СКІЛЬКИ КОШТУЄ ВИЩА ОСВІТА?

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ВИЩА ОСВІТА?

\"СКІЛЬКИЗА ТИЖДЕНЬ — ВИПУСКНІ ВЕЧОРИ У ШКОЛАХ
Скільки коштує здобуття вищої освіти в Україні? Саме це питання нині турбує тих, хто, прощаючись з безтурботним дитинством, вирушає із затишних пенат рідної школи за професійною освітою. А коштує таке навчання чимало. І навіть якщо пощастить вступити до вузу на державну (безкоштовну) форму навчання, — попереду ще чимало витрат: проживання, харчування та утримання майбутнього студента коштує недешево, і батьки випускників нині займаються тими непростими підрахунками, міркуючи, як же «викроїти» з родинного бюджету необхідну суму. А тим, хто не пройде на «бюджет», доведеться вирушати на контрактну форму навчання, що означає — за навчання необхідно буде платити. Яку ж суму цьогоріч доведеться платити студентам у тих чи інших вищих навчальних закладах різних рівнів акредитації, — саме про це наш наступний матеріал.
Тож для випускників шкіл, які цього року штурмуватимуть українські вузи, є гарні новини. Вперше за останні роки вузи переглянули ціну контракту на наступний навчальний рік у бік зниження. Багато вишів не зважилися на такий крок і обмежилися «заморожуванням» цін на сьогоднішньому рівні. А ті вузи, які таки підвищили вартість навчання, вгамували свої апетити в порівнянні з минулим роком.
Таку «картину маслом» ми отримали, коли вирішили проаналізувати, як змінилися розцінки на контрактну форму навчання в кращих вузах України, які увійшли до топ-5 торішнього рейтингу «Компас».
УТРИМАЛИСЯ
Вузи, що розділили в торішньому рейтингу 1-е місце — КПІ і КНУ ім.Шевченка — вирішили в наступному навчальному році залишити ціни на сьогоднішньому рівні. За словами проректора з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Шевченка Володимира Бугрова, в цьому році було прийнято рішення не враховувати індекс інфляції попереднього року (близько 12%), щоб навчання стало більш доступним, адже не кожен зможе «потягнути» навіть такі витрати.
Правда, думається, навряд чи за ціною 30000 грн. або 21640 грн. за рік навчання в «Шевченка» стане більш доступним. Але, як говориться, і на тому спасибі. Адже минулого року ціни на контракт у цьому вузі підскочили на деякі спеціальності практично на 50%. У КПІ в минулому році апетити були скромнішими: тут підняли ціни лише на 12%. «Львівська політехніка» зафіксувала ціни на навчання з ІТ-спеціальностей на рівні 2009 року, мотивуючи це тим, що в минулому році вони оновили тут матеріально-технічну базу, тому додвитрат не передбачається.
ЗНИЗИЛИ
У одному з найпрестижніших вузів України — Києво-Могилянській академії, не тільки залишили ціни на колишньому рівні, але ще й знизили для економічних спеціальностей на 8% (тоді як минулого року зростання цін тут становило 20%). Такий підхід до цінової політики пояснюється тим, що академія хоче допомогти студентам з меншими фінансовими можливостями, але достойним рівнем знань отримати престижну освіту. Тепер за рік навчання тут доведеться викласти не 31000 грн., а 28500 грн. Хоча, чесно кажучи, і така ціна далеко не кожній українській родині «по кишені».
ПІДНЯЛИ
В Університеті будівництва і архітектури нам повідомили, що навчання на архітектурному факультеті обійдеться в таку ж суму, як і колись, пояснюючи це тим, що в 2009-2010 навчальних роках в порівнянні з позаминулим роком, вартість контракту різко зросла з 12000 до 16000 грн. на рік. А ось з інженерно-технічних та IT-спеціальностей, на які в минулому році ціни не змінювалися, підняли ціни відразу на 25%. І на сьогодні це найбільший стрибок, тому що інші вузи обмежилися, в середньому, 5-13%.
