Юлія Тимошенко: «Ми зобов’язані виконати вимоги Майдану»

ЛІДЕР «БАТЬКІВЩИНИ», ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО, ОБІЦЯЄ «КОЖНУ ХВИЛИНУ СВОГО ЖИТТЯ» ПРИСВЯТИТИ ВИКОНАННЮ ВИМОГ МАЙДАНУ
Під час багатотисячного мітингу на головній площі Хмельницького вона заявила, що тільки завдяки самовідданості українців, Україна стала вільною. І борг політиків перед Майданом, перед Небесною сотнею — виконати вимоги людей, які ціною власного життя відстояли країну. «Майдан повинен залишатися в наших серцях і свідомості. І я кожну хвилину свого життя присвячу тому, щоб ми побудували потужну Україну, щоб ви любили Україну, щоб ви пишалися Україною, щоб ми виконали вимоги Майдану», — підкреслила екс-прем’єр.

Саме тому, не чекаючи закінчення виборної кампанії, Юлія Тимошенко розробила й подала на розгляд Верховної Ради пакет антикорупційних законопроектів. Один із цих законопроектів повинен дати українцям можливість фіксувати свої зустрічі з чиновниками на аудіо та відеоносії. І в разі вимагання хабара, звертатися з цими доказами безпосередньо до суду. Але, на жаль, ці документи не тільки не розглянуті парламентом, але й не включені до порядку денного. Причому не голосували не лише «регіонали» і комуністи, але й партнери «Батьківщини» з коаліції. Юлія Тимошенко вважає даний факт свідченням того, що олігархи після перемоги Майдану прагнуть взяти реванш і повернути собі владу. «Вони нікуди не виїхали, не ховаються. Вони всіма засобами намагаються зберегти свої схеми, шукають новий «дах». Вони прагнуть на цих виборах взяти реванш», — попереджає вона.
Але екс-прем’єр зупинятися не збирається. Вона й надалі наполягатиме на ухваленні антикорупційних законопроектів та законів, спрямованих на очищення влади.
Тим більше, що перша перемога на шляху реалізації вимог Майдану вже є. Як відомо, 8 квітня Верховна Рада України за підтримки 234 народних депутатів прийняла закон «Про відновлення довіри до судової системи України». Простіше кажучи, довгоочікуваний закон про люстрацію суддів.
Цей документ починає процес очищення судової системи від корупції і суддів, які виносили неправомірні рішення. «Це велика перемога. Але люстрація повинна стосуватися всіх, не може бути недоторканних осіб», — наполягає екс-прем’єр.
Підписаний також закон про амністію, ініційований Юлією Тимошенко. Її ідея полягала у тому, щоб звільнити незаконно ув’язнених представників малого та середнього бізнесу. «Якщо до Януковича у в’язницях сиділи переважно справжні злочинці, люди, які повинні були відповідати перед законом, то за чотири роки правління Януковича справжні злочинці були або достроково випущені, або помилувані, або амністовані. Вони перетворилися на тих «тітушок», які в тому числі воювали проти нашого Майдану», — підкреслює вона.
За гратами ж опинилися ті, хто не захотів віддавати свої підприємства рейдерам, хто не підкорявся вказівкам правлячої партії. «Тюрми заповнені представниками середнього класу, які постраждали за своє прагнення до свободи», — підсумувала лідер «Батьківщини».
Після закону про амністію на волю вийдуть від 60 до 70 тисяч чоловік. «Я боролася, щоб цей закон був ухвалений. Вийшло не з першої спроби, але вийшло, — поділилася вона радістю. — Олександр Турчинов його підписав».
Люди, засуджені за сфаль­сифіковані економічні злочини, будуть звільнені найближчим часом. Їхнє завдання тепер — відкривати нові підприємства, створювати робочі місця, відновлювати економіку країни і будувати нову Україну.
Але для того, щоб вдалося побудувати процвітаючу країну, для того, щоб у корені перемогти корупцію і до кінця очистити владу, брати участь у цьому процесі повинні й представники громадянського суспільства. Саме простих українців бачить своїми партнерами Тимошенко. «Я вірю тільки в силу громадськості. Коли публічно говорять певні речі, політики та чиновники не можуть не прислухатися», — впевнена вона.
П.ВАСИЛЕНКО