ЕПІДЕМІЧНИЙ ПОРІГ У МІСТІ ПЕРЕВИЩЕНО МАЙЖЕ ВЧЕТВЕРО

ЕПІДЕМІЧНИЙ ПОРІГ У МІСТІ ПЕРЕВИЩЕНО МАЙЖЕ ВЧЕТВЕРО

На сесії міської ради, 5 листопадаПАНІКА ПРИЗВЕЛА ДО ТОГО, ЩО ЛЮДИ МАСОВО ЗВЕРТАЮТЬСЯ ДО ЛІКАРІВ
A/H1N1 — що означає ця комбінація літер і цифр донедавна, крім медичних фахівців, практично ніхто з українців і не замислювався. Протягом останніх десяти днів ситуація різко змінилася — тепер чи не кожен в курсі, що мова йде про вірус свинячого (або ж каліфорнійського) грипу.
Нагадаємо, що у п’ятницю, 30 жовтня, в Україні офіційно підтвердилися перші випадки захворювання на свинячий грип. Після чого Кабінет Міністрів ввів карантин у областях, де спостерігалася найбільша кількість хворих на грип і ГРВІ, — Закарпатській, Львівській, Волинській, Чернівецькій, Тернопільській, Рівненській, Івано-Франківській та Хмельницькій. За тиждень потому вітчизняні інформагентства передають про 86 померлих від епідемії грипу та ГРВІ. За даними МОЗ, по Україні зафіксовано 6 смертей саме від свинячого грипу.
За останньою інформацією від Мінохорони здоров’я, Житомирщину поки що відносять до регіонів, де епідемічна ситуація відносно спокійна. Але тривожний стан населення, що подекуди межує з панічними настроями, поширився і сюди.
Як стало відомо кореспонденту «ЗІ», станом на 4 листопада в місті перевищено епідемічний поріг у 3,9 рази. Офіційно зареєстровано 1249 випадків захворювання на ГРВІ (в тому числі — 66 на грип). П’ятирічну дитину з діагнозом пневмонія ще на початку тижня відправлено до обласної лікарні.
Поряд із цим більшість міських служб, що борються із поширенням вірусних захворювань, закликають населення не панікувати — ознак свинячого грипу серед хворих по місту не виявлено. Всупереч усім чуткам, у санепідстанції запевняють — смертельних випадків, спричинених грипом та ГРВІ, у місті й районі також не зареєстровано.
Ще 31 жовтня у Новограді-Волинському було проведено засідання надзвичайної протиепідемічної комісії. Було прийнято низку положень, що регламентуватимуть роботу міських служб на період зростання кількості хворих на грип і ГРВІ. Також схвалено рішення, спрямовані на профілактику захворюваності серед населення.
У навчальних закладах міста, включаючи дошкільні, позашкільні та середньо-спеціальні, з 2 по 23 листопада призупинено навчальний процес. В управлінні освіти та науки міської ради спростували інформацію, що у період карантину планується проведення предметних олімпіад. Начальник управління Ольга Ільяхова повідомила, що будь-які заходи, де передбачено скупчення дітей, скасовані.
До стабілізації епідситуації заборонено проведення масових заходів (саме тому було відмінено недільні футбольні матчі на «Авангарді», низку попередньо запланованих концертів).
Основна проблема, з якою протягом останніх днів зіткнулися жителі міста, — черги в аптеках та нехватка на всіх бажаючих противірусних препаратів (див.фото). Медичні маски — один із важливих елементів захисту від інфікування — розмели практично за день. Після того маски в аптеках міста, власне як і по всій Україні, так і не з’являлися. Натомість жвавим попитом користувалася марля, з якої захисні пов’язки можна виготовити в домашніх умовах. Як повідомила завідуюча ЦМРА №217 Тамара Сахненко, на сьогодні в аптеці є достатній запас марлі — десять тисяч метрів. Крім цього, в достатку широких бинтів, які теж згодяться як матеріал для масок.
Тамара Сахненко оптимістично завірила, що до кінця поточного тижня в ЦМРА мають завезти дві тисячі респіраторів — саме тих засобів, що гарантують найбільш надійний захист від інфікування. Заваптекою переконує, що підвіз необхідних профілактичних та противірусних медикаментів здійснюється постійно, ледь не кожні дві години. Власне, до середини цього тижня більшість населення нарешті запаслася ліками і заспокоїлася. І вже в середу таких черг у аптеках, що мали місце напередодні, у вихідні, не було.
На період розгулу інфекційних захворювань міська надзвичайна протиепідемічна комісія зобов’язала міськрайТМО забезпечити готовність лікувально-профілактичних закладів міста до роботи в посиленому режимі. А саме — в разі необхідності бути готовими до перепрофілювання ліжок для госпіталізації хворих з ускладненнями. Втім, поки що в цьому немає потреби, наявної кількості ліжко-місць вистачає, — підтвердив 5 листопада головний лікар міськрай ТМО Василь Борис.
Та от біда: хворіють на вірусні інфекції й самі медики. Злягло вже 35 медпрацівників. Щоб призупинити тенденцію, щодо медиків, які контактують із хворими на ГРВІ, застосовують посилені засоби профілактики. Зокрема, й славнозвісний препарат «Таміфлю».
Міська надзвичайна протиепідемічна комісія закликала новоград-волинців з метою профілактики носити в громадському транспорті, місцях масового скупчення людей марлеві маски. А керівників установ, підприємств, організацій зобов’язали забезпечити дотримання на робочих місцях температурного режиму.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА