Шахраї не дрімають

Останнім часом почастішали випадки, коли самотні пенсіонери, люди похилого віку та інші верстви населення стають жертвами нечистих на руку ділків.

  1. Якщо вам серед ночі зателефонували та повідомили, що у ваших рідних якісь неприємності з правоохоронними органами, то не поспішайте виконувати вимоги шахраїв щодо передачі або переказу коштів з метою вирішення питання про не притягнення їх до відповідальності. Зв’яжіться зі своїми рідними і з’ясуйте ситуацію.

  2. Якщо ви продаєте будь-який товар через мережу Інтернет, то не надавайте реквізитів банківської картки, якою ви користуєтесь, бо шахраї можуть зняти з неї грошові кошти. Але якщо ви все-таки вирішили придбати товар через мережу Інтернет, то не пересилайте завдаток за нього, а розраховуйтеся лише тоді, коли ви побачите свій товар.

  3. Ніколи не впускайте до оселі осіб ромської національності, які переважно ходять по декілька осіб.

  4. Не звертайте уваги на пропозицію зняття порчі, яка нібито на вас наслана. Зазвичай після спілкування шахраї виносять гроші та цінності.

  5. Дуже часто сторонні особи видають себе за працівників РЕМу, газової служби, соціальних чи медичних працівників. Приводом для такого візиту може бути, наприклад, складання міфічних списків, заміна грошових купюр на купюри нового зразка, пропозиція придбати за низькими цінами продукти, лікарські препарати, які людина потім так і не отримує. При цьому незваний гість, користуючись доброзичливістю господаря, має змогу добре роздивитися помешкання і по можливості навіть прихопити щось із собою або просто видурити гроші. Не впускайте невідомих осіб до свого помешкання, без попередньої перевірки їх документів або присутності когось із родичів чи знайомих.

  6. Якщо на вулиці до вас підійшла невідома особа з проханням надати йому мобільний телефон, щоб зателефонувати, то не виконуйте його прохання, тому що після того, як ваш телефон опиниться у нього в руках, він може зникнути разом із ним.

  7. Якщо до вас зателефонувала невідома особа, яка представилася працівником будь-якого банку та повідомила, що в них відбувся збій у системі роботи комп’ютерної техніки банку, і їм необхідні ваші персональні дані та номер вашої банківської картки, то ні в якому разі не потрібно надавати такої інформації, оскільки в подальшому з вашої картки можуть зняти наявні на ній кошти. Краще самому звернутись у відділення банку, в якому ви обслуговуєтесь, та з’ясувати проблеми, що виникли.

  8. Будьте обережними, коли маєте бажання скористатися чиїмись послугами, наприклад: з ремонту помешкання, автомобіля, працевлаштування, здачі житла, перевезення вантажу, виготовлення меблів та інших предметів на замовлення, а також іншими видами послуг.


Шановні земляки, ці поради не дають 100% гарантії, але їх дотримання значно зменшить ваші шанси стати жертвою шахрайства.
Новоград-Волинський МВ УМВС у Житомирській області