ЙШЛИ МІСТОМ МАКІВКИ ТА БАРВІНКИ…

ЙШЛИ МІСТОМ МАКІВКИ ТА БАРВІНКИ…

Благодатної сонячної вересневої пори, коли так яскраво цвітуть і так духмяно пахнуть останні квіти, неначе прощальна і лагідна посмішка минулого літа, Новоград-Волинський просто розцвів, замайорів такою красою, що аж подих перехопило. Вулицями міста йшли живі маківки, чорнобривці, барвінки, троянди: від малих діточок і до дорослих — цілком поважного віку — всіх захопив квітковий карнавал. Прекрасні, продумані костюми, сяючі очі як учасників ходи, так і перехожих, глядачів, котрі юрмилися на тротуарах… І подумалося тієї миті: як же нам у житті не вистачає ось такого свята! Лише раз на рік, лише один день під час подібного заходу можна знову повернутися в казку, можна спинитися в марафоні заклопотаних буднів, озирнутися навколо і здивуватися — яке ж красиве наше місто! На якій чудовій, Богом благословенній землі ми живемо! І скільки серед нас ось таких щирих, добрих людей, котрі працюють, докладаючи всіх зусиль, аби прикрасити рідне місто, двір, присадибну ділянку. З ранньої весни до пізньої осені милують наше око квіти, ошатні клумби і цікаві, просто дизайнерські, ландшафтні композиції.
Все це не могло лишатися непоміченим. І першою, хто запропонував проводити конкурс із благоустрою нашого міста, стала очільниця міської жіночої організації Тамара Сахненко. Тож вже вчетверте поспіль у Новограді-Волинському відзначають кращих серед тих, хто робить наше місто ще красивішим і ошатнішим. Нині маємо навіть два конкурси — «Моє квітуче місто» і цього року з ініціативи першого заступника міського голови Миколи Усенка було оголошено ще один конкурс — «Зелений Звягель». Підсумки цих двох конкурсів підводилися 10 вересня.
Відкривала урочистості квіткова хода — саме вона привернула до себе неабияку увагу і була як ніколи велелюдною.
Цього року для карнавалу дорослі і діти медичного коледжу, загальноосвітніх шкіл №5, 4, 2, колегіуму, дошкільних установ, школи мистецтв, Палацу дітей та молоді пошили чимало різнокольорових костюмів, прикрасили свої колони емблемами, власноруч виготовленими з живих осінніх квітів. Фінішували учасники квіткової ходи на площі імені Лесі Українки. Саме тут було підведено підсумки і названо імена переможців.
Міський голова Володимир Загривий вручив духмяний сонячний коровай голові міської жіночої організації Тамарі Сахненко. Мер міста, подякувавши новоград-волинцям за сумлінну працю задля розквіту міста, особисто відзначив найкращих.
Зокрема орден «Звягель» було вручено активістці жіночого руху, краєзнавцю Ліні Наумець, відзнаку Президента України «20 років незалежності України» отримав завідуючий відділенням міськрайТМО Петро Дуда. Володимир Іванович вручив премії за І місце у номінації «Кращий ландшафтний дизайн та квіткове оформлення приватного будинку» — Валентині Поліщук (вул.Коцюбинського, 19), ІІ місце — Катерині Лук’янець (вул.Добровольського, 8).
Також дипломи та цінні подарунки отримали намісник Свято-Троїцького кафедрального собору Української Православної Церкви Московського Патріархату отець Валентин за І місце у номінації «Кращий ландшафтний дизайн та квіткове оформлення підприємства, установи, організації, сфери торгівлі і послуг»; ДНЗ №4 «Сонечко» гуманітарно-естетичного напряму за І місце у номінації «Кращий ландшафтний дизайн та квіткове оформлення навчального закладу, медичної установи». Заохочувальними цінними подарунками було відзначено Ірину Сідлецьку (пл.Лесі Українки, 15, кв.7), Катерину Ковтун (вул.Житомирська, 31, кв. 175), Людмилу Наюк (вул.Шевченка, 26, кв. 28) за «Краще квіткове оформлення балкону та фасаду»; «Кращий ландшафтний дизайн та квіткове оформлення вулиці» — голові ініціативної групи вулиці Лянгуса Раїсі Лобановій; «Кращий ландшафтний дизайн та квіткове оформлення багатоквартирного будинку» — старшій будинку №7 на вул.Тимошенка Марині Чередник, старшій будинку №11 на вул.Тимошенка Галині Яремі, старшому будинку №13 на вул.Ушакова Василю Камінському, старшому будинку №7 на пл.Лесі Українки Софії Осовській, старшому будинку №7 на вул.Замковій Анатолію Куркіну; «Кращий ландшафтний дизайн та квіткове оформлення навчального закладу, медичної установи» — центральній міськрайонній аптеці №217, ЗОШ №5; «Кращий ландшафтний дизайн та квіткове оформлення підприємства, установи, організації, сфери торгівлі і послуг» — Новоград-Волинському міському центру зайнятості, «Садово-квітковому центру» на вулиці Вокзальна, 1.
Власне урочистості не обмежилися одними лише нагородами. Красивим і видовищним був вальс квітів, що захопив практично всіх учасників дійства і де солістами були танцюристи ансамблю «Пролісок» міського колегіуму.
Голова міської жіночої ради Тамара Сахненко вручила подяки міського голови та грошові винагороди від організації за найкраще оформлення карнавальних колон — колективу ЗОШ №5, музичному відділенню школи мистецтв, медичному коледжу. Педагоги та учні четвертої школи були відзначені за найкращу презентацію квітів, а вчителі та вихованці образотворчого відділення школи мистецтв отримали винагороду за найкращу квіткову композицію.
Спостерігаючи за цим дійством, подумалося — чи ж багато потрібно, щоб створити гарний настрій собі і оточуючим, отримати заряд позитиву і творчого натхнення? Ні — потрібно трішки попрацювати, подарувати часточку своєї душі квітам, а вони не лише будуть квітувати літо, весну та осінь, а ще й зігріватимуть нас теплими спогадами у морози та заметілі. А ще ж яка це ні з чим незрівнянна гордість — жити в красивому місті!
Лариса ГЕМБАРСЬКА