ФІНІШУЄ ВЕСНЯНА ПОСІВНА

Цими днями на Новоград-Волинщині підходить до свого завершення весняна посівна кампанія. Непростий кризовий рік, обмежений бюджет — як в цих умовах доводиться працювати, а, по суті, виживати хліборобам — про це наша наступна розмова з начальником управління агропромислового розвитку РДА, кандидатом сільськогосподарських наук Р.М.КИРИЛЮКОМ:
— Руслане Миколайовичу, в яких умовах стартувала нинішня посівна?
— Хлібороби почали свою роботу в поточному році в надто складних для економіки умовах, тому з метою організації усунення основних сьогоднішніх проблемних питань, визначення стратегічних напрямків аграрного виробництва, ще в другій декаді січня при райдержадміністрації було проведено співбесіду з керівництвом сільсько­господарських та селянсько-фермерських господарств, що є основними виробниками сільськогосподарської продукції в районі.
На цій зустрічі було визначено ряд проблем, що стосуються господарської діяльності кожного підприємства та намічено можливі шляхи їх усунення.
— Якою була цього року структура посівних площ, яких культур найбільше посіяли хлібороби?
— По сільськогосподарських підприємствах загальна посівна площа становить 34,4 тис. га і слід згадати те, що, враховуючи майже 2,5 тис. га недосіву озимих зернових та аналогічне по плану збільшення посіву ярих технічних культур та картоплі, загальна розораність земель залишиться практично на рівні минулого року.
У структурі посівів переважають зернові культури, що займуть 61% від всіх площ та 90% або мінус 2,4 тис. га до минулорічних показників по загальній зерновій групі. Загалом у зерновому клині більший обсяг (понад 52%) складатимуть ярі, яких буде посіяно за планом стільки ж, як торік.
Низькі ціни у 2009 році та відносно слабкий попит на фуражне зерно ярих колосових культур зумовило до планового зменшення площ посіву ярих зернових культур фуражного та продовольчого напрямку використання.
— Чи вдалося виконати заплановане?
— Варто зазначити, що хоча завдання по посіву ранньої групи ярих зернових на сьогодні виконано на 100%, проте, згідно з проведеним в травні уточненим прогнозом, в поточному році по сільськогосподарських підприємствах майже на 810 га буде менше як торік посіяно вівса, на 390 га скорочено площі під ярою пшеницею, також дещо зменшилася (на 100 га) площа під ячменем. Попит на ринку продукції змусив аграріїв надати трохи більше уваги вирощуванню ярих круп'яних культур, як то гречки та проса, посів яких щойно тільки розпочато.
Нововведене екологічно чисте землеробство сьогодні неможливе без вирощування зернобобових культур, особливо пелюшки, вики, гороху та люпину. Тому в поточному році сільгосптоваровиробники району розширили посів зернобобових на 740 га, і можна сказати, що саме за рахунок даних культур групу ранніх ярих на зерно посіяно за прогнозованими показниками (до речі, зернобобові тут складають майже 35%). Загалом культивування вики та пелюшки, чим завжди славився наш район, через ряд несприятливих факторів у 2008 році скоротилося до критичного мінімуму, і якби не фінансова підтримка з районного бюджету та впровадження згаданої спеціалізованої програми, то виробництво цих цінних за всіма показниками та популярних на ринку культур, знаходилося б під загрозою повного завершення.
Дефіцит виробництва фуражних культур планувалося перекрити за рахунок збільшення на 700 га площ посіву кукурудзи на зерно, на яку в минулому році спостерігався доволі відчутний попит на ринку. На сьогодні завдання по посіву цієї культури вже виконано — маємо майже 2,7 тис. га зернової кукурудзи, але ця цифра буде дещо збільшена, адже у вирощування включилося 5 підприємств проти 2-ох у 2009 році.
Загалом валове виробництво зерна, незважаючи на скорочення посіву озимих, заплановано виконати приблизно на рівні минулого року знову ж таки — за рахунок розширення більш врожайного зерна кукурудзи.
Переважний плановий обсяг вирощеного зерна буде знаходитись за прогнозом у таких високопотужних господарствах, як то СТОВ «Птахівник», ПСП «Граніт», ПП «Галекс-агро», СТОВ «Агросоюз» та ЗВК «Новоград-Волинський».
У загальнорайонній структурі технічні культури займають 19% і такого показника досягнуто чи не вперше за останні 10 років. Площі культивування збільшено за планом на 2,3 тис. га.
Незважаючи на відсутність на рослинницькій карті району (вперше за всі роки) льону-довгунця та масову загибель весною ріпаку озимого (із 2507 га в районі залишилось тільки 650 га цієї культури або не витримали умов перезимівлі 74% площ), та через ряд несприятливих факторів, що вже третій рік поспіль не дають змоги працювати бурякоцукровій галузі, це відбулося за рахунок збільшення вирощування олійних культур, як то соя (майже +1000 га за планом), ріпак ярий (+127 га), льон олійний (кудряш) — (+1057 га), гірчиця та інші хрестоцвіті. Як вже наголошувалось, ринок попиту та ціни на ці культури відносно стабільний.
— Чи будуть займатися цього року сільськогосподарські підприємства району вирощуванням овочів?
— Так, обсяг картоплі та овочів по сільгосппідприємствах становитиме біля 10 відсотків до загальної структури. Якщо площі під овочами збільшаться на 6,5 га до минулорічних показників, то посадку картоплі за рахунок філії ФГ «Аделаїда» планується довести до 360 га.
У результаті проведених розрахунків кормовий клин займе трохи більше 18%, з відносно стабільним набором та дещо меншими обсягами до минулого року вирощуваних культур, зокрема кукурудзи на силос та однорічних трав. Якщо однорічні трави в районі вже практично завершили сіяти, то кукурудза посіяна тільки на 39% запланованих площ.
— Руслане Миколайовичу, як відомо, мало посіяти — потрібно ще й доглянути. На якому етапі нині роботи по догляду за рослинами?
— По сільськогосподарських підприємствах необхідно було підживити майже
10,0 тис. га озимих зернових, 0,65 тис. га ріпаку й біля 0,2 тис. га озимих кормових культур. Протягом весни сільгосптоваровиробниками району було придбано 1980 тонн мінеральних азотних добрив, і це надзвичайно мало — лише трохи більше, як по 1 центнеру добрив у розрахунку на необхідну площу, без врахування багаторічних трав. Проте азотні добрива змогли закупити далеко не всі господарства, в результаті було підживлено всього 7,0 тис. га озимих та 1,1 тис. га багаторічних трав.
По завершенню підживлення озимих культур у районі розпочато роботи з їх агрохімічного захисту. Станом на сьогодні в процес включилось 13 госпо­дарств із 38 — ми. Проведено комплекс захисту озимого ріпаку на всій площі та ­оброблено від бур'янів 5,8 тис. га озимих зернових культур. Окрім того, від шкідників, що пошкоджують сходи рослин, проведено хімічний захист 265 га ріпаку ярого та 300 га льону.
— Руслане Миколайовичу, чи можна стверджувати, що нинішньої весни погода є сприятливою для посівної кампанії?
— Якщо з початку весна була досить посушливою, то тепер, коли так щедро пішли дощі, дефіциту опадів не відчувається, так що нині погода дійсно сприяє роботі хліборобів. Маючи нагоду, хочу щиро побажати всім успіхів у їх нелегкій і такій потрібній праці!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА