Мобілізація: хто підлягає призову та хто має право на відстрочку?

Добрий день, ре­дак­ція газети «Звягель»! Виконуючий обов’язки Президента України оголосив про мобілізацію. Хто в такій ситуації підлягає мобілізації, та які категорії громадян не підлягають під її дію?
Анатолій К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дійсно, Верховна Рада України затвердила Указ Президента України від 17 березня 2014 року №303 «Про часткову мобілізацію». Закон набирає чинності з дня його опублікування.
В Указі Президента України «Про часткову мобілізацію» зазначається:
«Суспільно-політична си­ту­ація на Кримському півострові загострилася, мають місце неприхована агресія, захоплення російською стороною частини території Автономної Рес­публіки Крим та міста Се­вастополя. Незаконно ство­реними збройними формуваннями проросійського спрямування за підтримки військових підрозділів збройних сил Російської Федерації захоплюються та блокуються будівлі органів державної влади, органів влади в Автономній Республіці Крим, аеропорти, суходільні та морські тран­спортні комунікації, органи військового управління, військові частини та установи Збройних Сил України, що дислоковані на Кримському півострові».
У зв’язку з різким ускладненням внутрішньополітичної об­­становки, втручанням Російської Федерації у внутрішні справи України, зростанням соціальної напруги в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі, в.о. Президента постановив, зокрема:

  1. Оголосити та провести часткову мобілізацію.

  2. Мобілізацію провести на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва. Мобілізацію на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя здійснити з числа громадян, які в добровільному порядку висловили бажання бути призваними на військову службу, у тому числі шляхом прибуття до військових комісаріатів, військових частин.

  3. Мобілізація проводиться протягом 45 діб із дня набрання чинності цим Указом.

  4. Призов військово­зо­бов’язаних, у тому числі ре­зервістів, та поставку транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України здійснити в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву.


ЩО Ж ТАКЕ «МОБІЛІЗАЦІЯ»?
Згідно із Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», мобілізація — це комплекс заходів, що здійснюються з метою планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту — на організацію і штати воєнного часу. Мобілізація може бути загальною або частковою та проводиться відкрито чи приховано.
ХТО ПІДЛЯГАЄ ПРИЗОВУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ
В.о. Президента України Олександр Турчинов, вносячи цей Указ на розгляд парламенту, зазначив, що «ми робимо основу мобілізації, в першу чергу, на людей, які добровільно йдуть в армію, а також військових фахівців, які проходили службу в армії. Безумовно, на дітей, яким виповнилося 18 років, ставка під час часткової мобілізації не робиться».
Як зазначали високо­по­садовці у ЗМІ, планується при­звати 20 тисяч осіб у Збройні Сили, ще 20 тисяч — у Національну гвардію України.
У відповідності до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань на штати воєнного часу громадяни зобов’язані з’явитися на збірні пункти у строки, зазначені в отриманих ними документах. Резервісти зобов’язані з’явитися до військових частин у строки, визначені командирами військових частин, в яких вони проходять службу у військовому резерві.
Призов громадян на вій­ськову службу (крім тих, які проходять службу у військовому резерві) під час мобілізації або залучення їх до виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, здійснюють місцеві органи виконавчої влади через військові комісаріати. Резервістів на військову службу під час оголошення мобілізації призивають командири військових частин, в яких вони проходять службу у військовому резерві.
Громадяни, які перебувають у запасі і не призвані на військову службу або не залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час мобілізації можуть бути залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер.
ХТО НЕ ПІДЛЯГАЄ ПРИЗОВУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ
Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації наступні категорії військовозобов’язаних:

  • заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві;

  • визнані, відповідно до висновку військово-лікарської комісії, тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до 6 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

  • чоловіки, на утриманні яких перебувають 5 (п’ять) і більше дітей віком до 16 років (такі чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди тільки за місцем проживання);

  • жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років (такі жінки можуть бути призвані на військову службу в разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

  • зайняті постійним доглядом за особами, які його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

  • народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

  • інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.