Як вплинуть на життя українців закони, що вступили в силу з 1 січня 2016року?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Роз’ясніть, які закони вступають у силу з 1 січня, та як вони вплинуть на наше життя?
Анатолій П., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Із 1 січня 2016 року набули чинності десятки законодавчих актів. Серед тих, що найбільше вплинуть на життя пересічного українця, можна відзначити наступні:
— Закон «Про Державний бюджет України на 2016 рік». На 2016 рік встановлені доходи Держбюджету — 595,081 млрд. грн. і видатки — 667,733 млрд. грн. Граничний обсяг дефіциту Держбюджету передбачається на рівні 83,694 млрд. грн. Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць: із 1 січня 2016 року — 1330 грн., із 1 травня — 1399 грн., із 1 грудня — 1496 грн. Мінімальна місячна заробітна плата: з 1 січня — 1378 грн., із 1 травня — 1450 грн., із 1 грудня — 1550 грн. Середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 24,1 грн. за долар США.
— Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». Документ, зокрема, встановлює з 2016 року єдину ставку єдиного соціального внеску (ЄСВ) — 22% і скасовує 3,6% ОСВ, утримуваного із зарплати працівників.
У частині податку на доходи фізичних осіб встановлюється єдина базова ставка у розмірі 18% замість двох діючих ставок — 15% і 20%. Для дивідендів із джерела в Україні залишається ставка в розмірі 5%, для доходів із-за кордону — 18%, для оподаткування великих пенсій — 15%.
Для спрощеної системи оподаткування закон містить норму про зменшення для платників III групи річного обсягу доходу з 20 млн. грн. до 5 млн. грн. зі збільшенням ставок із 2% до 3% — для платників ПДВ, і з 4% до 5% — для неплатників ПДВ.
Крім того, підвищуються в 1,8 рази ставки єдиного податку для IV групи платників (сільгосппідприємств), а коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку IV групи встановлено на рівні 120%.
Ставки акцизного податку на 2016 рік на спирт, алкогольні напої (крім натурального вина) підвищуються на 50%, на пиво й ігристе вино — на 100%, специфічна ставка акцизного збору та мінімальне акцизне податкове зобов’язання для тютюнових виробів збільшується на 40% без підвищення адвалорної ставки, акциз на паливо — на 13%.
Відносно податку на нерухоме майно, збільшується гранична ставка податку з 2% до 3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр загальної площі житлової та нежитлової нерухомості (41,34 грн.), а також встановлюється додаткова ставка податку в розмірі 25000 грн. для квартир площею понад 300 кв. м і будинків площею більше 500 кв. м.
— Закон №614-VIII «Про внесення змін до деяких законів з питань пенсійного забезпечення». Встановлюється, що перерахунок пенсій, у зв’язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за Законом про пенсійне забезпечення звільнених із військової служби осіб, або у зв’язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій, який не проведений із вини органів ПФУ або держорганів, які видають довідки для перерахунку пенсій, такий перерахунок провадиться з дати виникнення права на нього без обмеження строком. Уточнена норма Закону про обов’язкове пенсійне страхування щодо вимоги досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу при призначенні пенсій на пільгових умовах або за вислугу років.
— Нова редакція Закону про держреєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Починається передача повноважень. Суб’єктами реєстрації будуть виконкоми місцевих рад, міські та районні держадміністрації, держреєстратори (у т. ч. нотаріуси), акредитовані суб’єкти (суб’єкти публічного права, серед співробітників яких — не менше трьох держреєстраторів). Перехідний період встановлений до 30 квітня. Права можна реєструвати у будь-якого держреєстратора в межах області, а у нотаріуса — в межах всієї України. Можна буде зареєструвати права власності на об’єкти незавершеного будівництва, незатребувані паї. Також підвищується вартість реєстрації, законодавчо закріплені скорочені терміни реєстрації та плата за таку прискорену реєстрацію (у мінімальних зарплатах).
— Припиняється дія деяких положень Закону від 01.07.2015 р. №569-VIII про застосування реєстраторів розрахункових операцій. Заборонено використання РРО, які не передають контрольну стрічку в електронному вигляді. З нового року закінчується перехідний період для доопрацювання або заміни існуючої касової техніки на таку, що забезпечує подання по електронних каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків. Передбачена відповідальність у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — у разі, якщо контрольна стрічка не надрукована або не створена в електронній формі на РРО, або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі.
