Цього року міська влада повністю фінансує передплату періодики. Загалом виділили 500 тисяч гривень на закупівлю нових книг, поповнення фондів. Є такі надходження, які сільські бібліотеки раніше ніколи не отримували. Наприклад, журнали про садово-городні роботи, збірки ребусів, кросвордів. Очікуємо, що це зацікавить не лише молодь, а й дорослих читачів, — додає Людмила Онищук.

  1. Бібліотеки «своє віджили» — хибна думка

Звягельська бібліотека налічує 11 бібліопросторів, 5 із яких — у сільській місцевості. Вони залишаються центрами проведення змістовного дозвілля. Адже в селах не так багато альтернатив, як у місті.

Бібліотеки мають важливу соціальну місію — вони є комфортним простором для роботи, спілкування, відпочинку й навчання, місцем зустрічі. Тут діти виконують домашні завдання, проводять дозвілля за книгою чи комп’ютером, чекають у теплому приміщенні, доки приїде шкільний автобус, грають у настільні ігри, малюють, мають можливість скористатися безкоштовним Інтернетом. А люди старшого віку читають свіжу пресу та книги, отримують допомогу з оплатою комунальних послуг, спілкуються.

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

— Часто доводиться чути хибну думку, мовляв, бібліотеки вже своє віджили і не користуються попитом серед населення. Та це не так! Бібліотекарі регулярно проводять змістовні тематичні заходи різноманітних форм і напрямків. Попитом користуються творчі майстерні, де виготовляють цікаві поробки. І, звісно, книги — якісні, сучасні, україномовні. Однак не завжди вистачає бюджетних коштів на нагальні потреби розвитку сільських територій, особливо — під час війни. Тому ми максимально беремо участь у грантових програмах, щоб покращити ситуацію. Маємо надію, що цей проєкт стане корисним, — прокоментував начальник управління культури і туризму Звягельської міської ради Олександр Широкопояс.

  1. Звягель потрапив до десяти відібраних українських муніципалітетів

14-15 лютого у Львові проходив дводенний семінар «Відкрите врядування та захист прав людини на місцевому рівні — запорука демократичних інновацій в Україні», організований Офісом Ради Європи в Україні та Асоціацією міст України. Десять українських муніципалітетів-переможців конкурсу місцевих ініціатив (серед них — і Звягель) ще раз презентували свої проєкти.

Представники громад поділилися досвідом, обговорили практичні реалізації підходів, заснованих на дотриманні прав людини та принципах відкритого врядування на місцевому рівні, отримали рекомендації для успішної реалізації грантових ініціатив.

Офіс Ради Європи в Україні регулярно ініціює грантові конкурси. Дізнатися більше можна на офіційній сторінці організації в розділі «Проєкти та Програми»: https://www.coe.int/uk/web/kyiv/projects-and-programmes

Проєкт «Молодь Діє» реалізують у Звягельській громаді

  1. Сергій Жадан і Андрій Кокотюха активно підтримують сільські бібліотеки

«Друзяки, проведемо стрім із нашого майбутнього молодіжного хабу в селищі Високому. Я вам почитаю і трохи поспіваємо з Євгенієм Турчиновим. Завдяки вам на хаб у Високому вже зібрано 190 тис. грн. Але збір триває, маємо дотиснути до 400000. Посилання на Монобанку: https://send.monobank.ua/jar/9GzaN8MeTu

Долучайтесь!» — днями закликав підписників своєї сторінки письменник і музикант Сергій Жадан.

Його кум — автор 101 книги Андрій Кокотюха — теж регулярно звертається із подібними закликами до читачів. За зібрані кошти він купує українські книги, які потім відправляє в сільські бібліотеки, відповідно до замовлень.

Олег БРЮХАНОВ, Єгор ЦИМБАЛЮК

Фото автора