Субсидії на газ зможуть отримати в 4 рази більше сімей, ніж зараз

Із квітня цього року тарифи на споживання газу для населення в Україні вперше будуть приведені до ринкової ціни. Держава допомагатиме тим, хто не зможе платити підвищену ціну — субсидії зможуть отримати в чотири рази більше домогосподарств.
В Україні протягом багатьох років держава штучно занижувала ціну на газ для населення. Зараз, наприклад, газ купується за ціною близько 330$ за тисячу кубометрів, а населення сплачує лише 65$. Раніше решта коштів витягалася з карману платників податків і перераховувалася з Держбюджету до компанії НАК «Нафтогаз України».
Тобто, з бюджету витікали космічного масштабу кошти, щоб дешевий газ отримували і багаті, і родини з середнім достатком, і малозабезпечені. Всі роки незалежності діяла така, вкрай несправедлива, система.
Забезпечені люди, які можуть собі дозволити сплачувати реальну ціну за газ, мають її сплачувати і не витягати гроші у тих, хто насправді потребує допомоги.
Саме штучне занижування ціни на газ не давало можливості розвивати власний видобуток газу. Гроші йшли не на розробку нових свердловин, а на те, щоб сплачувати за чужий спожитий газ.
Та ж система занижування ціни призвела до енергетичної залежності від Росії і неефективного використання коштів. Її потрібно змінювати негайно.
Тому вже з квітня буде запроваджена, можливо, непопулярна, але довгоочікувана реформа: держава перестає дотувати «Нафтогаз» і починає безпосередньо дотувати малозабезпечене населення.
Одночасно з цим ціна на газ для населення стане відповідати ринковому рівню і більше ніколи не буде штучно занижуватися. Багаті люди сплачуватимуть повну ціну за спожитий ними газ, а малозабезпечені родини і сім’ї з середнім достатком отримуватимуть адресну допомогу у вигляді субсидій. Вони будуть нараховуватися в залежності від платіжної спроможності родини.
Через це вже давно пройшли цивілізовані країни. У наших найближчих сусідів ціна за газ для населення у середньому в десять разів вища. Зокрема, в Болгарії вона становить 605$ за тисячу кубометрів, у Польщі — 576$, В Естонії — 562$. Навіть у Молдові, де рівень доходів громадян зіставний з Україною, — 470 доларів.
Звичайно, що ціна на газ в Україні не буде підвищуватися до таких розмірів, бо через російську економічну та військову агресію рівень життя українців значно впав.
Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕ та КП), встановила поступове приведення ціни до ринкового рівня. Але все одно ціна за газ для українців буде вдвічі нижча, ніж у наших європейських сусідів.
За офіційною інформацією Мінсоцполітики, зараз субсидіями користуються близько одного мільйона сімей.
А після приведення цін на газ до ринкового рівня, за підрахунками міністерства, право для отримання субсидій отримають близько 4 мільйонів домогосподарств. Це люди, доходи яких не дозволяють у повному обсязі заплатити за житлово-комунальні послуги.
Для всіх чотирьох мільйонів сімей Уряд надасть субсидії і вже передбачив на це кошти в Держбюджеті.
Також Кабінет Міністрів значно спростив процедуру отримання субсидій. На початку квітня ви знайдете у своїй поштовій скриньці один аркуш паперу — це і буде необхідна документація для отримання допомоги.
«Вам нікуди не треба йти — ви повинні самі заповнити дуже просту форму, — пояснює новацію Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. — У нас повинна бути довіра один до одного. Людина заповнює дані і несе відповідальність за ці дані. Тому ми дуже просимо всіх, щоб це був чесний і відвертий підхід».
Отже відтепер, хто повинен отримати субсидії, — отримає їх у зручний спосіб. А той, хто не має права на субсидію, — більше не буде забирати це право в інших.
Олена СМУСЬ