РОЗПАЙОВАНИЙ ЦВИНТАР

РОЗПАЙОВАНИЙ ЦВИНТАР

АБО ПРО МІСЦЕВІ ОСОБЛИВОСТІ ОТРИМАННЯ ДОЗВОЛУ НА ПОХОВАННЯ
Виявляється, один із міських цвинтарів — той, що в урочищі Ржатківка, на «Дружбі», — розпайований. Вісім жителів села Чижівки вже висували претензії до міської влади Новограда-Волинського, демонструючи документи на земельні ділянки, на яких нині проводяться захоронення. Таку, в деякій мірі, сенсаційну, інформацію ми почули від начальника управління ЖКГ міської ради Володимира МИСІНА, звернувшись до нього з питанням щодо роботи кладовищ.
На це питання нас підштовхнула інформація, що віднедавна на кладовищі у Суслах уже не ховають. Щоправда, родичі померлого в окремих випадках можуть отримати відповідний дозвіл, проте — не без проблем. Зайвої тяганини з отриманням дозволу можна уникнути, лише якщо ховаєте покійника у Ржатківці…
— Два міських кладовища — на Чехова і старе на «Дружбі», по вулиці Макаренка — для поховань закриті, бо там вже немає вільних площ. Така ж ситуація виникла й на цвинтарі в Суслах, — почав пояснювати все по порядку Володимир Мисін.
— На цвинтарі по вулиці Макаренка поховань не проводиться взагалі. Щодо Чехова й Суслів, у виняткових випадках, відповідно до спеціального рішення виконкому, дозвіл на поховання отримати можна. Це — якщо біля могили близького родича залишилося трохи місця, і якщо будуть виконані санітарні норми: не менше ста метрів від житлових будівель, не менше одного метра між рядами й півметра між могилами.
— Але наголошую — мова йде тільки про виняткові випадки! — продовжив Мисін. — Як показує практика, часто дуже складно визначити, чи йдеться про близьких родичів, адже прізвища змінюються, чітких документів (якщо поховання давнє) — немає. Саме через це стається 90% конфліктних ситуацій. Якщо відверто, то питання визначення місця наразі перекладене на доглядачів кладовищ: вони вирішують — влада дозвіл підписує, — такий коментар Володимира Мисіна щодо кладовищ на вулиці Чехова і в Суслах.
Кладовища у Суслах і Ржатківці розташовані за межами міста, на землях, що належать сільським радам. «Свого часу сільради погодили місце розташування кладовищ і дали свій дозвіл», — каже Володимир Мисін. Однак районна влада, точніше — їхній земельний відділ, донині державного акту на ці землі не дає.
Поступово цвинтар у Суслах себе вичерпав. Теоретично його межі можна розширити, але навколишні землі — це людські паї, які безкоштовно не забереш. «Щоб викупити ці паї, — у міському бюджеті грошей немає», — констатував Мисін.
Кладовище в урочищі Ржатківка — наразі єдине, де з отриманням дозволу на поховання проблем виникати не повинно. Втім, і тут є своя заковика, про яку згадувалося вище: розпаювання земель якимось чином було проведено так, що восьми жителям Чижівки наділи дісталися під кладовищем.
«У цьому році вони до влади зверталися. Ми їм сказали, що це — спірне питання. Його слід вирішувати в суді», — відповів Мисін.
Кладовище у Ржатківці функціонує з 2005 року. За цей час воно вичерпало приблизно чверть своєї площі. Хоча й не зовсім етично вести мову про те, наскільки його ще вистачить, але це питання — надзвичайно важливе. За оцінкою Мисіна, років двадцять на цьому кладовищі ще можна буде проводити поховання. А за цей час багато чого може статися. Не виключено, що й ситуація з паями якось вирішиться.
Олег БРЮХАНОВ