ВИМУШЕНЕ РІШЕННЯ — ЧИ НЕОБХІДНІСТЬ?

ВИМУШЕНЕ РІШЕННЯ — ЧИ НЕОБХІДНІСТЬ?

Гуляй сміло — доки сонце не сіло...Якщо розібратися, то найбільша небезпека для дітей надходить від батьків. Так, велике значення мають умови, оточення, друзі, компанія, школа, але, в першу чергу, на поведінку дитини впливає атмосфера у сім’ї, виховання або його відсутність.
Може, й тому громада міста розділилася на дві групи: одні підтримують рішення про обмеження перебування дітей без супроводу батьків на вулицях міста у нічний час, інші вважають це порушенням їхніх прав. Але з досвіду роботи органів міського самоврядування ми знаємо, що такий же ажіотаж був кілька років тому про те, щоб не продавати спиртні напої під час проведення випускних вечорів. Це також знайшло багато опонентів, проте зараз випуски проходять спокійніше, роботи у міліції стало менше, та й жителям міста безпечніше. Надіємось, що і це розпорядження покращить ситуацію, яка склалася із злочинністю серед неповнолітніх.
Бо саме її зростання з початку року майже у 3 рази спонукало до рішучих дій. Адже після 23 години здійснюється найбільше злочинів дітьми, віком до 16 років.
Директор однієї із шкіл висловив мені своє позитивне ставлення до цього рішення: «Діти не повинні перебувати в нічний час без батьків. Це не є порушенням прав дитини, бо до повноліття батьки несуть відповідальність за них».
У міліції мені пояснили, що дане обмеження прийнято, в першу чергу, для виховання батьків, бо саме їхня безвідповідальність викликає таку ситуацію. Тут не розуміють, чому вони можуть відпустити малолітню дитину в нічний час, не цікавитись, як вона проводить своє дозвілля, і спокійно спати. Дане рішення ніяк не викликане порушити якісь права дітей, вони можуть знаходитись на вулиці, у будь-яких закладах, у будь-який час, але з однією умовою — не самі, а у супроводі батьків чи інших родичів. Крім того, карати будуть не лише батьків, а й підприємців, котрі продають алкоголь неповнолітнім, позбавляючи їх при цьому ліцензії.
Також слід розібратися у тому, чому і коли вашу дитину може затримати слідчо-оперативна група.
Тож, якщо у ході рейду затримують особу, молодшу 16 років, у літній час після 23:00, її відводять у відділення УМВС, викликають батьків, і лише у їх присутності дитина пояснює причину затримання, чому так сталося, визнає або заперечує свою провину. Потім на батьків складають протокол згідно з 184 статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення, лише тоді її забирають додому під розписку, а протокол направляють до суду, який і визначає міру покарання. Отже, законом передбачається штраф від 17 до 51 грн.; якщо це повторилося вдруге за рік, — від 34 до 68 грн.; коли здійснювалося при цьому правопорушення (поява у громадських місцях в стані алкогольного сп’яніння, куріння, лайка тощо) — від 17 до 85 грн.; а якщо ще й затримано за злочинну діяльність, — від 170 до 340 грн. Проте, сплативши грошове відшкодування, треба розуміти, що повторне порушення може призвести до розгляду питання щодо перебування на обліку правоохоронних органів, яке триватиме аж до повноліття.
Людмила САВОНЬКІНА
Фото Віктора ТИМОЩУКА
З цієї теми читайте журналістське розслідування на стор.