НОВОГРАД ВІДБИЛИ!

НОВОГРАД ВІДБИЛИ!

П’ятого травня, о 10.30, береги Случі біля фортеці ніби перенеслися в часі на 66 років назад — у січень 1944-го. З одного боку залягли й відстрілюються німецько-фашистські окупанти, з протилежного — готують наступ воїни Червоної Армії…


Театралізоване дійство — відтворення фрагменту визвольного бою за Новоград — стало одним із заходів, що приурочили до ювілейної річниці Перемоги. Головні дійові особи — бійці 54-го окремого розвідбату.
Свідками постановки стали сотні городян, які споглядали за розвитком сюжету із фортеці. Щоб організувати для них найкращі умови для огляду, «німці» й «червоноармійці» помінялися берегами — у цьому сценарій суттєво різнився з історичною дійсністю.
В іншому учасники постановочного бою спробували якнайповніше передати атмосферу тих часів. Звісно, в межах можливостей, що вони мали. Адже до інсценізації, певно, з міркувань безпеки не задіяли важку техніку і гармати. Для переправи скористалися човнами, для імітації баталії — піротехнічними засобами.
Під бадьорі вигуки «Ура!» радянські бійці швидко захопили плацдарм і підняли над ним червоне знамено. Відтворюючи дух події, переможці стріляли в повітря, обіймалися і раділи. Увесь цей час над фортецею не змовкали героїчні пісні часів Великої Вітчизняної.
Інсценізація бою стала частиною програми відкриття щорічної військово-спортивної гри «Патріот». Виступаючи перед молоддю і ветеранами, міський голова відзначив важливу роль такої патріотичної гри. «Це є пропаганда вічних цінностей, які ми намагаємося зберегти», — наголосив Микола Боровець.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА