ВОДА, КОТРУ МИ СПОЖИВАЄМО

Вода... Ми часто забуваємо про її важливе призначення та збереження. Вона є одним із найважливіших елементів зовнішнього середовища і забезпечує повноцінне функціонування людського організму.
Забираючи для своїх потреб чисту прісну воду, споживачі повертають її, головним чином, у відкриті водоймища, в значній мірі забрудненою різноманітними шкідливими для здоров’я людини речовинами. Вміст патогенних мікроорганізмів та хімічних речовин у воді, що ми споживаємо, регламентується гранично допустимими показниками. В разі перевищення цих показників, часто виникає загроза нормальній життєдіяльності людини, як за умов використання води для пиття, так і для комунально-побутових потреб.
Варто звернути увагу на те, що з року в рік залишається актуальною проблема нітратного забруднення природних джерел водопостачання населення. Нітрати — це солі азотної кислоти, що є постійними складовими природних вод, а ще, якщо їх концентрація перевищує 45 мг/л, така вода є непридатною для вживання та шкодить здоров’ю. Найбільше від цього страждають немовлята першого року життя, котрі перебувають на штучному вигодовуванні, та діти дошкільного віку. У них може розвинутися така хвороба, як водно-нітратна метгемоглобінемія, що характеризується синюшністю носо-губного трикутника, мочок вуха та кінчиків пальців, задишкою і запамороченням. У 2008 році випадки отруєння нітратами в немовлят були зафіксовані і в нашому районі.
Щороку районною санепідемстанцією проводяться лабораторні дослідження води з криниць і природних джерел у місті та районі. Виявлено, що у воді з джерел по вул.Щорса, вул.Водопровідній, біля костьолу і млина, вул.Володарського вміст нітратів перевищує допустимий показник у два рази — 90,0 мг/дм3. Зафіксоване фекальне забруднення у джерелах по вул.Щорса і по вул.Водопровідній. Це говорить про непридатність такої води для питних потреб. У джерелі по вул.Леваневського відхилень у питній воді за бактеріологічними та фізико-хімічними показниками не виявлено.
Перевищений вміст нітратів має питна вода з громадських та приватних криниць, що пов’язано з неправильним їх облаштуванням та експлуатацією. Так, у 2009 році санепідслужбою досліджено 301 пробу води, виявлено 174 відхилення. З 7 громадських криниць міста перевищені концентрації нітратів, встановлені у питній воді по вул.Свердлова, 10 — 96,9 мг/дм3, вул.Свердлова, 20 — 65,7 мг/дм3. Найвищі показники нітратного забруднення питної води в громадських і приватних криницях району, виявлені у таких селах: В.Деражня, М.Горбаша, Груд, Орепи, Кам’янка, Пилиповичі, Токарів, Сусли, Тернівка, смт.Городниця, — 103,8 мг/дм3; Н.Романівка — 124,6 мг/дм3; Броники — 180 мг/дм3, при нормативному — 45 мг/дм3.
Проте, кожен з нас може попередити негативний вплив нітратів на своє здоров’я, дотримуючись низки наступних порад. У першу чергу, припинити вживати питну воду із колодязів та джерел з надлишковим рівнем нітратного забруднення, в помірній кількості застосовувати мінеральні та органічні добрива у господарстві. Необхідно також дотримуватися відповідних вимог при облаштуванні та експлуатації криниць (ізолювання їх стін, спорудження навколо глиняного огородження, обладнання навісом, кришкою, загальним відром; двічі на рік — весною після паводку та восени — дезінфікувати та чистити). Воду із криниць, що вживають вагітні та породіллі, необхідно дослідити в лабораторії санепідемстанції (для цієї категорії населення дослідження безкоштовні).
Нераціональне використання природних ресурсів, забруднення джерел водопостачання, повітря і ще багато-багато наших помилок можуть мати зовсім неочікувані та страшні наслідки.
Тож давайте замислимось над тим, чи береже кожен з нас своє здоров’я та здоров’я близьких, і чи намагаємося ми пристосуватися в повній мірі до існуючого зовнішнього середовища.
О.БАРАШ, лікар із загальної гігієни