Начальник відділу культури Людмила ГАММА: «Бібліотеки сьогодні — це сучасні інформаційні центри»

Начальник відділу культури Людмила ГАММА: «Бібліотеки сьогодні — це сучасні інформаційні центри»

\"Начальник30 ВЕРЕСНЯ — ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК
Попри те, що комп’ютерна глобалізація невпинно наступає на п’яти бібліотек, їх працівники переконані: не означає, що бібліотеки і комп’ютери протистоять один одному. Навпаки, вважають, що їхній зв’язок повинен міцнішати. Адже комп’ютер покликаний наближати інформацію до людини, а бібліотека — сприяти духовному розвитку. Тому невипадково бібліотеки здавна називали «дім життя», «притулок мудрості» або «аптека душі».

Як розповіла начальник міського відділу культури і туризму Людмила ГАММА, централізована бібліотечна система (МЦБС) функціонує у складі чотирьох бібліотек, створена у 1980-му році. До її складу увійшли центральна бібліотека, центральна дитяча бібліотека, бібліотека-філія №1 та бібліотека-філія №2. У 1981-му році було відкрито бібліотеку-філію №3, а 1987-го вперше у Житомирській області — бібліотеку-філію №5 для юнацтва.
Сьогодні у бібліотеках міста працюють 22 бібліотечні працівники, котрі обслуговують понад 12,5 тис. користувачів. Універсальний фонд бібліотек складає понад 197 тис. примірників документів, понад 70 назв періодичних видань, довідково-пошуковий апарат, електронна пошта, ксерокси і комп’ютери.
Не один рік місцеві бібліотекарі брали участь у різних проектах для отримання гранту на придбання комп’ютерного обладнання. Справжнім подарунком до Всеукраїнського дня бібліотек у 2011-му році стала перемога у конкурсі «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету», що проходив у рамках міжнародної програми «Бібліоміст», за сприяння фонду Білла та Мелінди Гейтс.
Згідно з цим проектом, чотири бібліотеки (центральна бібліотека, центральна дитяча бібліотека, бібліотека-філія №2 та бібліотека-філія №5) отримали 15 комп’ютерів, 4 сканери, 4 принтери, 15 веб-камер, 15 навушників та програмне забезпечення. Вищезгадане комп’ютерне обладнання, вартість якого складає понад 72 тис. грн., надійшло до бібліотек безкоштовно.
Найбільшим досягненням бібліотечної системи сьогодні є те, що в бібліотеках відкрито сучасні Інтернет-центри. Не секрет, що через брак коштів різні верстви населення не завжди мають можливість придбати комп’ютери та інші сучасні засоби комунікації, підключитися до Інтернету. Тому ця послуга в бібліотеках є для них дуже доречною, адже тут створено вільний доступ до всесвітньої мережі. Цю послугу безкоштовно надає місцевий провайдер — телерадіокомпанія «Мальта», за сприяння директора О.Б.Каліновського.
У одному з віддалених мікрорайонів міста, на Смолці, за сприяння та підтримки директора ЗОШ №10 З.М.Козубенко, підключено Інтернет в бібліотеці-філії №3. Таким чином, нині вже у п’яти бібліотеках системи працюють Інтернет-центри.
Комп’ютери для бібліотек — засіб та інструмент швидкого, точного, повного отримання інформації, своєрідний міст між віртуальним світом і реальною бібліотекою. А також — поєднання традиційних форм роботи із новітніми технологіями. Тож колективи бібліотек запрошують до співпраці усіх городян, котрі бажають безкоштовно отримати будь яку інформацію в Інтернеті або ж поспілкуватися у «Skype». А для тих читачів, котрі ніколи не проміняють живе спілкування з книгою на віртуальний світ, бібліотеки пропонують літературу сучасних авторів.
Наостанок нашої розмови ­Людмила Гамма привітала колективи бібліотечної системи, подякувавши працівникам за сумлінну роботу у «ногу з часом», і побажавши плідних здобутків у збереженні духовності, запорукою якої є книга.
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК

АДРЕСИ БІБЛІОТЕК:

  1. Міська центральна бібліотека (пл.Лесі Українки, 9);

  2. Центральна дитяча бібліотека (вул.Соборності, 2);

  3. Бібліотека-філія №1 (вул.Дружби, 127);

  4. Бібліотека-філія №2 для дітей (вул.Пархоменка, 74);

  5. Бібліотека-філія №3 (вул.50 років Жовтня, 75);

  6. Бібліотека-філія №5 для юнацтва (вул.Житомирська, 75).