Звягельський календар

Звягельський календар

1806 рік — у Новограді-Волинському розташовувалась штаб-квартира російського полководця, генерал-фельдмаршала Кутузова Михайла Ілларіоновича. В одному з листів до дружини він писав: «Ты знаешь, что есть расписание, по которому квартира мне в Новограде-Волынском, то есть, в деревне Уварова, это от Горошек вёрст пятьдесят, место прескудное, но всё равно». («Деревня Уварова» — Новий Звягель (район сучасних вулиць міста Леваневського і Фрунзе).
1837 рік — на плані міста зображено ратушу з підписом «присутственные места». Володимир Антонович, археолог, дослідник Волині, зазначав: «В городе уцелела постройка древней ратуши: квадратная стена толщиною в 4 аршина». В 60-х роках ратуша на базарній площі позбулася старих веж і воріт та була перероблена в двоповерховий чотирикутник: на першому поверсі знаходилися ряди єврейських магазинів, а на другому — приватні квартири.
Базарна площа з будівлею колишньої ратуші
1900 рік, 27 грудня — місто прощалося з Сергієм Аполлоновичем Уваровим, почесним громадянином Новограда-Волинського, Волинським губернським предводителем дворянства, гофмейстером двору його Величності, який помер у ніч на 22 грудня.

1915 рік — завершено будівництво залізничного мосту через річку Случ, будували його за особливою технологією, без цементу на спеціальному розчині з домішками курячих яєць. Міст пережив усі війни і по суті зберігся в первозданному вигляді і відмінному технічному стані.

1922 рік, 31 грудня — введена єдина паспортна система в УРСР і обов’язковий запис паспортів (прописки).
1944 рік, 2 січня — радянські воїни, відбиваючи у ворога будинок за будинком, вулицю за вулицею, досягли центральної частини міста.

1947 рік, 30 грудня — перша сесія другого скликання міської ради депутатів трудящих обрала виконком у складі 11 осіб. Головою виконкому обрано Довгопята Трохима Львовича (Почесний громадянин міста Новограда-Волинського), заступником голови — Остапчука Степана Андрійовича, секретарем Морванюка Григора Степановича.
1962 рік, 30 грудня — підписаний Указ Президії ВР УРСР «Про віднесення в підпорядкування обласних (промислових) рад депутатів трудящих міських поселень УРСР», в якому було наголошено, що до відання обласного центру віднесено місто Новоград-Волинський з його населеними пунктами: Баранівкою, Биківкою, Броницькою Гутою, Городницею, Довбишем, Кам’яним Бродом.
Універмаг на центральній площі міста
Перша половина 1960-х рр. — зведені багато­поверхівки по вул.Волі, III Інтернаціоналу, К.Маркса, універмаг у центрі міста, завод продтоварів, відкрито новий ринок.