АНШЛАГ НА ВИСТАВЦІ БОЙОВОЇ ТЕХНІКИ ТА СТРІЛЕЦЬКОГО ОЗБРОЄННЯ БРИГАДИ

АНШЛАГ НА ВИСТАВЦІ БОЙОВОЇ ТЕХНІКИ ТА СТРІЛЕЦЬКОГО ОЗБРОЄННЯ БРИГАДИ

\"АНШЛАГТАНКІСТИ І ВОЮЮТЬ НА СЛАВУ, І СВЯТКУЮТЬ — ТЕЖ
До найбільших професійних свят — 71-ї річниці частини і Дня танкіста — військові 30-ї ОМБр готувалися заздалегідь. Тому свято, яке відбулося, 9 вересня, у неділю вдалося на славу: організованість і військовий вишкіл відчувалися впродовж усього святкового сценарію. А найголовніше, що цього дня військовослужбовці бригади продемонстрували не лише свою професійність, а й комунікабельність, зустрічаючи на порозі бригади цивільний люд.

День відкритих дверей у частині вже став традиційним та улюбленим городянами елементом щорічної програми святкувань. Музичний супровід та святкове дефіле забезпечили одразу три військові оркестри-віртуози. Особливо до вподоби відвідувачам щорічна виставка бойової техніки та стрілецького озброєння бригади. Тут є на що подивитися і мамам з татами, і дітям — військові «штучки», які більшість із них бачать лише у комп’ютерних іграх та фільмах, в реалі виглядають куди цікавіше!
Погодьтеся, не кожен день цивільній людині вдається побачити РПГ-7В чи потримати у руках АКС-74, а тут — будь ласка, скільки хочеш крути-верти, ще й у люк БТР-80 чи Т64-Б можна було «пірнути», уявивши себе під час бойових дій… Враження, слід сказати, екстремальні, але ж які захоплюючі! До речі, реально, у ще більш екстремальних умовах, військові бригади пару місяців тому демонстрували можливості потужної техніки під час форсування Случі.
\"АНШЛАГБільше того, і цього святкового дня присутні мали змогу побачити роботу військових у дії — під час показового заняття з використанням системи «MILES». Дія системи базується на використанні лазерних пристроїв, що кріпляться на техніці та екіпірування бійців. Таким чином імітуються умови реального бою, а система дає можливість реально оцінити та підвищити боєздатність кожного військового, кількість влучних попадань, втрати, переваги тощо. У 8-му армійському корпусі, що входить до складу Об’єднаних Сил швидкого реагування, комплекти системи «MILES» використовуються вже три роки, у тому числі — бійцями 30-ї ОМБр.
Побачили цивільні екіпірування бійців механізованого підрозділу, а також розвідників та снайперів. Інформацію про ту чи іншу зброю або техніку можна було почути від фахівців-офіцерів. Запитань до них було багато, а відповіді — цікавими і вичерпними. Звісно, найбільше вражень отримали від побаченого діти. На запитання, чи хочуть вони у майбутньому стати військовими, усі, не замислюючись, із автоматом у руках і хлоп’ячим захопленням у очах відповідали: «Так!». Навіть дівчата, скажу вам відверто, замислилися над цим питанням після побаченого військового розмаїття. Дорослі теж поспішили завірити, що обов’язково прийдуть на День відкритих дверей наступного року за новими враженнями.
\"АНШЛАГОфіційна частина для військових відбулася на головній сцені міста у Палаці культури. Тут командування вручило нагороди і подарунки кращим підлеглим, пролунали вітання від міського і районного керівництва. Командир гарнізону Олександр Нестеренко розповів про з’єднання, більш як півстолітня історія якого пов’язана із танковими військами. Сьогодні бригада хоч і пережила експериментальне реформування і є унікальною в українській армії контрактною військовою частиною, але кращі традиції воїнів-танкістів тут пам’ятають, цінують і свято оберігають.
— Воїни-гвардійці у напруженій повсякденній діяльності опановують предмети бойового навчання, вдосконалюють практичні навички та роблять усе від них залежне, щоб славетна історія з’єднання продовжувалася, — запевнив командир бригади Олександр НЕСТЕРЕНКО. — На сучасному етапі розвитку Збройних Сил України наша 30 окрема механізована бригада є однією з найбоєздатніших військових частин. Про це свідчить висока оцінка керівного складу органів військового управління, адже бригада неодноразово була визнана кращою серед частин Сухопутних військ.
\"АНШЛАГОдним із найбільших предметів гордощів військового керівництва, або «візитною карткою» бригади, є миротворча діяльність. Адже близько 60 відсотків військовослужбовців мають сьогодні досвід участі у міжнародних операціях з підтримання миру у різних куточках планети. Зокрема, у Косово, Іраку, Ліберії, Сьєрра-Леоне — навіть це не повний перелік «гарячих точок» земної кулі, де наші гвардійці залишили позитивні фахові враження про себе та Україну.
Відзнаки Міністерства оборони України вручив військовим Голова ВР України ­Володимир Литвин, котрий також завітав на урочисте святкування.
— Збройні Сили — сучасні, маневрені, озброєні новітньою технікою — потрібні країні. Люди у погонах є і будуть становим хребтом держави. Вони — основа патріотичної роботи, без чого держави бути не може, — наголосив спікер. Також він зауважив, що Україні необхідно відмовитися від призову на строкову службу, а контрактна служба повинна мати систему стимулів і заохочень.
Після урочистостей у ПК відбувся концерт, а по його завершенню гостей, ветеранів-танкістів і мешканців міста військові пригостили солдатською польовою кухнею.

Юлія КЛИМЧУК