ЧИ НЕОБХІДНО ВИМИКАТИ КОМП'ЮТЕР ПІД ЧАС БЛИСКАВКИ (ГРОЗИ)?

Настав час літніх гроз і в комп'ютерних магазинах спостерігається ажіотажний попит на мережеві карти, сервісні центри завалені непрацюючими комп'ютерами, ноутбуками і мережевим обладнанням, а в колл-центрах інтернет-провайдерів обіцяють прислати майстра, але не раніше, ніж через один-два тижні. Знайома ситуація, чи не так? У даній статті ми розповімо про причини даної ситуації і методи, що дозволяють мінімізувати втрати від перепадів електроенергії під час негоди.
Під час грози між хмарою і землею виникає різниця потенціалів, яка доходить до декількох мільярдів вольт і при досягненні критичного значення виникає розряд блискавки. Існуючі системи грозозахисту дуже сильно знижують вірогідність прямого попадання блискавки в електропроводку, але вона все одно існує! В такому випадку згорає все електрообладнання в межах досяжності даного розряду. Наприклад, у майстерню нещодавно приносили ноутбук, при розтині якого виявилося, що від мікросхем залишилися тільки вуглинки, а припой краплями стік на дно ноутбука.
Більш вірогідною є можливість ­виникнення в проводах наведеної напруги. І ця ймовірність тим вище, чим потужніший розряд і чим більша ­довжина дроту, на який він впливає. У результаті наведення виникає електричний імпульс у багато тисяч вольт, тривалістю від одиниць до тисяч мікросекунд і поширюється він на кілька кілометрів.
Найчастіше розряд виникає і передається по мережах Інтернет, оскільки вони при будівництві спальних мікрорайонів ніяк не проектувалися і прокладаються як завгодно і де завгодно, відповідно найбільш уразливі (бувають випадки, коли інтернет-кабель обмотують навколо громовідводу (!)). У найлегшому випадку горять мережеві карти, роутери, свічі, інше мережеве обладнання. У найважчих випадках, коли заряд досить потужний, згорає весь комп'ютер, включаючи вінчестер і монітор.
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ УРАЖЕННЯ КОМП'ЮТЕРА ПІД ЧАС ГРОЗИ

  1. Встановити в комп'ютері зовнішню мережеву плату і користуватися нею, незважаючи на наявність інтегрованої. Попадання розряду в зовнішню мережеву карту часто обмежується тільки втратою самої мережевої карти, попадання ж розряду в інтегровану карту загрожує виходом з ладу всієї материнської плати.

  2. Встановити фільтр грозозахисту для ліній Ethernet, або телефонної лінії (якщо Ви отримуєте Інтернет за технологією dsl).

  3. Встановити блок безперебійного живлення з функцією згладжування стрибків напруги. Дана порада буде корисною для всіх користувачів персональних комп'ютерів, оскільки напруга в наших електромережах і так далека від ідеалу.

  4. По можливості обладнати свій будинок (квартиру) загальним стабілізатором напруги і заземленням (не на батарею, а справжнім!).

  5. Не працювати в грозу за комп'ютером! Необхідно вимикати комп'ютер та монітор з розетки, відключати інтернет-кабель від мережевої плати, роутера, свіча. Також відключайте з розеток інше електро­обладнання: холодильники, телевізори, пральні машини, мікрохвильові печі і т.д., бо вищенаведені рекомендації допоможуть лише у випадку невеликих стрибків напруги (до декількох тисяч вольт). У разі великих і швидких стрибків автоматика, як правило, не спрацьовує, і розряд спалює все на своєму шляху. Горять навіть вимкнені комп'ютери, але підключені до мережі електроживлення.

  6. Коли йдете і, тим більше, коли надовго їдете з дому то, вимикайте все електрообладнання з розеток і виймайте з гнізд інтернет-кабелю.


Підготував Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