БЕЗ ТОЧНОГО ДІАГНОЗУ — НЕМОЖЛИВЕ ЛІКУВАННЯ

БЕЗ ТОЧНОГО ДІАГНОЗУ — НЕМОЖЛИВЕ ЛІКУВАННЯ

Дуже важко лікарю поставити правильний діагноз без діагностики. Тож роль клініко-діагностичної лабораторії в роботі Новоград-Волинського міськрайТМО надзвичайно важлива. Очолює це відділення Леся Миколаївна ГОРБАТЮК. І саме з нею наша наступна розмова:
— Лесю Миколаївно, сучасна медицина йде вперед семимильними кроками. Відповідні вимоги і до діагностики. Чи можна говорити про те, що відділення, котре ви очолюєте, відповідає таким вимогам?
— Знаєте, не може не радувати той факт, що саме останнім часом наша клініко-діагностична лабораторія поповнилася сучасним обладнанням, що дозволяє покращити показники нашої роботи. Такою апаратурою, наскільки мені відомо, не можуть похвалитися навіть відомі лікувальні заклади обласного значення. Місяць тому, завдяки наполегливості та активній роботі влади міста та адміністрації міськрайТМО і, зокрема — міського голови Миколи Петровича Боровця та головного лікаря Василя Миколайовича Бориса, нам вдалося залучити кошти посольства Японії і придбати аналізатори крові, що відповідають всім стандартам і вимогам сучасної медицини. Це автоматичний клінічний аналізатор «Престиж -24» та гематологічний аналізатор «Мультискан-18», загальна вартість яких складає понад 500 тисяч гривень.
Крім того, в нашій лабораторії вже визначаються гормони щитовидної залози, що значно полегшує роботу, зокрема діагностику ендокринологам. Завдяки сучасному обладнанню ми можемо проводити діагностику у п’ять разів швидше, ніж раніше. Результат діагнозу видає комп’ютер, він роздруковується на принтері, де ті чи інші відхилення від норми виділяються спеціальними позначками. З таким обладнанням надзвичайно просто і зручно працювати.
— Чи існують у лабораторії кадрові проблеми?
— Ні, у нашому колективі трудиться 50 висококваліфікованих спеціалістів, з яких десять — лікарі. Деякі спеціалісти мають досвід роботи 30 і більше років, навчають молодь. Хотілося б зазначити, що з багатьох показників ми досить непогано виглядаємо на обласному рівні. Зокрема, завжди схвальні відгуки з області на адресу результатів роботи кабінету мікроскопії (фельдшер-лаборант Любов Миколаївна Войцицька). Також хотілося б відзначити відділ біологічної цитології (Олена Іванівна Шевчук та Лариса Петрівна Паламарчук), котрий допомагає поставити правильний діагноз лікарям-онкологам.
А стосовно проблем, то, як і всюди, вони впираються у фінансування. Хоч наше приміщення і відремонтовано, і навіть частково оновлено меблі, проте потрібна ще деяка апаратура, холодильник для зберігання реактивів. Хотілося б, щоб відгукнулися меценати, адже бюджетне фінансування цього року особливо обмежене і залишається лише сподівання на підтримку земляків.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА