МЕНІНГОКОКОВА ІНФЕКЦІЯ!

За останні роки почастішали випадки захворювань на менінгококову інфекцію в Україні. Смертність від цієї хвороби залишається на високому рівні, так, за 2008 рік в області померло четверо дітей, за 2007 рік — 10 дітей.
Менінгококова інфекція небезпечна для всіх вікових груп населення, найбільш вразливими є діти перших років життя.
Однією з причин високої смертності дітей являється низька настороженість батьків та відмова від запропонованої госпіталізації в стаціонар. Джерелом інфекції являється хвора людина або бактеріоносій. Час від зараження до появи перших ознак становить в середньому 2-4 дні. Зараження відбувається повітряно-краплинним шляхом.
Захворювання розпочинається раптово, батьки можуть вказати, о котрій годині підвищилась температура тіла до 38-40 градусів, дитина стала млявою або навпаки збудженою, можлива блювота, головний біль, світлобоязнь, стогнуче дихання, шкірні покриви бліді, сірі, кінцівки холодні. Через деякий час з’являється висипка, яка розпочинається з нижніх кінцівок, сідниць. Розповсюдження висипки по всьому тілу є загрозливим симптомом для життя дитини. При цьому вражаються нирки, наднирники. Висипка буває різна за величиною та забарвленням, не змінює свій колір при натисканні пальцем, або при проведенні «тесту склянки» (притискають до ділянки тіла з висипкою прозору склянку) висипку видно через склянку, і вона не змінює свій колір при натисканні.
При наявності таких симптомів потрібно негайно викликати швидку допомогу, тому що одужання дитини залежить від своєчасної кваліфікованої допомоги — пам’ятайте про це! Роль грають хвилини. Середня тривалість життя при менінгококовій інфекції, без надання медичної допомоги, складає 9 годин, смертність 80-100%.
Бережіть своїх дітей. Пам’ятайте! Життя та здоров’я Вашої дитини — у Ваших руках!
Л.КОРДОН, завідуюча дитячим інфекційним відділенням