Як правильно підготуватися до вагітності

Сьогодні багатьох жінок хвилює питання: що потрібно знати для того, щоб успішно підготуватися до вагітності і як правильно піклуватися про своє репродуктивне здоров’я? З чого потрібно почати?
Насамперед — зі зміни способу життя. Відмовитися від шкідливих звичок, що стосується обох батьків (не вживати спиртних напоїв, наркотиків, не палити). Доведено, що алкоголь (в тому числі і пиво) негативно впливає на якість сперми і рухомість сперматозоїдів, не кажучи вже про генетику.
Рекомендується жінкам за 3 місяці до вагітності пройти медичний огляд (сімейного лікаря, ЛОРа, офтальмолога, стоматолога та ін.). Навіть незначне захворювання майбутньої мами може призвести до небажаних наслідків. Наприклад — карієс зубів та інші проблеми ротової порожнини є воротами для інфекції. Тому краще просанувати ротову порожнину до вагітності.
Майбутнім мамам, котрі планують народити здорову дитину, необхідно збільшити перебування на свіжому повітрі, уникати людних місць у холодну пору року. Це пов’язано із інфекційними захворюваннями на грип та ГРВІ, не переохолоджуватись, що дуже важливо в першому триместрі вагітності. Стежити за своїм харчуванням, щоб в раціоні були свіжі фрукти та овочі, особливо капуста, яблука, гречана крупа, червоне м’ясо (телятина), кисло-молочні продукти (кефір, йогурт, сири, молоко).
Якщо організм майбутньої мами недоотримує чи не засвоює в достатній кількості вітаміни, які так важливі для розвитку плоду, то за 2-3 місяці до вагітності необхідно застосовувати фолієву кислоту, вітамінно-мінеральні комплекси, щоб у подальшому не вплинуло на здоров’я майбутньої дитини — розвиток нервової системи. Необхідно також обмежити або виключити із раціону вживання напівфабрикатів, консервованих продуктів, фастфудів тощо.
Особливу увагу слід приділяти лабораторним обстеженням, особливо на ТОRCH-інфекцію. Це спосіб виявити цитомегаловірус, краснуху, токсоплазмоз, венеричні захворювання, які під час вагітності можуть дуже нашкодити як мамі, так і малюкові. Якщо виявлена одна із даних інфекцій, то краще безпечніше, ефективніше її лікувати до вагітності, а не під час, це стосується обох батьків — чоловіка і жінки.
Рекомендується жінкам, котрі не хворіли на краснуху, зробити щеплення від даної хвороби за 2-3 місяці до запланованої вагітності.
При виникненні проблеми із зачаттям, слід звернутися до лікаря акушер-гінеколога і спільними зусиллями знайти причину, яка заважає, і усунути її, тому що кожна жінка має право на щасливе материнство.
Тож, потрібно пам’ятати, що запланована вагітність дає сімейній парі більше гарантії для народження здорового малюка.
Наталя БУГАЙ, лікар-інтерн, завідуюча гінекологічним відділенням міськрайТМО