ЩЕ РАЗ ПРО ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ КОЛЕДЖ

ЩЕ РАЗ ПРО ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ КОЛЕДЖ

\"ЩЕ15 жовтня 2010 року у газеті «Звягель-Інформ» №42 (899) опубліковано статтю «Райдержадміністрація підвищує оренду — економіко-гуманітарний коледж обіцяє відповісти акціями протесту».
Районна державна адміністрація, як орган державної виконавчої влади, ставить сьогодні за мету справедливий розвиток освіти по всіх її рівнях: від дошкільної до вищої. На даний час вирішується питання налагодження співпраці між навчальними закладами різних рівнів акредитації та школами, укладено відповідні угоди із вищими навчальними закладами України про співпрацю. Це надасть змогу випускникам сільських шкіл мати переваги при вступі до певних вузів України. Основним критерієм відбору навчальних закладів є, по-перше, авторитетність закладу, по-друге, якість освіти та забезпечення матеріально-технічною базою, по-третє, професіоналізм професорсько-викладацького складу та ін. Тільки випускники авторитетних вузів користуються попитом на ринку праці.
Останнім часом до райдержадміністрації надходить велика кількість звернень від громадян щодо незадовільної діяльності економіко-гуманітарного коледжу, який очолює Паламарчук М.Є., ми не можемо стояти осторонь без розгляду цих звернень. Вони стосуються безпосередньо діяльності керівництва закладу. Для прикладу подаємо текст заяви:
«Протягом останніх п'яти років Микола Євгенович орендував приміщення солдатської чайної за адресою: вул.Ушакова, 44. За його словами, робив він це лише з найкращими намірами — щоб організувати студентську їдальню. Насправді ж, нічого такого помічати не доводилось. Усі 5 років приміщення використовувалися для задоволення власних фінансових потреб, що реалізував через здачу цього приміщення в суборенду. В такий спосіб він щомісяця отримував чималі кошти. А ким і для чого вони використовувалися, — невідомо.
Як відомо, Паламарчук М.Є. працює одночасно на двох посадах: є директором приватного навчального закладу НВЕГК та паралельно з цим займає посаду директора державного навчального закладу Новоград-Волинського промислового ліцею. Причому, що більшість часу він проводить у своєму приватному навчальному закладі, який приносить йому прибуток у формі дивідендів від плати студентів за отримані освітні послуги, є підстави вважати, що обов'язки, покладені на нього на посаді директора ліцею, він виконує не в повній мірі та неналежним чином.
Взагалі невідомо, як людина, котра займається підприємництвом (мета чого — отримання прибутку), може займатися паралельно освітньою та просвітницькою діяльністю молоді».
Для встановлення достовірності фактів порушень з боку керівника коледжу райдержадміністрацією направлено запити до державних контролюючих органів, проводяться відповідні перевірки.
Разом із тим розмір плати за навчання є занадто високою і складає близько 6000 грн., за такі ж кошти, сьогодні, можна отримати повну вищу освіту в університетах чи інститутах, після яких випускникам набагато легше влаштуватися на роботу. Наприклад: вартість навчання в Міжнародному економіко-гуманітарному університеті у м. Рівне складає від 3500 до 7000 грн. у рік, у медичному коледжі — 4500 до 5000 грн. Виникає питання: «Які ж прибутки отримує приватний ЕГК?».
Відомо, що рівень орендної плати за користування приміщеннями по місту складає від 20 до 100 грн. за кв.м. Приватний ЕГК сплачував по 1,03 грн. за кв.м., а, наприклад, медколедж — 6,1 за кв. м. При цьому розмір оплати за навчання є нижчий, а якість освіти — вищою. У цьому ВНЗ — 70% безкоштовних місць. Це 110 студентів із 150. У приватному ЕГК безкоштовні місця взагалі відсутні, та якість освіти може бути кращою. Після підвищення розміру орендної плати вона становить 2,27 грн. за кв. м., що не може бути суттєвим підвищенням, враховуючи середню ціну по місту.
Рішення щодо використання солдатської чайної «Діброва» було прийнято через постійне порушення вимог законодавства, суперечки між орендарем і суборендарями та порівняно низький рівень оплати за оренду цього приміщення, що складає 1,62 грн. за кв.м.
Питання припинення функціонування навчального закладу чи втручання в навчальний процес ніколи не ставилося за мету райдержадміністрацією. Ми пропагуємо лише питання законності, порядності та справедливості, співпраці, підтримки та розвитку.
А.ПОЛІЩУК, заст. голови державної адміністрації