Розірвання шлюбу за рішенням суду за спільною заявою подружжя, яке має дітей

Сімейним кодексом України та Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» закріплено порядок та умови розірваня шлюбу за рішенням суду. Згідно ст.104 Сімейного кодексу України, зазначено такі підстави припинення шлюбу:

  1. шлюб припиняється внаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим;

  2. шлюб припиняється внаслідок його розірвання;

  3. якщо один із подружжя помер до набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу, то вважається, що шлюб припинився внаслідок його смерті;

  4. якщо у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу один із подружжя помер, то вважається, що шлюб припинився внаслідок його розірвання.


Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за спільною заявою подружжя, яке має дітей, на підставі рішення суду, відповідно до ст.109 СК України.
Подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той із батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.
Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.
Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.
Відповідно до ст.8 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», в паспортах громадян України робиться відмітка про розірвання шлюбу із зазначенням прізвища, імені та по батькові особи, з якою розірвано шлюб, та місця і дати державної реєстрації розірвання шлюбу. Відмітка про розірвання шлюбу за рішенням суду робиться в паспортах громадян України, шлюб між якими розірвано, у разі їх звернення до органу державної реєстрації актів цивільного стану.
О.ТЮРІКОВА, спеціаліст 1-ї категорії відділу ДРАЦС по місту Новограду-Волинському