«Я нікого не «кришую»!

АБО ПРО СПРАВИ РИБАЛЬСЬКІ
Між рибалками ходять чутки, ніби після звільнення рибінспектора В.Засухи знову на водоймищах Новоград-Волинщини активізувалися браконьєри, навіть між собою поділили річку Случ на певні ділянки.
Щоб з’ясувати всі обставини вищезгаданого, ми звернулися до Г.Безбородова, головного державного інспектора рибохорони обласного управління рибохорони.

— Геннадію Федоровичу, в рибохороні ви не новачок. Де доводилося працювати?
— Починав я з простого рибалки. Ловив рибу на кораблі. Потім закінчив мореплавне училище. Працював капітаном риболовного судна на Азовському морі. Рибінспектором працював у Криму. Повернувшись у квітні цього року додому, — знову в рибохороні.
— Як часто проводите рейди?
— Маю наголосити, що рейди проводяться постійно. Днями я виїжджав на водоймища сукупно з членами «Громади рибалок». Зокрема з Володимиром Іванченком, Валерієм Скулинцем та Олегом Ткачуком. Був з нами також Андрій Солощук, працівник міліції. Цього дня обстежувати Случ почали з «Лубчиці». Там порушників рибальства виявлено не було. Мабуть, через тонкий лід.
— Рейд продовжили?
— Так. Хоч і падав густий сніг, але поїхали до Малої Цвілі. На місцевому ставку виявили п’ятьох браконьєрів, котрі ставили жерлиці. Майже сімдесят штук, а на одного рибалку законом дозволено тільки п’ять. Довелося на порушників складати протоколи. Хоча вони ремствували, мовляв, ми не знали, скільки дозволено жерлиць, а скільки ні. Тож прохання до рибалок. Перед тим, як відправитися на риболовлю, уважно читайте правила рибальства. Далі ми побували поблизу села Курчиця. Там затримали двох браконьєрів на човні, які на зимувальній ямі драчами багрили рибу. Проте, вони ще зловити нічого не встигли, але протоколи склали й на них, провели також відеозйомку. А в самому селі, біля мосту, також на зимувальній ямі, виявили ще двох порушників рибальства. Батька із сином. Вони також із човна багрили рибу. Вони також сплатять штраф державі.
— Штрафи великі?
— Від 340 до 680 гривень. Побували ще в деяких районах. Коли поверталися назад, то в Курчиці вже нікого не було.
— Геннадію Федоровичу, це правда, що браконьєри знову активізувалися?
— Мені важко про це говорити, адже я до цього не працював. Скажу лиш те, що рейди проводяться постійно.
— Ви працюєте один на чотири райони. Встигаєте справлятися з покладеними на вас обов’язками?
— Складно. Але я за місяць складаю більше протоколів, ніж вимагає з мене моє керівництво. Проте, коли потрібна допомога, то звертаюся до свого управління. Приїжджає бригада, наводимо порядок, і вони їдуть до Житомира. До того ж, до своєї роботи задіяв шість громадських інспекторів. Тепер буде легше боротися з браконьєрами.
— Незручне запитання, але ходять між рибалками чутки, ніби ви «кришуєте» браконьєрів?
— Говорити можна будь що і писати також. Як кажуть, язик і папір витримають усе. Подібні чутки доходили і до мене. До речі, на останніх зборах, які проводила міськрайонна організація «Громада рибалок», це питання я ставив. Тому й заявив: давайте факти, відео, фото, інші документи. Я нікого не «кришую» і нічого такого нікому не дозволяю. І прикриватися мною також. Додам і те, що риби з мене не вимагає ні Житомир, ні Київ, ні Москва.
— То звідки вітер дує?
— Швидше за все, такі чутки роздувають мої заздрісники. Бо багато чого не дозволяю.
— Геннадію Федоровичу, яка ваша думка щодо роботи «Громади рибалок», чи буде вона існувати далі?
— Існувати може. Але серед їхнього керівництва я не бачу єдності. Перепалки виникають навіть у дріб’язкових питаннях. Їхній колектив складається із 150 чоловік, а на збори прийшло всього 9. Про який лад можна говорити. На зборах з боку «громадівців» пролунало таке запитання: чому на наш район немає окремого рибінспектора, чому він обслуговує чотири райони? Мовляв, на наш район потрібен тільки один рибінспектор. Але такі питання може вирішувати тільки моє керівництво, а не я одноосібно. Та, разом з тим, рейди проводяться. Допомагати є кому. Наостанок хочу застерегти рибалок від небезпек на кризі. Днями на житомирському водосховищі, на річці Тетерів, загинув рибалка, провалившись під тонку кригу. Лід підступний. Ще недостатньо промерз, щоб на ньому рибалити. Тож, будьте обережними.
Розмовляв Микола МАРУСЯК