Обережно, шахраї!

Стан криміногенної ситуації на території міста Новограда-Волинського та району свідчить про введення в оману довірливих громадян, незаконного збагачення злочинців, чому сприяє в деякій мірі поведінка самих потерпілих.
Звертаю в цьому контексті увагу на використання шаблону у вигляді отримання мешканцями телефонних повідомлень про потрапляння рідних, знайомих у неприємні ситуації, приводи в правоохоронні органи тощо, що поєднується з вимогою негайного перерахування відповідних коштів на визначені рахунки. При цьому правопорушниками використовуються особливості психології та поведінки в критичних ситуаціях, із поєднанням вимог про перерахування коштів у короткі строки, висловлення застережень про погіршення ситуації у разі звернення до правоохоронних органів та в цілому за допомогою до інших осіб, що відразу обумовлюється при початковій розмові. Під впливом негативної інформації громадяни втрачають спокій, можливість вірно оцінити ситуацію та прийняти мотивоване рішення, зрештою, можливість порадитись із цього приводу з рідними. Подальший розвиток події проходить запланованим правопорушником планом, з отриманням ним коштів, які перераховуються потерпілою особою на визначений рахунок.
В цьому випадку помилковим є віднесення читачем можливості втрапити у схожу ситуацію будь-якою особою, лише не особисто, у зв’язку з чим необхідно кожному проявляти розсудливість, розуміння складності виниклої загрози та задіяння можливих механізмів впливу до вирішення конфліктної ситуації.
Не зайвим є встановлення довірчих, теплих стосунків у родині, в колі знайомих, з використанням можливості звернення за допомогою до відповідних органів, що позитивно вплине до вірного сприйняття отриманої інформації та здійснення в необхідних випадках розсудливих дій.
О.ГОРДІЙЧУК, старший прокурор Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури