За відмову розрахуватися «кредиткою» магазину «світить» штраф 8500 гривень!

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Нещодавно почула від знайомої, що в кожному магазині повинен бути термінал для безготівкового розрахунку, а у разі його відсутності або, якщо продавець відмовив прийняти «кредитку», то в такому випадку загрожує великий штраф? Чи це правда та з якого періоду діють ці новації?
Антоніна К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дійсно, ще з 31 грудня 2011 р. Кабінет Міністрів України своєю постановою від 29 вересня 2010 р. №878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» установив, що суб’єкти господарювання, включаючи суб’єкти малого підприємництва, які провадять діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг, і які, відповідно до закону, використовують реєстратори розрахункових операцій (касові апарати), повинні здійснити перехід на обов’язковий прийом спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги).
Кількість платіжних терміналів повинна становити не менше, ніж 50% від кількості реєстраторів розрахункових операцій (касових апаратів), а у разі наявності одного реєстратора розрахункових операцій суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити приймання спеціальних платіжних засобів.
Обов’язковий прийом спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари не розповсюджується на:

  • заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують певний контингент споживачів, зокрема особовий склад Збройних Сил та інших військових формувань, студентів, учнів та викладачів вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів, працівників промислових підприємств;

  • підприємства торгівлі з торговельною площею до 20 кв. метрів (крім автозаправних станцій);

  • суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше, ніж 25 тис. осіб.


Таким чином із 2011 р. у кожному магазині, кафе, ресторані та інших подібних закладах у населених пунктах з населенням більше 25 тисяч осіб та торговою площею більше 20 кв. метрів повинен бути торговий термінал для здійснення розрахунків у безготівковому режимі за допомогою пластикових карт.
ПРАВА СПОЖИВАЧА НА ВІЛЬНИЙ ВИБІР ФОРМ РОЗРАХУНКІВ
Згідно із ч.2 ст.17 Закону України «Про захист прав споживачів», споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час та на вільне використання електронних платіжних засобів з урахуванням режиму роботи та обов’язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, установлених законодавством України.
Продавець (виконавець) зобов’язаний всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції та форм її оплати.
Забороняється примушувати споживача купувати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортименту, у будь-який спосіб обмежувати використання ним електронних платіжних засобів, якщо, відповідно до законодавства, продавець (виконавець) зобов’язаний приймати їх до сплати.
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ
Відповідно до п.17 ч.1 ст.23 Закону України «Про захист прав споживачів», за обмеження або відмову в реалізації прав споживачів, на вільне використання електронних платіжних засобів суб’єкти господарювання сфери торговельного та інших видів обслуговування, у тому числі ресторанного господарства, несуть відповідальність у вигляді штрафу у розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 8500 гривень.
КОНТРОЛЬ ЗА ДОТРИМАННЯМ ВИМОГ ЗАКОНУ
Контроль за дотриманням суб’єктами господарювання вимог щодо здійснення розрахунків із використанням електронних платіжних засобів здійснює податкова служба, а за забезпеченням захисту прав держателів електронних платіжних засобів на здійснення зазначених розрахунків — орган у сфері захисту прав споживачів (пп.14.19. Закону «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні»).