Звягельський календар

Звягельський календар

1795 рік, 5 липня — указом Катерини ІІ за №17352 утворено Волинську та Подільську губернії. До складу Волинської губернії входила територія нинішніх Волинської, Рівненської, більша частина Житомирської, частина Хмельницької та Тернопільської областей. Вона мала 13 повітів. Новоград-Волинський повіт поділявся, у свою чергу, на 20 волостей, об’єднаних у 6 станів (Корець, Ємільчине, Рогачів, Миропіль, Любар та Баранівка);
5 липня — указом №17354 Звягель перейменовано на Новоград-Волинський і призначено його губернським центром, враховуючи його зручне географічне розташування — майже у центрі губернії, що мало неабияке значення при слабо розвинутих на той час шляхах сполучення.
1905 рік, 8 липня — на кладовищі відбувся антиурядовий мітинг під час похорону робітника, загиблого в цеху через відсутність охорони праці. Мітинг розігнали 2 роти солдат.
1918 рік, 7 липня — селяни повіту виступили проти реквізиції хліба.
1919 рік, липень — місто зайнято військами під проводом С.Петлюри.
1941 рік, 7 липня — німецьким військам за підтримки авіації та артилерії вдалося заволодіти ДОТами на західній околиці міста. Місто, охоплене пожежею, безперервно бомбила німецька авіація;
8 липня — увечері Новоград-Волинський укріпрайон було прорвано на більшій частині фронту, і 3-й німецький мотокорпус попрямував на Житомир. Місто окуповано німецькими загарбниками.
1947 рік, 4 липня — на м’ясокомбінаті відкрито новий цех з випуску лікувальних препаратів «Гематоген» та «Аварин»;
10 липня — виконавчий комітет затвердив генеральний план устрою міста. Вирішено на привокзальній площі розбити невеликий парк та підібрати відповідне місце для розміщення ринку.
Колона військовополонених на території «Морсь­кого» ру­хається з залізничної станції до концтабору в СШ №2 (імовірно на фото 3-х поверхове приміщення колишнього штабу, а нині — коледж) Комсомольці відправляються на відновлення шахт Донбасу
1952 рік, 7 липня — у парку відкрився літній театр на 700 місць з добре обладнаною естрадою і апаратурою для демонстрації кінофільмів.
Міський парк та школа №5 у 1950-х роках
1955 рік, 4 липня — група комсомольців міста (11 осіб) виїхала за закликом працювати на шахти Донбасу;
Загальний вид на спиртзавод та міст через р.Случ
Водолікарня6 липня — на реалізаційній базі «Заготзерно» Міністерства заготівель СРСР відкрито 2 асфальтовані майданчики на 400 кв. м кожний;
8 липня — лісозавод розпочав виробництво якісного покрівельного матеріалу — фінської стружки.
1956 рік, 8 липня — на спиртозаводі освоєно новий технологічний процес безперервного виробництва спирту.
1958 рік, 6 липня — відбувся товариський матч з футболу між міською командою і командою «Локомотив» (Київ). З рахунком 4:3 наші перемогли.
1964 рік, 9 липня — відкрито водолікарню.