За знаннями — із портфелями та оптимізмом

За знаннями — із портфелями та оптимізмом

Відшуміли першовересневі дзвоники, і освітні заклади відкрили свої двері для нового етапу у житті дітей та їхніх батьків. Хтось пішов цього року перший раз до дитячого садочка, хтось став першокласником, а для когось цей рік стане останнім у захопливій шкільній історії. Відтак на святкових лінійках у всіх були різні емоції, але усіх об’єднувало одне — хвилююче відчуття нового і незвіданого.
Згідно з даними міського управління освіти і науки, за шкільні парти цього навчального року сіли 682 першокласники у 25 класах (656 учнів у 26 класах минулого року). У всіх школах, окрім № 3 і № 8, є паралелі перших класів. Загальна мережа сьогодні складає 6294 учні, а за прогнозами управління освіти і науки, у 2015-2016 рр. кількість учнів сягне 6,5 тисяч, тоді як кількість дошкільнят складатиме приблизно 2,5 тисяч дітей.
Потужні державні субвенції останніми роками практично вдихнули в освітню галузь друге дихання, піднявши «з колін» багато дитячих садочків і шкіл. Основний акцент зроблено і продовжує робитися на ремонті та реконструкції дахів, систем водо- і теплопостачання, заміні вікон і дверей, придбанні комп’ютерної техніки, меблів.
У цьому плані, говорять в управлінні освіти і науки міської ради, багато здобутків, але й залишаються проблеми, над вирішенням яких працюватимуть спільно з владою. За умови надходження коштів державної субвенції, на нагальні потреби освіти цього року буде використано 12 мільйонів 524 тисячі гривень. Кожен керівник, наголошує начальник освітнього управління Ольга Ільяхова, постійно тримає руку керівництва «на пульсі» життєдіяльності свого закладу. Окрім вирішення матеріальних потреб, у новому навчальному році освітяни продовжують ставити перед собою головне завдання — бути в авангарді інноваційних змін та сміливо впроваджувати нові проекти. Це вже стало девізом роботи в галузі.
А працювати, безумовно, є над чим. Нині триває другий етап впровадження нових державних стандартів у освіті — аби підвищити її конкурентоспроможність. Цьогоріч вже з п’ятого класу вивчають другу іноземну мову та курс інформатики. Як засвідчив моніторинг, з 24 п’ятих класів міста 12 класів обрали для вивчення другу — російську мову, 7 — німецьку, 3 — французьку та 2 — польську. З другого класу, відповідно до нових стандартів, розпочали вивчати курс «Сходинки інформатики» — тож з’явилася нагальна потреба у збільшенні кількості і якості комп’ютерної бази у школах. Торік друга та сьома школи отримали у подарунок комп’ютерні класи, а за кошти бюджету розвитку міста в інші школи придбали комп’ютери на суму 96 тисяч гривень. Поповнюють базу освітяни і за рахунок спонсорської допомоги та участі у грантових проектах. Натомість для вирішення питання необхідно придбати комп’ютерної техніки на суму близько 650 тисяч — таке завдання ставлять у 2013 році.
Старша школа тепер є профільною — усі навчальні заклади визначилися з напрямами і активно напрацьовують сьогодні навчально-методичну базу. У 2013-2014 навчальному році продовжиться робота зі створення еколого-натуралістичного парку та природничого ліцею на базі ЗОШ № 5, що забезпечить подальше профільне навчання.
Керуючись державною стратегією розвитку освіти і низкою міських програм, які продовжать реалізацію у новому навчальному році, управління освіти і науки, разом з усіма структурними підрозділами та за підтримки міської влади, обіцяє й надалі забезпечувати сталий розвиток освіти Новограда-Волинського.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА