ЧИЖІВКА ВІДСВЯТКУВАЛА КУПАЛА НА «УРА»

ЧИЖІВКА ВІДСВЯТКУВАЛА КУПАЛА НА «УРА»

Цього року святкування Івана Купала відбувалося 6 липня у селі Чижівка на березі річки. Велика кількість людей зібралася, щоб вперше провести святкування давнього свята.
У цей день усі свої гарячі почуття можна висловити за допомогою стихій — води і вогню, а також — музики, танцю та жартів. Саме все це і намагалися показати і передати організатори дійства. Хор «Вербівчанка» своєю піснею розпочав святкування. Варто зазначити, що цього разу він радував глядачів великою кількістю пісень. Зокрема, публіці запам’яталися: «Ой на Івана Купала», «Заплету я віночок», а особливо — «Ми дівчата-вербівчанки», яка звеселила публіку, і та навіть пританцьовувала. Цікаво було спостерігати за театралізованими дійствами, участь в яких брали ще зовсім юні хлопці та дівчата. Тим часом людей все більшало. Настав час для так званих «дебатів» між хлопцями та дівчатами, котрі переспівувалися частівками. У розпалі свята завітала Нечиста Сила…. Є таке повір'я: хочеш дізнатися, хто відьма, — набери з собою додому попелу з багаття, на якому згоріли Марена і Купайло. А на наступний ранок до тебе прийде відьма і скаже: «Віддай мені те, що в тебе є!» Хто знає, може, варто спробувати… Юнаки на вогнищі спалювали опудало відьми. Цього разу Нечисту Силу представляв чорт, який цікавився Мареною та папороттю.
Після цього всіх дівчат запросили пустити вінки у воду. Варто зазначити, що бажаючих було багато.Цього разу погода підіграла — світило яскраве сонечко, — додаваючи настрою. А атмосфера ніби зблизила всіх людей і перенесла їх у прадавні часи. Що тут скажеш: «Та хай не буде переводу українському людському роду!»
Людмила ПЕТРУК, студентка 2 курсу факультету журналістики ЛНУ ім.І.Франка