НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ РАЙОН — «ЛАСИЙ ПИРІГ» ДЛЯ ІНВЕСТОРІВ

НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ РАЙОН — «ЛАСИЙ ПИРІГ» ДЛЯ ІНВЕСТОРІВ

Офіційне введення в експлуатацію газогону до с.БарвинівкаНещодавно голова Новоград-Волинської райдержадміністрації Микола Іванюк провів прес-конференцію, темою якої стало підведення підсумків соціально-економічного розвитку району за перше півріччя поточного року.
Свій звіт перед журналістами місцевих ЗМІ голова РДА розпочав із аналізу справ у галузі промисловості, одразу зазначивши, що індекс товарного виробництва за останні півроку склав 109,8. Товарної продукції виготовлено на суму майже 124 мільйони гривень проти 115 мільйонів за аналогічний період року минулого. І це при тому, що розрахунки проведено з огляду на інфляцію.
Продовжуючи тему промисловості, пан Іванюк додав, що керівництво району великі сподівання покладає на ТОВ «Церсаніт», офіційний пуск якого заплановано на 18 серпня цього року. Очікується, що до кінця року дане підприємство виготовить продукції на загальну вартість у 275 мільйонів гривень.
Загалом голова РДА відзначив позитивну динаміку розвитку галузі промисловості в районі. Ось приклади. У Суслах зареєстроване нове підприємство — щебенево-асфальтовий міні-завод. Таке ж підприємство планується створити в селі Великий Молодьків. На території Майстрівської сільської ради розпочнеться розробка кар’єру та виробництво щебеневої продукції. Налагоджується робота щодо виробництва будівельних матеріалів (ТОВ «Крона», колишній «Агробуд», с.Ярунь), поновлено лінію з виробництва цегли. У селі Немильня розпочато роботи щодо відновлення діяльності цегельного заводу.
Говорячи про проблеми, Микола Іванюк найбільший акцент зробив на Городницькому фарфоровому заводі. За словами головного районного очільника, лише термінове залучення інвестора зможе врятувати це підприємство.
Наступною темою звіту стало сільське господарство. У цю галузь також почали надходити інвестиції. І своєю найбільшою на сьогодні перемогою керівництво району бачить підписання меморандуму з ТОВ «Українська молочна компанія» щодо будівництва на районних землях сучасного тваринницького комплексу, де утримуватимуть 3000 корів та одночасно вирощуватимуть таку ж кількість поголів’я нетелів. Наразі вже придбана високопродуктивна сільськогосподарська техніка, укладені договори на оренду земельних ділянок із власниками земельних паїв терміном на 10 років на території сіл Барвинівка, Яворівка, Тальки і Лебедівка. Спорудження такого потужного тваринницького комплексу, за словами Іванюка, в перспективі значно покращить ситуацію з поголів’ям великої рогатої худоби, оскільки наразі в районі має місце невтішна тенденція до зменшення. Приміром, лише за останній рік поголів’я ВРХ скоротилося на дві тисячі.
У районі розпочали діяльність фермерські господарства в с.Киянка (ФГ «ЮВІ-Трейд», вирощування свиней), с.Сусли (ПП «Галас-агро», вирощування екологічночистої продукції), с.Кикова (ФГ «Колос», вирощування зернових для Чижівської паперової фабрики). По всіх категоріях господарств посіяно 29,1 тисячу гектарів зернових, завдання району виконано на 106%. Поряд із цим здійснено реструктуризацію посівних площ — призупинено вирощування цукрового буряка, натомість збільшено посіви кукурудзи, ріпаку, ярої пшениці, картоплі. Придбано 41 одиницю нової сільськогосподарської техніки.
Відзначив позитив Микола Іванюк і в галузі будівництва. Попри здорожчання природного газу, в районі не зупиняється процес газифікації. На думку голови РДА, газ завжди залишатиметься пріоритетним видом палива. Так, у цьому році прийнято в експлуатацію газові мережі в селах Барвинівка (10 км. мереж) та Степове (2 км).
Микола Іванюк пообіцяв, що в найближчому майбутньому увага районної влади сконцентрується на дитячих садочках — буде проведено реконструкцію низки дошкільних закладів і відновлено їх роботу. Не залишиться обділеною й медицина — у Великій Горбаші, Киянці, Ходурках, Червоній Волі відремонтують фельдшерські пункти, а в Яруні — дільничну лікарню. Загальна сума капіталовкладень на розвиток матеріально-технічної бази в галузі медицини склала в цьому році понад 650 тисяч гривень.
Розпочато ремонтні роботи на автодорозі Київ-Чоп у межах Новоград-Волинського району. Планується, що відновлення дороги «потягне» на 85 мільйонів євро (приблизно по мільйону на кожен кілометр). Цей проект виконується в рамках підготовки країни до Євро-2012. Таке щастя, як дорога європейської якості, у нас з’явиться через 30 місяців — саме стільки часу триватимуть роботи.
Поряд із цим, голова РДА визнав, що на селі все ще вдосталь проблем. Однією з основних Іванюк назвав слабкий розвиток житлово-комунального господарства — централізовано питну воду отримують лише жителі Городниці, Наталівки, Гульська і Суслів. Майже повністю відсутнє освітлення сільських вулиць у нічний час. Середня заробітна плата в селах району (1113 гривень), хоча й піднялася з кінця другої двадцятки на одинадцяте місце в умовному рейтингу по області, все ж залишається на недостатньому рівні.
Однак поступово прийдуть інвестиції, й життя на селі покращиться, — переконаний Микола Іванюк. І хоча в нас смертність продовжує перевищувати народжуваність, середня кількість постійно проживаючого населення за січень-травень 2008 року навіть збільшилася на 272 особи у порівнянні з таким же періодом 2007-го (цифра взята із прес-релізу, наданого журналістам під час прес-конференції). Голова РДА таку не зовсім зрозумілу на перший погляд динаміку пояснив позитивною міграцією. За його словами, все більше людей із сусідніх районів області перебираються жити в Новоград-Волинський район. Вочевидь, у нас, як мінімум, не гірше.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА