ЕММАНУЇЛ ТА ДЖЕСІКА — НОВІ УКРАЇНЦІ

НОВОСПЕЧЕНІ БАТЬКИ ДАЮТЬ ВОЛЮ ФАНТАЗІЇ
Пригадується, свого часу, з огляду на симпатії до футбольних клубів, друзі жартома радили мені назвати доньку Ліверпульдою або ж Фіорентиною. Звісно, посміялися та й годі. Але, як свідчить статистика, деякі новоград-волинці себе не обмежують у подібних фантазіях. Судіть самі. Упродовж 2011 року у міському відділі ДРАЦСу були зареєстровані хлопчики з такими іменами як Ізмаїл, Раджик, Серафим, Бассам, Платон, Лука, Еммануїл, Алі. Уява батьків, у яких народилися донечки, також не відставала — Євангеліна, Емілія, Бєатріса, Рената, Саманта, Даніелла, Маріетта, Яніна, Кароліна, Каріна, Роксолана, Марьям, Джесіка, Раміна, Таміла, Дана, Злата, Мілена.
Водночас, як розповіла газеті «Звягель» виконуюча обов’язки начальника міського відділу ДРАЦСу Інна РЕМІЗОВСЬКА, не зменшується кількість фактів, коли батьки бажають назвати дитину такими іменами, що не відповідають правилам правопису. Приміром, наполягають, аби дитину записали як Глєб, тоді як в українському правописі — Гліб. Зустрічалися протягом року також Дмитрій, Даниїл, Анюта, декілька російськомовних варіацій українського імені Кирило (на кшталт, Кіріл), подвійне ім’я Софія-Іванна.
Для того, щоб дитині дати ім’я, яке не передбачено українським правописом, потрібна письмова згода обох батьків. До того ж, працівники ДРАЦСу їх попереджають про можливі труднощі в подальшому при оформленні різних документів. Та й про те, наскільки милозвучно нетипове ім’я поєднуватиметься із прізвищем та по батькові, як із нього в майбутньому утвориться «по батькові», — про це теж нагадують, але відмовити, якщо батьки наполягають, не можуть.
Що ж до найпоширеніших імен 2011 року, то це — Анастасія і Максим. Ім’ям Анастасія нарекли 27 звягельчанок, 22 представники сильної статі отримали ім’я Максим. Серед лідерів також Софія (21), Артем (20), Олександр, Іван та Марія — по 18. До слова, смаки новоград-волинців щодо імен майже тотожні у 2010 та в 2011 роках. Упродовж 2010-го також спостерігалося захоплення іменами Максим, ­Артем, Анастасія, Олександр і Софія.
Відзначимо, що в число рідкісних у минулому році ­потрапили такі імена, як ­Ростислав, Степан, Олег, ­Антон, В’ячеслав, Рустам, ­Арсен, Арсеній, Захар, Захарій, Сніжана, Руслана, Ніна, Юлія, Мирослава, Ярослава, Дарія, Любов, Мар’яна, Зоряна, Аліна і Дарина — лише по одному.
Упродовж 2011 року у міському відділі ДРАЦСу зроблено 28 актових записів про зміну імені (включаючи тих, хто волів змінити прізвище).
Загалом по місту Новограду-Волинському торік 392 пари уклали шлюб (позаторік — 344), фактів розлучень за 2011 рік по місту було зареєстровано 215.
Олег БРЮХАНОВ