ДІТИ — НАШЕ МАЙБУТНЄ!

Виховання дитини — ­особлива відповідальність батьків.
Відповідно до вимог ст.12 Закону України «Про охорону дитинства» виховання в сім'ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.
Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.
На жаль, на території м.Новоград-Волинський та Новоград-Волинського району проживає чимало розлучених сімей, де діти виховуються одним із батьків. Здебільшого, після розлучення, батько чи мати взагалі втрачають зв’язок зі своїми дітьми, матеріально їм не допомагають, не беруть ніякої участі в їх вихованні та навчанні, не цікавляться станом здоров'я, забезпеченням освітою. Зароблені кошти здебільшого такими батьками витрачаються на купівлю алкоголю та тютюнових виробів...
Після розлучення, відповідно до рішення суду, на одного з батьків покладається обов’язок сплачувати аліменти на утримання дитини до досягнення нею повноліття або до закінчення навчання.
Статтею 164 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також за злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, які перебувають на їх утриманні.
У такому випадку, під злісним ухиленням слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця тощо), що призвели до виникнення заборгованості зі сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суми виплат за шість місяців відповідних платежів.
Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою протягом 2011 року порушено 25 кримінальних справ за статтею 164 Кримінального кодексу України відносно таких «горебатьків», провадження досудового слідства з яких на даний час закінчено та особи притягнені до кримінальної відповідальності.
1 червня 2011 року за скоєння злочину, передбаченого ч.2 ст.164 КК України, Новоград-Волинським міськрайонним судом до 2 років 6 місяців обмеження волі засуджений громадянин М., який, будучи раніше судимим за злісне ухилення від сплати аліментів, тривалий час повторно умисно злісно ухилявся від сплати аліментів на своїх трьох неповнолітніх дітей, тим самим допустив заборгованість по аліментах у сумі 16735 гривень.
Новоград-Волинським міськрайонним судом 6 грудня 2011 року за скоєння злочину, передбаченого ч.1 ст.164 Кримінального кодексу України, до 1 року обмеження волі засуджена громадянка В., яка тривалий час умисно злісно ухилялась від сплати аліментів, тим самим допустила заборгованість по аліментах у сумі 8714 гривень.
Слід зауважити, що вказаною статтею передбачено відповідальність до 2 років обмеження волі, якщо ж такі діяння вчинені повторно, — до 3 років обмеження волі. Не дивлячись на досить сувору відповідальність за скоєння цього злочину, батьки ігнорують вимоги закону, за що можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності.
А.В.ДЕЙНЕКА, помічник Новоград-Волинського міжрайонного прокурора, юрист 1 класу