ПОЧИНАЄТЬСЯ НЕРЕСТ!

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 вересня 1996 року №1192 «Про затвердження тимчасового порядку ведення рибного господарства і здійснення рибальства», правил промислового рибальства, любительського і спортивного лову, заборонити будь-яке рибальство на час ходу риби на нерест і на період відкладення ікри в наступні терміни:

  • на річках та їх притоках — з 5 квітня по 25 травня;

  • на водосховищах та ставках — з 5 квітня по 14 червня;

  • у новостворених водних об’єктах, а також у придатковій системі річок та інших водоймищ — з 5 квітня по 30 червня.


Заборонити будь-який лов раків у водоймищах у період виношування ікри, личинок першої і другої линьок з 5 квітня по 25 червня і з 20 липня по 10 вересня.
Заборонити в терміни, вказані вище, пересування будь-яких плавзасобів, що належать громадянам та організаціям, за винятком суден державних контролюючих органів, що здійснюють нагляд у сфері охорони водних біоресурсів, а також проведення рятувально-пошукових робіт та в інших екстремальних випадках. Крім цього, заборонити в нерестовий період на акваторії водосховищ і річках проводити гідромеханізовані, днопоглиблювальні, вибухові та інші роботи, добування будівельних матеріалів.
Дозволити любительський і спортивний лов риби на період заборони з берега, за межами місць нересту та в межах населених пунктів, розташованих на берегах водойм і річок, однією поплавковою або донною вудками з одним гачком і спінінгом з блешнею. Користувачам ­водойм позначити місця для любительського рибальства.
Користувачам водойм та рибогосподарським організаціям не допускати різких коливань рівня води у водоймах, забезпечити виконання планів зариблення та рибоводно-меліоративних робіт.
Особи, які порушуватимуть Правила заборони лову риби в нерестовий період, притягуватимуться до відповідальності згідно з чинним законодавством.
В.ПЕТРЕНКО, начальник головного управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Житомирській області