НА БАЛ ВИПУСКНИКІВ — НА МОСКОВСЬКУ ЧЕРВОНУ ПЛОЩУ!

НА БАЛ ВИПУСКНИКІВ — НА МОСКОВСЬКУ ЧЕРВОНУ ПЛОЩУ!

\"НАІнформаційно-методичному центру управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради вдалося налагодити зв’язки освітян Новограда-Волинського з освітянами Москви. Педагоги нашого міста у квітні цього року на запрошення Департаменту освіти уряду Москви вперше здійснили візит до столиці РФ. У рамках розвитку співпраці міста Новограда-Волинського та Північно-Східного адміністративного округу міста Москви (Росія) п’ятеро учнів міста та двоє педагогів з 22 по 25 червня перебували в Москві. На адресу міського голови В.І.Загривого надійшло запрошення від начальника управління освіти і науки Північно-Східного округу депертамента освіти м.Москва С.В.Михайлова для участі в святковому заході «Москов­ський випускник-2012».
Практично усі школи міста Новограда-Волинського подали заявки на участь у поїздці. В результаті конкурсу до складу делегації на поїздку до Москви було визначено Яцука Богдана (учня 10 класу НВК), Солоп Дар’ю (випускницю ЗОШ №2), Корзуна Андрія (випускника ЗОШ №5), Хрущ Анастасію (ученицю 11 класу ЗОШ №7), Можарівську Анну (ученицю 11 класу колегіуму). Педагогічний супровід дітей здійснювали керівники групи Г.В.Данильчук, методист ІМЦ, та Н.П.Ковальчук, учитель СШ №4.
Починаючи із зустрічі нашої делегації на Київському вокзалі та у подальшому протягом усіх чотирьох днів поряд із делегацією нашого міста була спеціаліст управління освіти Алла Борисівна Грачова.
Розмістили делегацію з Новограда-Волинського у спеціалізованій школі-інтернаті. Крім того, з метою якнайбільшого знайомства з ­Москвою та ефективного використання часу для гостей­ виділили спеціальний мікроавтобус, який був повністю в розпорядженні делегації.
Вже перше відвідування Московської державної кар­тинної галереї Ільї Глазунова викликало неабиякі емоції у школярів. Ознайомча екскурсія з творчістю художника вразила могутністю таланту та багатогранністю особистості І.Глазунова. Делегація відвідала одну зі святинь Москви — Храм Христа Спасителя, побували біля пам’ятника ідейному автору зведення в Москві грандіозного храму на честь перемоги Росії над армією Наполеона, російському імператорові Олександру I, відвідали ряд музеїв: меморільний музей Космонавтики (екскурсія «Світ Космосу»), музейно-виставковий центр «Рабочий и колхозница» (екскурсія «Історія створення скульптурної композиції В.Мухіної і Б.Іофана»), Цент­ральний музей Збройних Сил (екскурсія «З російським воїном через віки»), Палеонтологічний музей імені Ю.А.Орлова (екскурсія «Знайомтеся, динозаври»), музей «Булгаковський дім» (екскурсія «Таємничі кімнати «Булгаківського будинку»).
Неперевершеною була поїздка та відвідування садиби Кусково графів Шереметьєвих середини 18 століття. Серед культурних розваг гостям запропонували відвідування Державного Академічного Цент­рального театру ляльок імені С.В.Образцова. Новоград-волинці з великим задоволенням познайомилися з відомою постановкою І.Штока «Бо­жественна комедія» та побували у найбільшому у світі Музеї ­театральних ляльок.
Інформаційно насиченою та дуже цікавою у супроводі екскурсовода Музею історії ­Москви була ознайомча екскурсія по Москві «Дорогая моя столица! Золотая моя Москва!». Делегація побувала на Воробйових горах, Поклонній горі, пройшлися по Арбату, Червоній площі та набережній Москви-ріки, побачили Університет, Новодівочий монастир, Собор Василя Блаженного, Москву-Сіті.
В останній день перебування в Москві школярі побували в Оружейній палаті, здійснили екскурсію по території Кремля, відвідали Успенський собор, побачили пам’ятки московського ливарного мистецтва Цар-пушку та Цар-дзвін.
Головною подією поїздки стала участь школярів міста Новограда-Волинського у святі «Московський випускник-2012», яке відбувалося в ніч з 23 на 24 червня на Червоній площі. Цей захід проводився в Москві вперше. Понад 10 тисяч випускників шкіл по завершенню шкільних свят приїхали на Червону площу. Делегація з України приєдналася до випускників 306-ї московської школи і була на Червоній площі до світанку. На Червоній площі відбулося лазерне шоу та святковий концерт за участю зірок естради.
У рамках візиту до Москви відбулася зустріч новоград-волинських школярів із начальником управління освіти Північно-Східного округу Департамента освіти м.Москва С.В.Михайловим. Діти висловили слова подяки за організацію візиту та вручили символічні подарунки на згадку про Україну. В свою чергу, С.В.Михайлов подарував книги про Москву і солодощі. Також він зазначив, що звернеться до міського голови Новограда-Волинського В.І.Загривого з пропозицією започаткувати відзначення кращих учнів міста поїздкою до Москви.
Учасники поїздки, інформаційно-методичний центр управління освіти Новоград-Волинської міської ради висловлюють слова щирої вдячності за організацію візиту, забезпечення перебування делегації в Москві, організацію екскурсій та культурної програми начальнику Північно-Східного окружного управління освіти Департаменту освіти м.Москва Сергію Володимировичу Михайлову, спеціалісту управління освіти Аллі Борисівні Грачовій, директору інтернату №5 Марині Іванівні Касіч. Про зацікавленість у візиті новоград-волинців та підтримку нашої делегації господарями свідчить те, що усі витрати під час перебування у Москві (проживання, харчування, екскурсійна програма) москвичі взяли на себе!
Кожен учасник делегації для себе зробив висновок, що буде все робити для того, щоб такий візит повторився, адже після того, що вже кожен побачив та дізнався, він буде ще цікавішим.
Г.ДАНИЛЬЧУК, методист ІМЦ