— Закон від 08.10.2015 р. №732-VIII про внесення зміни до статті 87 Бюджетного кодексу. Створено передумови для впровадження держфінансування політичних партій. До витрат, які здійснюватимуться з Держбюджету, будуть ставитися витрати на державне фінансування статутної діяльності політичних партій, не пов’язаної з їх участю у виборах, а також на відшкодування витрат партій на передвиборну агітацію під час чергових та позачергових виборів народних депутатів.
— Закон від 20.10.2014 р. №1709-VII про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо деяких питань спадкування. Законом дозволено оформлення спадщини в сільрадах. Спрощено процедуру оформлення спадщини та реєстрації прав спадкоємців на успадковане ними нерухоме майно (насамперед, у сільських населених пунктах) шляхом надання відповідних повноважень органам місцевого самоврядування. Скасовується обов’язкова оцінка майна у випадках успадкування майна спадкоємцями першої та другої черги за законом і за правом представлення, а також у разі спадкування спадщини, яка оподатковується за нульовою ставкою податку.
— Забороняється ввезення автомобілів, які не відповідають екологічним вимогам стандарту Євро-5, який став обов’язковим у Європі з вересня 2009 року. Жорсткість вимог до екологічних параметрів транспортних засобів при ввезенні в Україну вводиться, відповідно до Закону «Про внесення змін до закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» щодо колісних транспортних засобів» №5177 від 2012 року. Це означає, що заборона поширюється на машини, які виготовлені раніше 2008/2009 років, оскільки тільки тоді в Європі і США почав реально працювати стандарт Євро-5.
— Угода про Зону вільної торгівлі України з ЄС (економічна частина Угоди про асоціацію). Україна і ЄС створюють зону вільної торгівлі. Лібералізація торгівлі України з ЄС товарами/послугами, поступова інтеграція економіки України у внутрішній ринок ЄС. ЄС змінить свій тарифний план (зменшить або скасує мита). В України є 10 років перехідного періоду, протягом якого потрібно змінити свій тарифний план. Для найбільш чутливих товарів, якими торгують Україна та ЄС, встановлені тарифні квоти. Введення європейських технічних стандартів по 27 категоріях продукції. У зв’язку з цим РФ вводить продуктове ембарго стосовно українських товарів.
— Зміни до постанови Кабінету Міністрів України №302 «Про затвердження зразка, технічного опису порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України». З 1 січня в Україні розпочнуть видавати електронні паспорти. До електронного документу додадуть інформацію про водійське посвідчення та соцстрахування. При досягненні 16-річного віку громадянин зможе оформити такі паспорти.
— Закон №822-VIII «Про внесення змін до Закону про Митний тариф України щодо ввізного мита на електромобілі». Встановлені пільги на ввезення електромобілів в Україну. Встановлюється нульова ставка ввізного мита на транспортні засоби, оснащені винятково електричними двигунами (одним або кількома). Створюються передумови для зниження ціни на електромобілі і збільшення їх питомої ваги на українському автомобільному ринку.
— Із 1 січня 2016 року в Україні скасували додатковий імпортний збір. Так, набув чинності закон №912-VIII від 24.12.2015 р. «Про заходи стимулювання зовнішньоекономічної діяльності», який скасовує цей збір, що був запроваджений в Україні тимчасово строком на 12 місяців.
— Закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». З 1 січня 2016 року набув чинності Закон України про реформування друкованих ЗМІ. Метою є створення економічно незалежних друкованих засобів масової інформації, належних умов їх діяльності, що сприятиме удосконаленню інформаційного забезпечення громадян України.
— Набув чинності Закон від 26.11.2015 р. №835-VIII, яким викладено в новій редакції Закон «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців». Відтепер Закон регулює також відносини, що виникають у сфері державної реєстрації громадських формувань, які не мають статусу юридичної особи.
— Встановлено соціальні гарантії трудових мігрантів. Набирає чинності Закон від 05.11.2015 р. №761-VIII «Про зовнішню трудову міграцію», яким, зокрема, визначено права трудових мігрантів на належні умови праці, соціальний захист і возз’єднання сім’ї.
— Закон про державну службу. Із січня Президент, народні депутати і міністри в Україні позбавляються статусу держслужбовців. Вступає в силу Закон «Про державну службу», яким розділяються адміністративні та політичні посади чиновників.