ПОЖЕЖА У ЦЕНТРАЛЬНОМУ ПАРКУ! СПОКІЙНО, ЛИШЕ УМОВНА

ПОЖЕЖА У ЦЕНТРАЛЬНОМУ ПАРКУ! СПОКІЙНО, ЛИШЕ УМОВНА

Хмара чорного диму, завивання сирен пожежних авто — і все це в центральному Парку культури й відпочинку, післяобідньої днини, 25 липня. Випадкові перехожі мали всі підстави подумати, що на дитячому майданчику виникла справжня пожежа, адже картина була доволі реалістичною. На щастя, надзвичайна ситуація була умовною — у рамках Всеукраїнської акції «Запобігти, врятувати, допомогти» новоград-волинські пожежники влаштували навчально-показове шоу, метою якого було наочно показати населенню роботу вогнеборців та привернути увагу молоді до професії пожежника-рятувальника.
За сценарієм, у будинку, де перебувають люди, виникла пожежа. За мить — прибув пожежний автомобіль, завбачливо «схований» тут таки неподалік. Вогнеборці за лічені секунди загасили «полум’я» і врятували з приміщення «постраждалого» чоловіка. Тут як тут — «швидка», перша допомога і «шпиталізація». Як завше на показових тренуваннях — всі служби спрацювали оперативно й уміло.
Однак на цьому шоу не закінчилося — в іншій частині Парку спалахнуло авто. Точніше, заздалегідь заготовлений старий каркас, що за легендою грав роль легкового автомобіля. Пожежна спецмашина — знову тут як тут, знову полилися кубометри піни. Глядачі, серед яких було чимало дітей, — у захваті. Адже яскраві й реалістичні шоу в центральному Парку культури й відпочинку місцеві пожежники влаштовують всього раз на рік.
Окрім цього, всі бажаючі мали змогу ознайомитися зі спеціальною технікою, що знаходиться на озброєнні місцевої пожежної частини. З-поміж іншого рятувальники виставили на огляд автодрабину на базі автомобіля ЗІЛ-131. Довжина драбини сягає 30 метрів. Це дає змогу в разі надзвичайної ситуації дістатися аж до дев’ятого поверху. А вищих будівель в Новограді-Волинському, як відомо, на сьогодні немає.
Техніка, щоправда, як зізнаються пожежники, досить стара. Однак на поповнення парку новою — сподіватися не випадає. Тому й намагаються своїми силами підтримувати машини в робочому стані, хоча часом це зробити не легше, аніж побороти пожежу.
У програмі акції, окрім показових виступів, було заплановано проведення низки конкурсів і змагань — конкурс дитячого малюнка на асфальті, бойове розгортання від пожежної автоцистерни. Утім, дощ, що пустився майже одночасно з початком заходів, не сприяв нормальному їх перебігу. Більшість глядачів та потенційних учасників конкурсів, аби не змокнути, розбіглися по домівках одразу після завершення найбільш видовищних етапів програми.
Довідково. До складу Новоград-Волинського районного управління головного управління МНС України в Житомирській області входять такі підрозділи: самостійна державна пожежна частина №10 (СДПЧ-10), професійна пожежна частина №50 (селище Городниця) та відділ з питань наглядово-профілактичної діяльності. Загальна кількість працівників — 68 осіб.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА