ОНКОЛОГІЯ У ДІТЕЙ

Рак — це злоякісна хвороба, яка вражає не лише доросле населення, а і дітей, і може проявлятися різними формами. Наприклад: рак шкіри і слизових та рак внутрішніх органів (печінки, підшлункової залози, кишківнику, яїчників, щитовидної залози). Згідно з сучасною теорією в організмі кожної людини є так звані онкомаркери (ракові клітини), які під дією факторів зовнішнього (екологія, харчування, шкідливі звички) і факторів внутрішнього (порушення функції внутрішніх органів) середовищ активуються і проявляються хворобою.
Станом на жовтень 2009 року на онкообліку знаходиться 17 дітей, із них 2 підлітки. За 10 місяців 2009 року захворювань на онкопатологію не зареєстровано. В 2008 році було виявлено 4 дітей хворих на рак. Найчастішими формами раку у дітей є: гострий лейкоз, рак щитовидної залози, рак головного і спинного мозку, рак печінки та рак кісток.
З метою раннього виявлення та своєчасного лікування розроблена державна програма «Дитяча онкологія» на 2006-2010 роки, якою керуються лікарі-педіатри. По Новоград-Волинському районі занедбаних випадків онкопатології не зареєстровано, що свідчить про ефективність роботи педіатричної служби і своєчасне виявлення онкопатології. Всі онкохворі діти отримали своєчасне спеціалізоване лікування в гематологічному центрі в обласній дитячій лікарні і знаходяться на диспансерному обліку.
Ю.МОВЧАН, онкохірург