ЯКЩО ВИ НЕ БУДЕТЕ КЕРУВАТИ ДІАБЕТОМ, — ВІН КЕРУВАТИМЕ ВАМИ

14 листопада — День боротьби із діабетом. Ця дата ­ви­значена Всесвітньою організацією охорони здоров’я, щоб привернути увагу до проблем цього захворювання, а також підтримати людей, котрі, незважаючи на хворобу, усілякими методами борються із нею, не занепадають духом, живуть та працюють.
Цукровий діабет відомий людству дуже давно, ще з античних часів. В усьому світі більше 180 мільйонів людей живуть із цією недугою. Скільки ще не підозрюють про хворобу — точно ніхто не скаже. За деякими прогнозами, до 2030 року цифра, ймовірно, подвоїться.
Яка ситуація склалася із захворюванням на діабет у Новограді-Волинському — про це наша розмова із лікарем-ендокринологом міськрайТМО Галиною КОМЕНДАТ:

— Як і у всьому світі, на жаль, у нас теж щороку зростає динаміка захворювання. На диспансерному обліку у місті та районі знаходиться 1298 хворих. 231 людина­ із цього числа отримує інсулінотерапію.
Дуже важливо, щоб люди усвідомлювали: на відміну від інших захворювань, цукровий діабет потребує активної участі хворого у лікуванні, постійного самоконтролю свого стану, дотримання певного режиму харчування, праці і відпочинку. За такого підходу є шанси значно покращити перебіг недуги, запобігти ускладненням та жити повноцінним життям.
— Що стає причиною виникнення цієї хвороби?
— Абсолютна або відносна недостатність інсуліну, що призводить до порушення обміну речовин і розвитку хронічної гіперглікемії (коли рівень цукру у крові перевищує норму). Цукровий діабет поділяється на два типи, в залежності від причини і механізму виникнення захворювання. Хоча основна ознака в обох випадках — підвищення рівня цукру у крові.
Перший тип виникає частіше в осіб молодого віку. Причиною є руйнування В-клітин у підшлунковій залозі, що виробляють інсулін, під дією вірусних інфекцій і аутоімунного процесу. Відрізняється швидким розвитком і прогресуванням, ­схильністю до кетоацидозу. Хворі скаржаться на сухість у роті, спрагу, зуд шкіри, похудіння, частий сечопуск вночі. Лікування хворих на ­цукровий діабет 1 типу полягає у підшкірному введенні інсуліну, а також дієтотерапії.
Цукровий діабет 2-го типу більш розповсюджений, виникає у людей старших 35-ти років. У його основі лежить зменшення секреції або порушення ритмів секреції інсуліну та нечутливість клітин організму до інсуліну. Відомо, що у розвитку діабету 2-го типу важливу роль відіграє спадковість і надмірна вага тіла. Але наявність спадкової схильності до цього захворювання ще не означає, що людина обов’язково захворіє.
— Як можна запобігти розвиткові діабету?
— Факторами, що спри­яють виникненню діабету, є: гіподинамія (низька фізична активність); зловживання солодощами (цукерки, торти, морозиво, варення); надмірна вага тіла; часті психоемоційні перенапруження, стреси; гіпертонічна хвороба, атеросклероз, ішемічна хвороба, хронічний панкреатит.
Підвищений ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу є в осіб, якщо один або двоє батьків — хворі діабетом, у жінок, котрі народили дитину з масою більше 4,5 кг, а також у жінок та чоловіків із ожирінням.
Лікування хворих на цукровий діабет 2-го типу включає дієтотерапію, фізичне навантаження та таблетовані цукрозамінюючі препарати. В окремих випадках —інсулінотерапія.
— Ви сказали, що дієта дуже помічна при даному захворюванні. У чому саме полягає дієтотерапія?
— Так, цей метод лікування відомий здавна, він не втратив своєї актуальності і в наш час. У багатьох випадках вдається знизити рівень цукру в крові, тому дієта важлива для людей з діабетом як 1-го, так і 2-го типу.
Принцип дієти при цукровому діабеті — це фактично принцип здорового харчування. Тому не тільки людям із діабетом, а й усім бажано обмежити вживання вуглеводів, що легко засвоюються, а також жирних, копчених продуктів. Слід збільшити вживання овочів і фруктів. Основною метою дієти при цукровому діабеті 2-го типу є нормалізація маси тіла. Будь-яка людина, якщо захоче, може схуднути. Пам’ятайте, що ви робите це заради того, аби контролювати діабет. Якщо ви не будете керувати цукровим діабетом, то діабет керуватиме вами.
— Дякую за розмову.
Розмовляла Юлія БОНДАРЕВСЬКА

У вівторок, 15 листопада, о 10.00, в актовій залі міськрайТМО відбудеться акція з нагоди Дня боротьби із діабетом. Запрошуються усі бажаючі.