Треба усувати причини корупції, а не боротися з її проявами

Треба усувати причини корупції, а не боротися з її проявами

\"ТребаІсторичний досвід, і досвід нашої країни зокрема, свідчить про те, що за допомогою корупції досягалися найвищі вершини влади. Разом із тим, корупція нерідко стає причиною завершення кар’єри політиків і державних діячів, приводить до зміни політичних режимів, занепаду держав. У політичної партії «Основа» впевнені: корупцію, як і будь-які інші кримінальні процеси, можна ліквідувати і треба ліквідувати, але, на жаль, немає політичної волі. Країна потребує механізму відповідальності за корупційні дії.
Корупція в Україні перетворилася на одну із загроз національній безпеці. Вона підриває економічні основи держави, блокує прихід іноземних інвестицій, провокує недовіру населення до владних структур. Корупція негативно позначається на міжнародному іміджі України, призводить до «тінізації» економіки, сприяє зростанню впливу організованих злочинних груп.
Результати соціологічних опитувань Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова (УЦЕПД) свідчать, що «беруть хабарі, використовуючи службове становище, майже всі». Так вважають 12% опитаних. «Багато» — 49%. «Дехто» — 29%.
Навіть для реалізації своїх законних прав громадяни України повинні вдаватися до корупційних дій — давати хабарі.
У виконавчій гілці влади це відбувається переважно шляхом плати за призначення на посаду не в залежності від ділових якостей людини, а виходячи з його родинних зв’язків або особистої відданості (за принципом «не має значення, хто ти, важливо — чий ти»).
Досить широким є набір корупційних засобів, які можуть бути застосовані при формуванні судової гілки влади. Що вже говорити про вибори: підкуп кандидатів, представників влади і членів виборчих комісій, нелегальне фінансування виборчих кампаній, посадові зловживання при проведенні агітації, фальсифікація результатів виборів, створення перешкод для реалізації виборчих прав громадян і т.п.
Потенційно найбільш корумпованою є виконавча влада, оскільки саме її представники мають можливість розпоряджатися грошовими коштами, нерухомістю, матеріальними цінностями, вирішувати питання про виділення земельних ділянок, оренди, притягнення до юридичної та фінансової відповідальності, видавати дозволи, ліцензії, кредити під гарантії Уряду і т.п.
У ПП «Основа» впевнені: рішуча, безкомпромісна боротьба з корупцією — першочергове завдання після перезавантаження влади. Якби нинішня влада дійсно хотіла побороти корупцію в країні, то за чотири роки це можна було зробити.
В Україні 50% економіки працює в тіні, а на руках населення знаходяться десятки мільярдів доларів. Всі ці ресурси можна і потрібно залучити, щоб вони працювали на економіку. Для цього потрібно повернути довіру до влади та державних інституцій. Відмови від корупції вистачило б на те, щоб більше не брати грошей у МВФ. Зниження рівня корупції на 50% у стислі терміни дасть сильний приріст добробуту громадян України.
Головне — це усунення причин корупції, а не боротьба з її конкретними проявами.
Для того, щоб «піти від спокус корупції», треба: впровадити електронне голосування, воно не дасть можливості корупційних дій із підрахунком голосів на виборах; істотно знизить корупцію реальна судова реформа, яка зробить суддів незалежними від корупційних інтересів чиновників. Місцеві судді повинні призначатися на місцях.
Всі повноваження з управління регіоном і засоби на їх виконання повинні залишатися у територіальних громад, а не у київських чиновників. Необхідно скоротити до 70% чиновників, що можливо завдяки широкомасштабному впровадженню електронних сервісів.
Необхідно зняти недоторканність не лише з депутатів, а й із Президента теж.
В Україні потрібні правила реальних гарантій власності.
Потрібні прозорі єдині правила роботи в Україні для всіх підприємців.
Необхідно поліпшити і стабілізувати податкове і митне регулювання, встановити «підйомні» ставки податків і прозорі та однакові для всіх правила оподаткування.
Необхідно забезпечити верховенство права шляхом реформування правової та судової систем.
Необхідно домогтися невідворотності покарання за будь-які протиправні дії. А покарання за корупцію необхідно посилити. Тільки зробивши ці кроки, Україна зможе перейти на більш високу сходинку свого розвитку і забезпечить своїм громадянам гідне життя.
Геннадій ФРЕГЕР, голова Новоград-Волинської міської організації політичної партії «Основа»