ЗВІДКИ ЩЕДРІСТЬ
Добрі наміри вузів зробити навчання в своїх стінах більш доступним мають під собою міцний фінансовий інтерес. У 1993 році Україна впала в демографічну яму, з якої почала виходити з кінця 90-х. А тому, цього року буде менше абітурієнтів, ніж торік. І ця тенденція зберігатиметься ще кілька років. Крім того, зараз все більше абітурієнтів дивляться в бік закордонних вузів.
Приміром, за ті ж гроші економічну і бізнес-освіту можна здобути в приватних вузах Чехії і Німеччини, а в Польщі вона обійдеться в 2-3 рази дешевше. У держвузах в Чехії та Німеччині, Швеції та Канаді освіта взагалі безкоштовна. Так що вузам доведеться вести боротьбу за платоспроможних студентів. І не факт, що на наступний рік вузи ще більше не знизять цінову планку.
У ЖИТОМИРІ ЦІНИ ПІДНЯЛИСЯ
Досі ми розповідали переважно про столичні вузи. Там, без сумніву, ціни — одні з найвищих. Але отримати професію дещо дешевше можна і в обласному центрі. Якщо у вузах ціни на «контракт» практично не помінялися і складають десь близько 8-10 тисяч гривень на рік, то у коледжах та технікумах можна отримати професійну освіту дешевше.
Від 500 гривень до однієї тисячі гривень на рік зросла плата за навчання у житомирських вищих навчальних закладах першого-другого рівнів акредитації. Так, у Житомирському коледжі бізнесу та права майбутні правознавці за рік навчання платитимуть 6 тисяч 500 гривень. У стільки ж обійдеться здобуття спеціальності «Розробка програмного забезпечення». Фінансові, харчові спеціалізації та організація обслуговування в ресторанних закладах коштуватиме 5 тисяч 800 гривень на рік. 6 тисяч гривень коштуватиме навчання у подібному профільному комерційному технікумі за всіма спеціальностями. У будівельному технікумі майбутні архітектори щороку викладатимуть 6 тисяч 300 гривень. Фахівці будівельних спеціальностей будуть вносити до каси цього навчального закладу 6 тисяч гривень. Майбутні фармацевти, які планують отримати освіту у Житомирському коледжі, платитимуть щороку від 5 тисяч 400 до 7 тисяч гривень.
У НОВОГРАДІ-ВОЛИНСЬКОМУ
А яка ж ситуація склалася в нашому рідному місті? Варто зазначити, що в технікумі та коледжах Новограда-Волинського теж можна здобути цілий перелік спеціальностей за цінами, які дещо нижчі від обласних, хоча цьогоріч і вони піднялися так само десь на 500 гривень і до тисячі гривень більше, як торік.
Так, у промислово-економічному технікумі можна отримати спеціальності: обслуговування комп’ютерних систем, бухгалтерський облік, економіка підприємства, монтаж і експлуатація електро-устаткування, технічне ­обслуговування і ремонт устаткування машинобудівних підприємств, монтаж і обслуговування систем газопостачання. Для студентів контрактної форми навчання в рік потрібно сплачувати від 4400 до 4900 гривень. Заочникам — 1800 грн. Важливо те, що іногородні забезпечуються гуртожитками, і до послуг студентів один із кращих в області спортивних комплексів, басейн.
Новоград-Волинський медичний коледж, де зі 110 місць — 40 контрактників, дає своїм студентам професії медичної сестри і фельдшера. Студентам контрактної форми навчання в рік потрібно сплачувати 5 тисяч гривень. Іногородні також забезпечуються гуртожитками. Варто зазначити, що у коледжі створена гарна матеріально-технічна база.
І у економіко-гуманітарному коледжі можна отримати спеціальності: фінанси, правознавство, маркетингова діяльність, та вчителя фізвиховання — за 5500-5850 грн. у рік.
Визначайтеся!

Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА