ЗАРИБЛЕННЯ СЛУЧІ — МИЛЬНА БУЛЬБАШКА ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ?

Багато наших рибалок, аби відпочити на природі з вудкою і впіймати пристойний улов, мусять їхати за сотні кілометрів на водоймища в сусідні області, де є риба, де не так, як у нас, звіріють браконьєри, які вибили майже все, що ворушиться у річках Звягельщини.
Тому активісти із новоствореної Новоград-Волинської міськрайонної громадської організації «Громада рибалок» якось подумали: а чому б не взяти в оренду наші «безхозні» ставки та зарибнити їх? Чому наші рибалки їдуть світ за очі в пошуках риби, витрачаючи на це чималі кошти на пальне, на оплату «рибальського місця» тощо?
Одне слово, ідею із зариблен­ням було «запущено» в маси. Про це багато говорили. Але мало хто вірив, що такий задум можна втілити в життя. Варто було в колі рибалок завести подібну розмову, як тут-таки лунали репліки на кшталт: «Знову чергова мильна бульбашка!»
Та ось, на початку березня нарешті «Громада рибалок» провела перші збори щодо вищезгаданого питання. Зустріч рибалок, як завше, проходила в приміщенні літнього кінотеатру, що в міському Парку відпочинку.
Варто зазначити, що оголошення про ці заходи давалося в пресі, але на збори прийшло трохи більше 30 чоловік. Очевидно, через робочий суботній день не всі бажаючі мали змогу прибути.
На зборах також були присутні і представники влади. Зокрема, Володимир Диба, начальник організаційного відділу міськвиконкому та Дмитро Бороздін, голова контрольної комісії виконавчого комітету міської ради. Питання зариблення водоймищ зацікавило і депутата міської ради Володимира Федорчука. Пізніше він зізнався: прийшов тому, що й сам любить порибалити.
А тепер про сам хід зустрічі. Першим розглядалося питання оренди. Володимир Іванченко, член громадської організації, назвав «безхозні» ставки, які можна взяти в оренду і зарибнити.
Проте, не всі присутні однозначно сприйняли подані пропозиції.
Наприклад, рибалка Віктор Федорук пропонував орендувати ставки поблизу дачного масиву «Ветеран». Говорив про непогані переваги цих водоймищ. Зокрема, мовляв, там ставки йдуть каскадом, вода в них проточна і завжди свіжа. Однак спочатку не всі його підтримали. Емоційно дискутували. Вибирали щось краще.
І це зрозуміло, адже не всі водоймища перебувають в ідеальному стані. Їх потрібно чистити. До того ж, є можливість орендувати ставок і в районі села Сусли. Проте, на тому водоймищі потрібно ремонтувати дамбу. А на ці роботи треба викласти десятки тисяч гривень, яких «Громада рибалок» не має. Та й чекати ніби ніколи, ставки дедалі більше замулюються і можуть взагалі зникнути як такі. Тому, поки триватимуть юридичні питання з оформлення документів стосовно оренди, вирішили збирати гроші на малька риби.
Піднімалося питання і про зариблення Случі, і чи варто це взагалі робити? Мовляв, річку ж в оренду не дадуть. То ж, який сенс витрачати кошти і сили? Якщо, наприклад, на ставках можна ще організувати належну охорону, запровадити певні тарифи оплати за ловлю риби, то як це здійснити на Случі? Чи рибу запускати для браконьєрів?
— А з ними потрібно боротися! — наголошував Дмитро Бороздін.
І в приклад ставив сусідні області, де так чинять прості рибалки, стаючи на борню з негідниками, а в нас чомусь бояться. Ставлять сіті перед носом — мовчимо. Б’ють електровудкою — мовчимо. Проблемним досі лишається відрізок Случі від Курчиці й до Городниці. Мешканці навколишніх сіл річку в тому районі просто «приватизували». Чужих не пускають. Погрожують. Рибу ловлять усіма забороненими засобами, якими тільки можуть. Важко браконьєрам дати раду, але боротися з ними потрібно. До того ж, мабуть, уже всі рибалки знають контактні телефони рибінспекції. А ще є міліція. Дзвоніть!
А Володимир Диба, начальник організаційного відділу міськвиконкому, звернув увагу на засміченість берегів водоймищ, на їх прибирання, залучення для цього громадськості.
Хтось із рибалок зауважив, що на річках добре було б поставити таблички, що забороняють смітити і за що можна отримати штраф.
Проте, Володимир Якович не погодився з цією пропозицією, зауваживши:
— Якось уже пробували встановлювати відповідні таблички, але вони довго не простояли. Наші ж люди! Вони й бетонні стовпи повикопують, аби їм не мозолило очі.
Слушну пораду подав рибалка Сергій Руденко, пропонуючи людям, котрі йдуть відпочивати до водоймищ, брати із собою мішечки, щоб потім у них можна було після себе зібрати відходи.
Наскільки я знаю, так робить пан Руденко, навіть прибирає «сліди» й за іншими. Та, на жаль, таких природолюбів мало. До речі, Сергій тримає вдома десятки тисяч малька карасів, і готовий їх безплатно передати на добру справу.
Особливу увагу було зосереджено й на весняно-нерестовому періоді, коли активізуються браконьєри. «Громадівці» закликали давати їм відсіч, зберегти хоч ті запаси риби, що залишилися.
Насамкінець, було вирішено орендувати ставки по вулицях Заводській (район «Смолки»), Шевченка (поблизу переїзду), Коростенській та водоймища поблизу повороту на с. Ужачин і ті, що знаходяться в районі дачного масиву «Ветеран». На перспективу залишили ставок у Суслах. Вирішено було також зарибнити й річку Случ, для очищення якої, окрім коропа, судака та карася, запустити малька білого амура і товстолоба.
Тож, роботи для «Громади рибалок» вистачає. Але без допомоги рибалок міста і району, влади втілити добрий задум у життя буде надто складно. Отож, небайдужим слід приєднатися до спільної справи. Для себе ж робимо.
* * *

За чотири місяці свого існування рибінспектори Новоград-Волинської міськрайонної громадської організації «Громада рибалок» вже встигли скласти 24 протоколи на браконьєрів, конфіскували у них 24 сітки, 10 екранів і 1 сачок.
Разом з тим, Валерій Засуха, державний рибінспектор, котрий також був присутній на зборах, повідомив про нові тарифи для обчислення розміру відшкодування збитків, заподіяних внаслідок добування або знищення риби. ­Наприклад, за одного незаконно виловленого рака доведеться сплатити 25 гривень 50 копій, за сома — 425 грн., судака — 510, щуку — 340, товстолоба, амура білого — 255, сазана — 306, ляща — 170, плоскирку, бичка — 34, лина — 119, краснопірку — 68, карася сріблястого, в’юна, окуня, верховодку, йоржа — 17 гривень.
Нові штрафи вражають. Нещодавно в с.Анастасівка (Городницький напрямок), як сказав В.Засуха, зловили браконьєра, котрий «драчував» рибу на Случі і зачепив на драч сазана вагою 5 кілограмів. Тепер чоловік за незаконний вилов риби має сплати штраф від 340 до 680 гривень. Плюс ринкову вартість ваги коропа, а ще доведеться викласти за знищений екземпляр особини 306 гривень. Ось так чоловік порибалив!
Тож, нечесні на руку рибалки перед тим, як іти на незаконні лови, мають замислитися: чи вистачить у них грошей або майна, щоб розрахуватися за такими штрафами?
Микола МАРУСЯК