ОБЕРЕЖНО — ГРИБИ!

З початком сухої осені — грибна пора ще затримується. Грибники пропонують в основному опеньки. Вже зареєстровано 3 звернення жителів міста за медичною допомогою через вживання грибів. Виявляється, потерпілі нехтували елементарними правилами щодо приготування страв із грибів. У першому випадку господиня без попереднього відварювання смажила гриби, які сама і вживала. Допомога надавалася в реанімаційному відділені міськрайТМО.
У другому випадку — постраждала вживала грибні котлети, для приготування яких вона використовувала сухі гриби після тривалого зберігання.
Гриби завжди дивували своєю загадковістю. Гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді — й смерті. Гриб — не вовк. Сам нікого не з’їсть. Він може бути небезпечним тільки тоді, коли його з’їдять. Отже, треба знати, які гриби їстівні, а які — ні. І знати напам’ять, безпомилково. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення тяжких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки щодо цього лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;

  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;

  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

  • вживання грибів, що мають двійників, або змінилися внаслідок мутації (навіть у білих грибів і підберезовиків є небезпечні двійники).


Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєнню грибами, рекомендуємо вам заходи та правила, необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтеся їх.
Застерігаємо!
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби:

  • якщо не впевнені, що знаєте їх;

  • поблизу транспортних магістралей у хімічно — та радіаційно небезпечних зонах;

  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення, покрите оболонкою;

  • з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі або червиві;

  • «шампіньйони» (печериці), у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору.


Перша допомога при отруєнні грибами:

  1. Викликати швидку допомогу.

  2. Ще до її прибуття необхідно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийняти активоване вугілля (4-5 таблеток), коли промивні води стануть чистими.

  3. Після надання первинної допомоги дати постраждалому випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу.

  4. З’ясувати, хто вживав разом із постраждалим гриби, провести профілактичні заходи.


Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Наполегливо радимо! При отруєнні грибами не вживайте будь-які ліки та їжу, а також алкогольні напої, молоко — це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику. Якщо не впевнені на сто відсотків в безпечності грибів, то не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без них можна прожити.
М.АНТОНЮК, зав.сектором з питань цивільного захисту та організації служби Новоград-Волинського РУ ГУ МНС України в Житомирській області